A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny idei győztese Kocsis Hajnalka, aki az Őszi ízharmónia fantázianevű süteményével nyerte el a zsűri szívét. RECEPT!!!
Őszi ízharmónia torta (fotó: Kocsis Hajnalka)
Bátran nyúltak az izgalmas fűszerekhez a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny idei döntősei, volt bazsalikomos, gyömbéres és mentás torta is a döntőben. A bogyós gyümölcsök alacsony természetes cukortartalmuk és nagy rosttartalmuk miatt jó választást jelentenek, így került a döntőbe málnás, szedres és áfonyás torta is - nyilatkozta a verseny után az alapítvány dietetikusa, Soltész Erzsébet.
Nem volt hiány a nem mindennapi alapanyagokban sem, így volt pikáns egresvelő, fehérbabból készült tészta és krém, meg többféle alternatív liszt is a döntős tortákban. Mindezt úgy, hogy közben a tortákat kiegyensúlyozott energia- és szénhidráttartalom jellemezte, így bármelyik fogyasztható a főétkezés részeként vagy kisétkezésként.
A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen a fődíját, egy Kenwood MultiOne professzionális konyhai robotgépet Kocsis Hajnalka az Őszi ízharmónia tortával nyerte meg. A főtámogató, 77 Elektronika KFT. különdíját, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot a Szedervariáció torta készítője, Virág Gábor vihette haza. A Zsolnay Kávéház különdíját, egy hozzáadott cukor nélküli tortát Kunsági Gabriella érdemelte ki a Paszuly király fantázianevű alkotásával.
Az őszi ízharmóniához kiváló tápérték-adatok társulnak: a torta szeleteként 12 g szénhidrátot és 131 kcal-t tartalmaz.
************* RECEPT *************
Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese 2016-ban
ŐSZI ÍZHARMÓNIA
diós piskóta almás-répás-gyömbéres túrókrémmel
Készítette: Kocsis Hajnalka
Hozzávalók
Diós piskóta hozzávalói
2 db egész tojás
40 g xilit
22 g teljeskiőrlésű búzaliszt (BL-196)
22 g dió (őrölt)
2 g sütőpor
Gyümölcspüré hozzávalói
170 g magyar piros Gála vagy Jonatán alma
45 g sárgarépa
10 g gyömbér (friss)
Túrós krém hozzávalói
150 g gyümölcspüré (elkészítést ld. lent)
250 g zsírszegény túró (zsírtartalom a szárazanyagban min. 10 %)
40 g xilit
70 g sovány natúr joghurt (zsírtartalom 0,1 %)
3 db lapzselatin
Díszítéshez
70 g gyümölcspüré (elkészítést ld. lent)
6 g xilit
1 db lapzselatin
20 g dióbél
Elkészítés
Piskóta elkészítése
A sütőt 220 °C fokra előmelegítjük. A 18 cm-es kapcsos tortaformát fóliával kibéleljük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a xilittel.
A kemény habhoz hozzáadjuk a xilites tojássárgáját, valamint a lisztet, őrölt diót és a sütőport.
Óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát a formába öntjük, 220 °C fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a fóliát. Amikor teljesen kihűlt, két egyforma lapra vágjuk.
Gyümölcspüré elkészítése
A répát, almát, megpucoljuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a friss, megtisztított gyömbérdarabot, kicsi vizet öntünk alá, letakarjuk, majd kb. egy óra alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, a gyömbért kivesszük, a maradék vizet leöntjük róla és botmixerrel pürésítjük a répát és az almát (a gyömbért nem hagyjuk benne!).
A gyümölcspürét két részre osztjuk: 70 g kerül majd a torta tetejére, a maradék 120-130 g a túrós krémbe.
Túrós krém elkészítése
A 130 g gyümölcspüréhez hozzáadunk 40 g xilitet, összefőzzük, hűtjük. Hozzáadjuk a túrót, natúr joghurtot, összekeverjük, botmixerrel ismét pürésítjük.
Közben 3 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 2 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a túrós krémhez adjuk és elkeverjük.
Zselés gyümölcskocsonya elkészítése
A 70 g gyümölcspüréhez 6 g xilitet adunk, összefőzzük. Közben 1 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 1 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a gyümölcspüréhez adjuk, elkeverjük.
Torta összeállítása
Az alsó tortalapot visszatesszük a csatos formába, rákanalazzuk a túrós-gyümölcsös krém felét.
Erre kerül a másik lap, majd a maradék krém. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük, ezalatt az idő alatt megdermed a krém. Egy vékony pengéjű, éles késsel a forma belső részénél körbevágjuk, majd levesszük a forma oldalát.
A torta tetejére kanalazzuk a zselés gyümölcskocsonyát, majd körkörösen elegyengetjük. A torta szélére is kenünk vékonyan belőle.
Díszítés
A zselés gyümölcskocsonyára kerül 20 g apróra vágott és megpirított dió, szintén körkörösen. Ehhez papírformát vágtam ki, azt rátettem a tortára, erre szórtam a diót, végül óvatosan leemeltem a papírt. Ahol a papír volt, oda nem került dió, így alakítottam ki a körkörös díszítést, amely az őszi szelet szimbolizálja.
A tortát ismét hűtjük (min. 1 órát). 8 szeletre vágva kínáljuk.