Cukkerberg

Okosszemüveget a gyengénlátóknak

2014. június 19. - kiskatka

Okosszemüveggel láthatnak újra azok, akik gyengénlátók vagy szinte teljesen elvesztették a látásukat. Az oxfordi kutatók találmánya felerősíti és az okosszemüveg lencséjére vetíti a környező tárgyak képét, ezzel megkönnyíti viselői mindennapi életét.

Clipboard01_18.jpg

Az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett okosszemüvegbe speciálisan kialakított, háromdimenziós kamerát és lézerpásztát szereltek be. A felvett képet a szemüveghez csatlakoztatott számítógép dolgozza fel, algoritmus alapján erősíti, szűri a vizuális tartalmat, majd a lencsére vetíti azt. Így a szemüveg gyengénlátó viselője információt kap a körülötte lévő tárgyakról, akadályokról, de emberekről, azok mimikájáról is - adta hírül a BBC.

Mondjuk nem HD minőségre kell gondolni, de ez is nagy lépés annak, aki szinte semmit nem lát. A prototípus nagyon jól vizsgázott valós szituációkban, az okosszemüvegek készen állnak arra, hogy kikerüljenek a laborból, és otthon használhassák őket - mondta Stephen Hicks, a projekt vezetője. "Függetlenebbül, könnyebben közlekedtek vele, akik kipróbálták: megtalálták az ajtókat, látták a talajon a veszélyes akadályokat, amelyekben elbotlottak volna. Észrevették a vonásokat az arcokon, meglátták a saját kezüket, először pillanthatták meg a vakvezető kutyájukat" - mondta Hicks.

Hozzáteszem, a videón látható prototípus egyelőre nem felhasználóbarát, a tesztelő hölgy a hátán lévő hátizsákban hordja a laptopot. A szemüveg alapvető része a headset, a fejre szerelhető rész, amelyet vezeték kapcsol a hátizsákban vitt laptophoz. A tudósok azonban bíznak abban, hogy idővel szemüvegméretű lesz a rendszer, főleg ha a Google is rácsap a fejlesztésre. Nem hiszem, hogy nekik ezzel gondjuk lenne...

Először száz darabot készítenek belőle ebben az évben, és vak, illetve gyengén látó embereknek ajánlják őket. Ha minden jól megy, a következő néhány évben megindulhat az okosszemüvegek nagyobb tömegeinek a gyártása. Ha eljutnak a kereskedelmi forgalomig, a fejlesztők reményei szerint az okostelefonok árkategóriájába fog tartozni a kütyü.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr596384073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása