Cukkerberg

Tisztelet a hölgyeknek

2012. március 23. - kiskatka

Hölgyek, akik fejezeteket írtak a cukorbetegség nagykönyvébe.

women-in-technology-face-uphill-battle-pop_8545.jpg

fotó innen

1922: Elizabeth Hughes Gossett, a leges-legelső cukorbeteg, akit Dr Frederick Banting a frissen felfedezett inzulinnal kezelt (pontosabban megmentett). Elizabeth megközelítőleg 42 000 inzulininjekciót adott magának hosszú élete során, 1982-ben, 60 éves cukorbeteg élettartam után hunyt el.

1941-5: Eva Saxl és férje II. világháborús menekültek voltak Sanghaiban, ahol a háború alatt házilag készítettek inzulint és a beadáshoz szükséges eszközöket. 200-nál is több menekült cukorbeteg életét mentették meg.

1949: Priscilla White, M.D. orvos, aki a cukorbetegség és a terhesség témakör legelső úttörője volt. Lefektette a cukorbeteg terhes nők ellátásának legelső alapkövetit és a terhességi cukorbetegség rizikófaktorait is kutatta. Nyugdíjba vonulásáig több, mint 2 200 terhes cukorbeteg nőnek segített a kihordás és a szülés során, miközben  10 000-nél is több cukorbeteg pácienst látott el.

1956: Dr. Helen Free fejlesztette ki Clinistrix-t, az első otthon is használható vizeletketon-tesztet, amivel megnyitotta az utat a cukorbetegek önmenedzselése felé. A vizeletteszt kezdetleges, de mindennél többet érő, egyetlen elérhető lehetőség volt az otthoni vércukor-önellenőrzésre, gyakorlatilag a vércukormérés és -monitorozás elődjének tekinthető.

1969: Dorothy Hodgkin 35 évi kutatómunka után megalkotta az inzulin 3D röntgenkrisztallográfiás struktúráját. Munkáját Nobel díjjal jutalmazták, eredményei elengedhetetlenek voltak a későbbi (mai) modern inzulinok kifejlesztéséhez.

Régen és most: minden anya, aki cukorbeteg gyermeket nevel, minden nő, aki cukorbeteg családtagjára visel gondot és minden cukorbeteg nő, aki erejét megfeszítve azon dolgozik, hogy egészséges gyermeket hozzon világra.

Van még tipped?

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr824327776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása