Cukkerberg

Vércukormérő okoslencse a Google-től

2014. január 17. - kiskatka

Folyamatos cukormérésre alkalmas kontaktlencsét fejleszt a Google, a prototípust a fejlesztők hivatalos blogján mutatták be.

Hand holding - zoomed in.jpg

A Google kiemelten innovatív fejlesztésekkel foglalkozó csapata hivatalos blogján jelentette be, hogy folyamatos cukormérésre alkalmas kontaktlencsét fejleszt. A csapat hosszútávú célja nem titkoltan egy általános kontaktlencse-szenzor kifejlesztése - mivel a könnyben nagyon sokféle biomarker molekula megtalálható -, de szerencsénkre a prototípus pont a könny cukortartalmát képes mérni.

Az ismertetett, most még csak tesztfázisban lévő prototípus egy dupla lencse, amely a két lencseréteg közé ágyazott miniatürizált szenzor segítségével méri a könny cukorszintjét. A szenzor másodpercenként egy mérést végez, a mért adatokat továbbítja egy külső vevőhöz (pl. okostelefonhoz). További funkciója, hogy amennyiben kritikus értéket észlel, egy felvillanó LED segítségével figyelmezteti a felhasználót.

A beépített szenzor körül egy emberi hajszálnál vékonyabb antenna is található, amely vezeték nélküli energiatovábbításra szolgál. A lencse ugyanis beépítve nem tartalmaz áramforrást, helyette egy legfeljebb tíz centiméterre lévő - akár szemüvegszerűen viselt -, gigahertzes hullámsávban sugárzó egység szolgáltatja a működéshez szükséges energiát.

Hogy a vér cukorszintjére más, alternatív helyekről vett mintákból következtessünk, nem új gondolat. Hasonló lencséket más cégek (például a színváltó lencse a Microsoft-tól) is fejlesztenek, ahogy a nyál cukortartalmának mérése is felbukkant már a hírekben. Sajnos termék még egyikből sem lett. Annyi bizonyos, hogy a nyál vagy a könny cukorszintje elég jól mutatja a vér cukorszintjének változását (persze hogy a gyakorlatban mennyire fog megbízhatóan működni, az a jövő zenéje, elvégre a szöveti szenzoroknak is vannak gyenge pontjai).

A Google szerint az okos kontaktlencse fejlesztése még korai fázisban van, de már klinikai teszteket is végeznek. Szorosan együttműködnek az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelettel (FDA), illetve más szakértőkkel, hogy a prototípusból mihamarabb piaci termék legyen. Hajrá, Google!

Forrás: Google blog, Index, Origo, ITCafe

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr95763854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása