Cukkerberg

Reform töki pompos Anna módra

2012. június 19. - katona_évi

"A pompos (más néven langalló vagy kenyérlángos) azokból a régi időkből származik, amikor az asszonyok még otthon, kemencében sütötték a kenyeret. A türelmetlenül topogó csemetéknek leszakítottak a tésztából egy darabot, kinyújtották és megsütötték, ez jóval gyorsabban készült el, mint a kenyér. A tésztájában az eredeti recept szerint fél kiló fehér liszt van, egy jó adag főtt krumplival. Meg kellett reformálnom, hogy csak annyi szénhidrátot tartalmazzon, hogy egy jó nagy szelet elfogyasztása is beleférjen a cukorbeteg diétámba. Krumpliból jóval kevesebb került bele, és hagyományos liszt egyáltalán nincs benne.

pompos.JPG

Hozzávalók:

  • 10 dkg krumpli  (CH: 20g x 1 = 20g)
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 dl víz
  • 1 dkg lenmagpehely  (CH: 14,1g x 0,1 = 1,4g)
  • 25+2 dkg diabetikus liszt  (CH: 50,1g x 2,7 = 135g)
  • 25 dkg tökmagliszt  (CH: 15g x 2,5 = 37,5g)
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 12 dkg lila-, vagy vöröshagyma
  • 450 g tejföl  (CH: 4g x 4,5 = 18g)
  • 10 dkg kockázott bacon
  • 1 hegyes erős paprika
  • 10 dkg kolbász
  • 15 dkg reszelt trappista vagy edami sajt
  • olaj

A teljes tepsi szénhidráttartalma: ~215g

Elkészítés:

A krumplit sós vízben főzzük meg. Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a kétféle lisztet, a lenmagpelyhet, sót, és csináljunk egy mélyedést a közepébe. A krumpliról távolítsuk el a héját, törjük át és ebben a mélyedésben hagyjuk kihűlni. Két dl vízben oldjuk fel az élesztőt és öntsük a többihez. Gyúrjuk tésztává, kenjük be olajjal és letakarva kelesszük a kétszeresére.

Egy nagyobb tepsit kenjünk ki olajjal és szórjuk meg a félretett liszttel, annyinak pont kell maradnia, amennyi a nyújtáshoz kell. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Nyújtsuk ki a tésztát a tepsi méretére és fektessük bele. Nagyon könnyen formázható, gyerekjáték vele dolgozni! Szurkáljuk meg egy villával és süssük elő 10-15 perc alatt.

Addig a hagymát, paprikát, kolbászt aprítsuk fel, a sajtot reszeljük le. A tejfölbe nyomjuk bele a fokhagyma gerezdeket és sózzuk meg. Vegyük ki a tésztát a sütőből. Akkor jó, ha érintésre már nem ragacsos, nyers tapintású. Kenjük meg a fokhagymás tejföllel és szórjuk rá a feltéteket. a tetejére a reszelt sajt kerül. Toljuk vissza a sütőbe, amíg megpirul a tetején a sajt.

Akinek nem csak a szénhidrát bevitelre kell figyelnie, hanem a kalóriákra is, az használjon zsírszegény tejfölt, a szalonna helyett sonkát.

A szénhidrátértékek tájékoztató értékek. A felhasznált alapanyagoktól függően a kész étel CH tartalma eltérhet a megadottól, ezért kérlek mindig számolj utána, ellenőrizd!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr604598159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eros_antonia 2012.06.20. 17:00:50

Köszönjük! Végre... A különböző fesztiválokon mindig sóvárogva nézem a tökipompost, és csak egy-egy falatot kóstolok belőle, most viszont itt a "MI" pomposunk:-) Csak így tovább! Antónia
süti beállítások módosítása