Cukkerberg

Citrus muffin csalafinta citromkrémmel

2012. május 28. - kiskatka

Újabb ínycsiklandó recept Annától, lazulós szabadnapra! A citromkrém cukkiniből van - ezért csalafinta -, cukkinit utáló férjek és gyermekek számára tökéletes, hiszen az ízén egyáltalán nem érezni. És már alig várjuk, milyen lesz a recept végén beígért továbbfejlesztett változat, azaz a citromos joghurtfagyi...!

hab_1.jpg

Hozzávalók a citromhabhoz:

  • 2 kis zsenge cukkini (kb. 35 dkg)
  • 1 citrom
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 2 dl tejszín
  •  1 cs. habfixáló


Hozzávalók a muffinhoz:

  • 6 dkg liszt ( én diabetikusat használtam )
  • 6 dkg nyírfacukor
  • 1 citrom és egy narancs reszelt héja
  • 3 tojás
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 csipet só

( A reszelt citrom, ill. narancshéjtól sokan ódzkodni szoktak. Én egy új szivaccsal forró víz alatt szoktam lesikálni, mielőtt lereszelem. Akinek még így is fenntartásai vannak, az vegyen bio-t ).

Elkészítés:

A citromkrémet akár napokkal előtte is elkészíthetjük, lezárt dobozban a hűtőben tökéletesen eláll, így amikor édességet kell varázsolni az asztalra, már csak a felvert tejszínhabbal kell összekeverni. A muffint is megsüthetjük előző nap.

A cukkinit hámozzuk meg és vágjuk kockákra, majd tegyük egy kisebb lábosba. Öntsük hozzá a nyírfacukrot és reszeljük bele a forró víz alatt alaposan lesikált citrom héját. Vágjuk félbe a citromot és piszkáljuk ki a magokat, majd facsarjuk bele a levét úgy, hogy a húsából minél több kerüljön bele. Én szó szerint tíz körömmel szoktam nekiesni, így tényleg csak az nem kerül bele, aminek nem is kell. :-) Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje és időnként megkeverve főzzük lekvár sűrűségűre. Ha kész, hűtsük le.

A muffinhoz válasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukor 3/4-ét öntsük a tojások sárgájához, reszeljük bele egy narancs és egy citrom héját és robotgéppel habosítsuk addig, amíg a nyírfacukor elolvad és a tojás kifehéredik. A fehérjét a maradék nyírfacukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá. Ebbe a habba először a nyírfacukros tojássárgáját vegyítsük bele óvatosan, majd két- három részletben a sütőporral elkevert lisztet. Papírkapszlival béleljünk ki egy 12-es muffin tepsit és a masszából töltsük 3/4-ig őket. Az üresen maradt mélyedéseket töltsük meg vízzel, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Ha túl gyorsan pirulna, akkor kicsit vegyük lejjebb a hőfokot. Kb. 20-25 perc alatt készre sül.

Ha elkészült, rácsra téve hagyjuk hűlni.

Tálaláskor a hideg (!!!) tejszínt verjük kemény habbá és forgassuk össze a " citromlekvárral " és kanalazzunk belőle a sütik tetejére. Higgyétek el nekem, csoda finom.!!! Még a legfinnyásabbak sem fogják sejteni, hogy miből készült ez a citromkrém. Természetesen más édességhez is használható, én legközelebb citromos joghurtfagyit csinálok majd belőle. :-)

A fent leírt mennyiségből 10 muffin lesz, a citromhabból pont annyi, hogy mindegyikre jó nagy kupac kerülhessen belőle.

Szénhidrátértékek

CH érték 100g-ra felhasznált mennyiség összCH érték
CITROMHAB
cukkini 5,3g 350g (35dkg) 18,5g
citrom 2,3g 1db ?g ?
nyírfacukor 50g 100g (10dkg) 50g
tejszín 4,9g 2 dl kb 10g
habfixáló pl Dr Oetker 93,4g ? ?
MUFFIN
liszt pl Graham 65g 60g (6dkg) 39g
nyírfacukor 50g 60g (6dkg) 30g
sütőpor pl Dr Oetker 20,3g ? ?
ÖSSZESEN: 148g + kérdéses alapanyagok

 

A szénhidrát-értékek tájékoztató jellegűek, a használt termékektől és mennyiségektől függően az összCH értéke változhat! Kérlek ezt minden esetben vedd figyelembe, számolj utána, módosítsd, ellenőrizd a fenti táblázatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr204550363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása