Újabb ínycsiklandó recept Annától, lazulós szabadnapra! A citromkrém cukkiniből van - ezért csalafinta -, cukkinit utáló férjek és gyermekek számára tökéletes, hiszen az ízén egyáltalán nem érezni. És már alig várjuk, milyen lesz a recept végén beígért továbbfejlesztett változat, azaz a citromos joghurtfagyi...!
Hozzávalók a citromhabhoz:
- 2 kis zsenge cukkini (kb. 35 dkg)
- 1 citrom
- 10 dkg nyírfacukor
- 2 dl tejszín
- 1 cs. habfixáló
Hozzávalók a muffinhoz:
- 6 dkg liszt ( én diabetikusat használtam )
- 6 dkg nyírfacukor
- 1 citrom és egy narancs reszelt héja
- 3 tojás
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
( A reszelt citrom, ill. narancshéjtól sokan ódzkodni szoktak. Én egy új szivaccsal forró víz alatt szoktam lesikálni, mielőtt lereszelem. Akinek még így is fenntartásai vannak, az vegyen bio-t ).
Elkészítés:
A citromkrémet akár napokkal előtte is elkészíthetjük, lezárt dobozban a hűtőben tökéletesen eláll, így amikor édességet kell varázsolni az asztalra, már csak a felvert tejszínhabbal kell összekeverni. A muffint is megsüthetjük előző nap.
A cukkinit hámozzuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük egy kisebb lábosba. Öntsük hozzá a nyírfacukrot és reszeljük bele a forró víz alatt alaposan lesikált citrom héját. Vágjuk félbe a citromot és piszkáljuk ki a magokat, majd facsarjuk bele a levét úgy, hogy a húsából minél több kerüljön bele. Én szó szerint tíz körömmel szoktam nekiesni, így tényleg csak az nem kerül bele, aminek nem is kell. :-) Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje és időnként megkeverve főzzük lekvár sűrűségűre. Ha kész, hűtsük le.
A muffinhoz válasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukor 3/4-ét öntsük a tojások sárgájához, reszeljük bele egy narancs és egy citrom héját és robotgéppel habosítsuk addig, amíg a nyírfacukor elolvad és a tojás kifehéredik. A fehérjét a maradék nyírfacukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá. Ebbe a habba először a nyírfacukros tojássárgáját vegyítsük bele óvatosan, majd két- három részletben a sütőporral elkevert lisztet. Papírkapszlival béleljünk ki egy 12-es muffin tepsit és a masszából töltsük 3/4-ig őket. Az üresen maradt mélyedéseket töltsük meg vízzel, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha túl gyorsan pirulna, akkor kicsit vegyük lejjebb a hőfokot. Kb. 20-25 perc alatt készre sül.
Ha elkészült, rácsra téve hagyjuk hűlni.
Tálaláskor a hideg (!!!) tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk össze a " citromlekvárral " és kanalazzunk belőle a sütik tetejére. Higgyétek el nekem, csoda finom.!!! Még a legfinnyásabbak sem fogják sejteni, hogy miből készült ez a citromkrém. Természetesen más édességhez is használható, én legközelebb citromos joghurtfagyit csinálok majd belőle. :-)
A fent leírt mennyiségből 10 muffin lesz, a citromhabból pont annyi, hogy mindegyikre jó nagy kupac kerülhessen belőle.
Szénhidrátértékek
CH érték 100g-ra | felhasznált mennyiség | összCH érték | |
CITROMHAB | |||
cukkini | 5,3g | 350g (35dkg) | 18,5g |
citrom | 2,3g | 1db ?g | ? |
nyírfacukor | 50g | 100g (10dkg) | 50g |
tejszín | 4,9g | 2 dl | kb 10g |
habfixáló | pl Dr Oetker 93,4g | ? | ? |
MUFFIN | |||
liszt | pl Graham 65g | 60g (6dkg) | 39g |
nyírfacukor | 50g | 60g (6dkg) | 30g |
sütőpor | pl Dr Oetker 20,3g | ? | ? |
ÖSSZESEN: | 148g + kérdéses alapanyagok |
A szénhidrát-értékek tájékoztató jellegűek, a használt termékektől és mennyiségektől függően az összCH értéke változhat! Kérlek ezt minden esetben vedd figyelembe, számolj utána, módosítsd, ellenőrizd a fenti táblázatot!