Cukkerberg

Béta sejt kandikamera

2012. június 09. - kiskatka

Az 1-es típusú cukorbetegség általában derült égből a villámcsapásként érkezik. Egyik napról a másikra szűnni nem akaró szomjúság, ólmos fáradtság, fogyás, sok-sok pisilés, esetleg körömlakklemosó-szagú lehelet - mind az inzulintermelő béta sejtek pusztulása miatt megemelkedett vércukorszint tünetei.

Ha a tünetek hirtelen jönnek is, maga a sejtpusztulás sokkal előbb indul - mire orvoshoz kerülünk, a sejtek közel 90%-a (!) már el is tűnt a szervezetből. Ezért jelent izgalmas újdonságot a Yale és a Columbia Egyetem együttműködésében végzett fejlesztés, mely röntgenfelvételhez hasonló módon képes megjeleníteni a béta sejtek állapotát és változását, vagyis akár a titokban és észrevétlenül elindult folyamatot.

main-pancreas-fdgvd64.jpg

Kék emberben piros hasnyálmirigy. Csak illusztráció.

A fejlesztés igazi újdonsága, hogy nem invazív módon, vagyis komoly beavatkozás nélkül képes láthatóvá tenni a bétasejt-populációt, így emberben is követhető lesz például akár a cukorbetegség kialakulása. Valójában a VMAT2 nevű fehérje (vesicular monoamine transporter type 2) mennyisége lesz követhető  izotópos kontrasztanyag segítségével, melyet intravénásan juttatnak be a szervezetbe. A VMAT2 idegsejtek közötti kommunikációs anyagok, ún. neurotranszmitterek kiáramlását szabályozza és az inzulinnal párhuzamosan, ahhoz kapcsoltan jelenik meg a sejtekben. Ezáltal a VMAT2 mennyiségéből következtetni lehet az inzulin mennyiségére, végső soron pedig a béta sejtek mennyiségére, állapotára.

A kutatás során egészséges és 1-es típusú cukorbetegeket hasonlítottak össze és azt találták, hogy cukorbetegek esetében 40%-kal kisebb a sejtpopuláció. A különbség jelentős, habár nekem kérdés, hogy mi van a maradék 60%-kal... Erre nem térnek ki a cikk írói, a jelek szerint szükséges finomítás, hogy a technika a jelentős különbségen túl valós mennyiségi mérésre is alkalmas legyen.

Az igazán izgalmas a fejlesztésben, hogy segítheti a kutatásokat, hiszen láthatóvá teszi az eddig láthatatlan, felszín alatt beindult folyamatokat. Aztán fontos lehet a klinikumban is, alkalmas lehet irtó korai diagnózis felállítására, ezáltal a jövőben talán lehetőséget adhat a megelőzésre, akár a beindult folyamatok visszafordítására. Ha más nem, a mézeshetek megnyújtására, de akár a regenerációs folyamatok, béta sejt beültetést követő változások monitorozására is jó lehet. Fantázia van benne bőven.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr814563743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása