Cukkerberg

Fránya influenza... - 2. rész

2012. február 01. - kiskatka

Egy korábbi posztban a WebMD és a brit DiabetesUK alapján kezdtem összeszedni, mire érdemes vigyázni, ha egy cukorbeteg megfázásos, influenzaszerű tünetekkel küzd. Különösen két dologra kell figyelni betegség alatt: a megfelelő vércukorszint-kontrollra és a dehidratáció, azaz a túlzott folyadékvesztés elkerülésére. A folytatás itt.

Sick-with-flu.jpg

A képet a HealthyTimes blogról kölcsönöztem.

Evés és ivás

Ha étvágytalanok vagyunk, vagy hányás, hasmenés lép fel, sokszor nehéz elfogyasztani a szükséges szénhidrátot és alacsony vércukortól kell tartani. Logikus, de semmi esetre sem követendő próbálkozás elhagyni az inzulint, ez eszünkbe se jusson. Az alap vagy bázisinzulint (hosszú távú inzulinok általában) egyértelműen be kell adni - hiányában inzulinhiányos állapot és eszméletvesztés lép fel, különösen ha megemelkedett az inzulinigényünk a betegség miatt. Az étkezésekhez használt bólus inzulinmennyiségek (extra gyors hatású inzulinok) esetleg változtathatóak, de akkor is tanácsos az előírt rutint lehetőség szerint tartani és valamit enni, ha nem is a megszokott mennyiségeket, hanem kevesebbet. Szénhidrát-pótlásra ilyenkor jó megoldás lehet esetleg a gyümölcslé, vagy kekszek, pirítós, de ha problémánk van a szénhidrát-fogyasztással és nem tudjuk megoldani, ne habozzunk orvossal konzultálni!

A dehidratáció elkerülése végett érdemes óránként egy bögre folyadékot fogyasztani (a DiabUK minimum 3 litert javasol egy nap), esetleg apránként szürcsölgetve. Természetesen tea vagy más cukormentes folyadék jöhet szóba alapvetően. Gyümölcslevek esetén (100%-os) számoljunk azzal, hogy gyorsan szívódó, gyors vércukoremelkedést okozó italok, melyekben 1 dl-re átlagosan 10 g szénhidrát jut, tehát 1-2 dl-nél több még alacsony vércukorszint esetén sem javasolt. Lehet inni viszont gyümölcslé-fröccsöt (hosszú lépés, bor helyett almalével)!

Otthoni gyógyítás és kórház

Ha csak pár forintot kaptam volna minden egyes influenza elleni csodaszerreklám után, amit az itthon töltött elmúlt 2 nap során a TV-ben láttam, már gazdag lennék... Legtöbb cucc ízesített, hogy ne érezzük a gyógyszer keserű ízét, sokuk sajnos cukrot is tartalmaz. Kérdezzetek utána a patikában, hogy a vásárolt termék tartalmaz-e cukrot (glükóz, glükóz-szirup, szőlőcukor feltüntetése az összetevők közt kizáró tényező). Különösen igaz ez a köptetőkre, forró italporokra, és persze a cukorkákra.

Mivel olyannyira sokfélék vagyunk, nincs tuti recept betegségre. Az viszont biztos, hogy ne habozzon senki orvoshoz fordulni, ha úgy érzi, nem tudja kontrollálni a betegségét!  Ha szűnni nem akaró hányás-hasmenés lép fel, ha tartósan "semmi nem marad meg bennünk" és/vagy a vércukor kontrollálhatatlan, kileng vagy huzamosan magas, hívjunk orvost. Felelős orvos meg fogja érteni a félelmeket és inkább örül annak, ha hívod, mint nem (remélem). Gyerekek és idősek esetén még inkább, érzékenyebbek és gyorsabban kerülnek kritikus állapotba, mint az átlag felnőttek.

Természetesen a cél elkerülni a kórházat, de néha elkerülhetetlen. Felelős döntés is lehet annak érdekében, hogy ne kerüljünk súlyos állapotba, hiszen kórházban rendelkezésünkre állnak olyan eszközök, amelyek otthon nem (pl. infúzió, 24 órás szakmai felügyelet). Érdemes nem az utolsó pillanatban, hanem már korábban konzultálni a diabetológusunkkal, esetleg az ügyeletes orvossal. Remélem, mindenkinek van olyan szakembere, akihez bizalommal fordulhat. Ha nincs, keress! Még ebben a vacak egészségügyi helyzetben is vannak olyan orvosok, akik erőn felül vállalnak mindent a betegeikért. Ezúton is végtelen köszönet érte!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr123970433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása