Cukkerberg

Egészséges lábak nyáron is

2012. július 03. - kiskatka

A cukorbetegség (a magas vércukorértékek) egyik hosszú távú következménye a lábat érintő problémák: érzéskiesés, csökkent vérkeringés, ezért nem gyógyuló sebek, fekélyek, legsúlyosabb esetben amputáció. Főleg 2-es típusúaknál jelent veszélyt, de sok évtizede diabos 1-es típusúaknál is figyelni kell rá.

A nyár viszont tutira az az időszak, amikor a lábat nem rejthetjük el, hogy megóvjuk (vagy hogy elrejtsük.). Tippek nyárra a DiabUK után szabadon, hogy a cukorbeteg lábak is épségben érjék meg az őszt! 

522162_357048871034155_99293732_n.jpg

a nyári lazulás cukorbetegen is kijár

1. tipp: 12 év feletti vagy? Mikor voltál utoljára lábvizsgálaton?

Nagyon sok kellemetlenséget tudunk magunknak megspórolni, ha évente elmegyünk lábvizsgálatra. A vizsgálat fájdalommentes és képes felmérni, hogy van-e érzéskiesés, esetleg keringési probléma a lábon. Ha nincs, akkor annyira kell a praclikra ügyelni, amennyire egy átlagember. Ha van, akkor viszont a speciális figyelem és otthoni felkészültség szélsőséges esetben az amputációtól óvhat meg minket.

A lábbal ugyanis az a huncut, hogy gyakorlatilag teljesen rajtunk múlik, megőrizzük-e egészségben. Persze, tudom, a többi szövődmény is végső soron csak rajtunk múlik, de azért mégis más. Ha odafigyelsz a vércukraidra és elmész a szokásos szemészeti- és laborkontrollra (vizelet- és vérvizsgálat), akkor mindent megtettél, hogy elkerüld a szemet, a vesét, a keringést érintő problémákat. A láb esetében viszont nagyon kell tudni, mire és mennyire kell ügyelni a hétköznapokban.

Ha van érzéskiesés és/vagy keringési probléma, akkor minden apró sebet, elváltozást figyelned kell, hogy időben orvoshoz fordulhass, mielőtt nagyobb gond alakulna belőle. Ezért kell képben lenni: bolha vagy elefánt a pici vérhólyag a lábamon?

2. tipp: Szeresd a lábad és ellenőrizd minden nap.

Hogy időben felismerhesd a még kezdődő elváltozásokat, érdemes naponta megkukkantani mindkét lábat, talpat. És hogy mit kell figyelni? Kipirosodás, fájdalom, kisebesedés, bőrkeményedés, bármi elváltozás a bőrön, esetleg magán a láb felépítésén. Ha valami nagyon nem gyógyul - irány az orvos! De tényleg! Inkább dobjanak ki a rendelőből ötször, mint egyszer túl későn menjél.

3. tipp: Szükséges további szakértői vizsgálat, esetleg speciális cipő? Ne halogasd, nincs mire várni!

No comment. Ne halogasd.

4. tipp: Ne járj mezítláb, inkább kényelmes cipőben.

A lábbal kapcsolatos problémáknál még egy huncutság van: nagyon lassan és észrevétlenül alakulnak ki. Hihetetlen lehet, de ha a lábvizsgálat eredménye azt hozta ki, hogy nem érzed a fájdalmat és nem érzed a hőt -  akkor tényleg nem érzed. Ne járj mezítláb és figyelj a forró vízre, esetleg forró betonra, mert felsebezheted, megégetheted a lában anélkül, hogy éreznéd. Ugyanígy jó kérdés, hogy betöröd a szandált vagy a szandál töri be a lábad? Ami gyerekként még ment, veterán diabosként már nem feltétlen

5. tipp: Körömvágás csak vonalzóval.

Érdemes a körmöket egyenesen vágni, a sarkokat meghagyva. A pedikűrösökkel pedig csak óvatosan: csak cukorbeteg lábhoz is értő pedikűröshöz menj, mert az átlag kezelés sebeket, vágásokat okoz a lábon, melyek diabos végtagon nem feltétlen tudnak szépen gyógyulni!

+1 tipp tőlem Neked: nyáridőben Dunát lehet rekeszteni a különböző szemölcstapaszok, bőrkeményedés elleni tapaszok, körömgomba elleni szerek reklámjaival. Sok szer úgy irtja a szemölcsöt/gombát/bármit, hogy a körülötte lévő szövetet is elpusztítja, ezért sebesedést okoz, így nem mindegyiket jó ötlet diabos lábon kipróbálni. Szerencsére sokszor a dobozokon is megtalálható a figyelmeztetés.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr384313833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása