Cukkerberg

Google-Dexcom házasság egy pöpec vércukorszenzorért

2015. augusztus 15. - kiskatka

A Google házasodik a Dexcom céggel, hogy ragtapasznyi folyamatos cukorszenzort fejlesszen.

4_6.jpg

Az elmúlt fél évben sorozatban születnek a fejlesztési együttműködések a diabetes-támogató rendszereket gyártó óriáscégek és mammut mobilcégek közt. A legfrissebb hírek szerint a Dexcom házasodik a Google-lel, hogy ragtapasznyi folyamatos cukorszenzort fejlesszen.

A folyamatos szöveti cukorszenzorok pár centis kis kütyük, melyek a bőrbe szúrva pár percenként képesek a cukorszint mérésére és az adatok továbbítására. Az adatokból nyert cukorprofilból nagyon fontos információkat kapunk a beállításról, de élőben követve az eseményeket a kilendülő vércukor okozta vészhelyzetek is megelőzhetők

A ma elérhető cukorszenzorok élettartama limitált, 1-2 hétig élnek és az áruk egyelőre nem a mindennapokhoz tervezett (Magyarországon megközelítőleg 10-15 ezer Ft/hét). Minden elérhető szöveti szenzor két részből áll: a bőr alá szúrt tényleges cukorszenzorból, ami a cukorszintet méri, valamint a cukorszenzorhoz csatlakoztatott jeltovábbítóból. A jeltovábbító vagy inzulinpumpának, vagy egy külön erre fejlesztett, mobilszerű kütyünek küldi az adatokat, ahol azokat leolvasni, értékelni lehet.

A Dexcom a legfrissebb hírek szerint a Google mammutcéggel házasodik. A Dexcom beleteszi a házasságba a már működő szenzortechnológiáját, míg a Google a továbbítót fogja fejleszteni, hogy minél kisebb és minél olcsóbb, azaz elérhetőbb szenzort készítsenek együtt. A cél a ragtapaszméret. Pici, lapos, diszkrét - és olcsó... A Google egyébként más, futurisztikus híreket is belengetett nemrégiben, például a vércukormérő okoslencsét vagy az okosszemüveget gyengénlátóknak.

1_5.png

Apple Watch & Dexcom

Ami jó, hogy nem a mostani együttműködés az egyetlen. Tavaszi a hír az Apple-Dexcom együttműködésről, de a Samsung sem akar lemaradni a versenyben és a Medtronic-kal házasodik. A Medtronic cégnek szintén van folyamatos szenzora, sőt gőzerővel fejleszti a mesterséges hasnyálmirigy-szerű kütyüket. Az inzulinadagoló inzulinpumpát összekötve a folyamatos szenzorral alapesetben egy döntéstámogató rendszert kapsz, amit egyre inkább az automatizmus felé fejlesztenek. A cél, hogy a pumpa maga döntse el az inzulinadagolást a mért érték szerint.

Érthető módon, minden ilyen hírt és bejelentést hurrá-optimizmus mellett érett szkepticizmus is körbeleng. Nincs is ezzel gond. A netto jó hír, hogy végre a látóterébe került a diabetes ezeknél a high-tech vezető cégeknél. Soha rosszabbat szerintem, szívből kívánok vérre menő és eredményes versenyzést a mammutoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr587707974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása