Emlékeztek még a csalafinta citromkrémes citrus muffin receptre? Tudjátok, amelyikben cukkiniből készült a citromkrém. Brééking: íme a fagyiváltozat Annától, rekordmeleg időjáráshoz!
Hozzávalók:
- 40 dkg cukkini (szénhidrát: 5,3g x 4 = 21,2g)
- 3 nagy citrom
- 10 dkg nyírfacukor (szénhidrát: 50g x 1 = 50g)
- 400 g görög joghurt (szénhidrát: 12g x 4 = 48g)
- 200 ml tejszín (szénhidrát: 4,3g x 2 = 8,6g)
- 2 ek folyékony édesítő
Szénhidrát-tartalom összesen: 127,8g
Elkészítés:
A cukkinit hámozzuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük egy kisebb lábosba. Öntsük hozzá a nyírfacukrot és reszeljük bele a forró víz alatt alaposan lesikált citromok héját. Vágjuk félbe a citromokat és piszkáljuk ki a magokat, majd facsarjuk bele a levét úgy, hogy a húsából minél több kerüljön bele. Én szó szerint tíz körömmel szoktam nekiesni, így tényleg csak az nem kerül bele, aminek nem is kell. :-) Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje és időnként megkeverve főzzük lekvár sűrűségűre. Ha kész, hűtsük le.
Ha már hideg, keverjük össze a joghurttal. A tejszínt verjük fel a folyékony édesítővel és forgassuk a citromos-joghurtos krémhez. Öntsük egy jól záródó műanyag dobozba és tegyük a mélyhűtőbe.
Amikor kezd megszilárdulni, keverjük át egy villával, és még legalább kétszer ismételjük meg (úgy fél óránként). Így széttörjük a jégkristályokat és jól "gombócolható", krémes fagylaltot kapunk. Tálalás előtt fél órával tegyük át a normál hűtőbe, így pont jó lesz az állaga az adagoláshoz.
A végeredmény egy igazán friss, citrusos fagyi a joghurt krémességével. Kell ennél jobb a kánikulában???
("Neeeeeeeeeeem!" a szerk.)
A szénhidrátértékek tájékoztató jellegűek, a valós CH tartalom nagyban függ a felhasznált konkrét alapanyagoktól, ezért kérlek mindig ellenőrizd, számolj utána.