Cukkerberg

Légy a hétköznapok szuperhőse!

2016. április 07. - kiskatka

Április 7-e a World Health Organization (WHO) által kezdeményezett Egészségügyi Világnap, melynek fókuszában idén a cukorbetegség áll. A kampány üzenetei egyszerűek: étkezz egészségesen, mozogj, járj szűrésre és kövesd az orvosi utasításokat, hogy megelőzd a diabétesz kialakulását vagy annak szövődményeit. Azaz legyél a hétköznapok szuperhőse!  

3_29.jpg

1948. április 7-én az ENSZ ezen a napon alapította meg a WHO-t (World Health Organization), vagyis az Egészségügyi Világszervezetet. Ennek a tiszteletére tartjuk április 7-én az Egészségügyi Világnapot, mely alkalmával a szervezet vezetői minden évben új programot tűznek ki maguk elé, és egész évben annak megvalósításán fáradoznak.

Idén a cukorbetegség van a fókuszban. A 2016-os Egészségügyi Világnap mottója "Küzdjük le együtt a cukorbetegséget!", de nekem a szuperhősös üzenet sokkal jobban tetszik. Sokkal jobban kifejezi azt a mindennapos, sokszor rejtett, hősies erőfeszítést, amit a diabétesz vagy annak szövődményeinek elkerülése igényel.

2008-ban megközelítően 347 millió cukorbeteg élt világszerte és ez a szám egyre csak nő, különösen a kis és a közepes költségvetéssel bíró országokban. 2012-ben közvetlenül ez a betegség okozta mintegy 1,5 millió ember halálát a világban, akiknek több mint a 80%-a a kis és a közepes költségvetéssel bíró országok lakosa. A WHO előrejelzése szerint a cukorbetegség lesz a hetedik vezető halálok 2030-ra.

Világszinten jóléti államban csücsülve hajlamosak vagyunk elfelejteni, a diabétesz mindenkit érint. A képre kattintva nyílik az arcképcsarnok, fotókkal, történetekkel, szerte a világból:

A 2016-os Egészségügyi Világnap céljai dióhéjban a megelőzés előtérbe helyezése, a gondozás erősítése, az ellenőrzés javítása. Vagyis ha nem vagy érintett (még), minden nap tegyél a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséért. Ha pedig cukorbeteg vagy, akkor a szövődmények elkerülése érdekében.

A WHO üzenete számunkra:

  • A cukorbetegség járványa rohamosan terjed számos országban, ez a növekedés a legdrámaibb módon a kis és a közepes költségvetéssel bíró országokban figyelhető meg.
  • A cukorbetegség kialakulása nagy százalékban megelőzhető. Az egyszerű életmódbeli változtatások is hatásosnak bizonyulnak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy a kialakulásának késleltetésében: a normál testtömeg elérése és megtartása, a rendszeres testmozgás, valamint az egészségmegőrző étrend követése mind csökkentik a cukorbetegség kockázatát.
  • A cukorbetegség kezelhető. A betegség alakulása kézben tartható és a szövődmények megelőzhetők. A diagnózishoz való hozzáférés növelése, az önmenedzselés megtanítása és a megfizethetőbb kezelés mind ezt a célt szolgálják.
  • Ahhoz, hogy 2030-ra 1/3-dal csökkenjen a nem-fertőző betegségekből eredő halálozások száma, sokat kell tenni a cukorbetegség megelőzéséért és kezeléséért. Ebben nagy szerepe lehet a kormányoknak, a munkaadóknak, az oktatóknak, az iparnak, az élelmiszer-előállítóknak, a civil szervezeteknek, a magánszektornak, a médiának és az egyes egyéneknek is.

Hinnünk kell abban, hogy a sport a legjobb gyógyszer, amit sosem írnak receptre és hogy az a fránya 5-10-20 kiló túlsúly igenis más emberré tesz. Nem csak külsőre. Felelősek vagyunk az egészségünkért és nagyon sokat tehetünk a megőrzése érdekében.

A fotók a WHO FB oldaláról vannak

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr598575312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása