Cukkerberg

De miért a Csokis kaland?

2014. augusztus 12. - kiskatka

A "Magyarország Cukormentes Tortája" verseny idei győztese a “Csokis kaland”, melyet Nándori László, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere és csapata alkotott meg. Augusztus 20-i ünnepségek után a receptet közkívánatra közzétesszük weboldalunkon, ahol az elárusítóhelyek listája is elérhető lesz. De miért ez a torta és egyáltalán mi ez az egész?

csokiskaland_fekvo2.jpg

Csokis kaland

Miért a “Csokis kaland”?

A “Csokis kaland” ízeinek harmóniáját megalapozza a könnyű csokoládéhab, amelyet a magyar meggyből készült öntet savanykás íze finoman ellenpontoz. Ezt az egyensúlyt egészíti ki a piskótarétegben a hazai dió és a mandula utánozhatatlan aromája. A vékony marcipánréteg eleganciát kölcsönöz a tortának. A Nándori Cukrászda kreációja ünnepi édesség, amelyet az egész család együtt, örömmel fogyaszthat. Természetesen ugyanilyen fontos szempont volt, hogy a torta megfelel a verseny alapelveinek – nem tartalmaz fehér lisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószert.

Milyen torták voltak még a döntőben?

A főtámogató 77 Elektronika Kft. díját a Horváth Cukrászda "Bazsalikomos csipkebogyó" kreációja nyerte. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját pedig - a Kenwood támogatásával - a szombathelyi Mészáros Cukrászda érdemelte ki a "Döbleces almás" tortával.

Honnan származik a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny ötlete és mi a verseny célja?

A Magyarország Tortája többéves hagyományokra tekint vissza. Az ötlet az Egy Csepp Figyelem Alapítványtól származik. Az alapítvány azért hozta létre, hogy olyan alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek, amilyet bátran fogyaszthatnak azok is, akik nem ehetnek vagy nem akarnak enni hozzáadott cukorral készült édességet. A versenyt az alapítvány szervezi, bonyolítja és partnerei révén biztosítja a szakmaiságot, valamint azt is, hogy a győztes torta ismertté váljon az egész országban.

Az elmúlt három évben az alapítvány arra törekedett, hogy a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny olyan eseménnyé váljon, amely szakmai hátterét hozzáértő partnerek biztosítják. A verseny sikerének köszönhetően ma már a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete mellett partnereink a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Wessling Hungary Kft. Is.

Kép2_5.jpg

A Döbleces almás és a Bazsalikomos csipkebogyó

Mennyiben kötődik a “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny a Magyarország Tortájához?

A „Magyarország Cukormentes Tortája“ versenyt az alapítvány szervezi, de a kiírás menete eddig, 2014-ig megegyezett mindkét tortánál, azaz a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai nevezhettek. Mindkét nyertes tortát egyidőben hirdették ki a sajtó nyilvánossága előtt, idén 2014. augusztus 11-én, az Országház Vadásztermében. A nagyközönség mindkettőt először augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.

A “Magyarország Cukormentes Tortája” verseny győztesét bármely erre jelentkező cukrász ipartestületi tag sütheti és árusíthatja augusztus 20-tól. Nagyon fontos, hogy minden erre vállalkozó cukrász csak az eredeti recept alapján sütheti a tortát, ezt egy megállapodás aláírásával is vállalták. A recepttől eltérni nem szabad!

Mennyiben más, mint a Magyarország Tortája?

Először is fontos tisztázni, hogy ebben a versenyben nem “cukormentes másolatok” készülnek, hanem egyedi kreációk. Nem az országtorta vagy más, ismert sütemény hozzáadott cukortól mentes változatát kell elkészíteni, hanem teljesen új édességet kell alkotni! Az ajánlott alapanyaglistát 2014-ben is az alapítvány állította össze szigorú feltételekkel, melyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa is ellenőrzött. A listában nem szerepel fehér liszt, cukor, magas cukortartalmú hozzávalók, tartósítószerek, azaz egészséges étrendbe illeszthető tortát kell sütni.

A „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny különlegessége, hogy zsűrijében egyaránt képviselteti magát a cukrász és a dietetikai szakma, valamint a gasztrovilág. A zsűri elnöke Mautner Zsófia gasztroblogger, a Chili & Vanília szerzője, tagjai: Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője, Vadon János, rádiós műsorvezető, a Morning Show műsorvezetője, Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ dietetikusa, Pöhm Rudolfné és Pataki János mestercukrászok, valamint Nagy Attila, a Dcont TREND vércukormérő készüléket gyártó 77 Elektronika Kft. kereskedelmi igazgatója.

Hol lehet megkóstolni a tortát?

Először a Magyar Ízek Utcáján vásárolhatja meg bárki, augusztus 19-én és 20-án Budapesten. A rendezvényt követően számos cukrászda árusítja a “Csokis kalandot". Ezen cukrászatok listája a torta weboldalán elérhető lesz.

A receptet augusztus 19-én tesszük közzé. Felhívjuk az otthon sütők figyelmét arra, hogy ez egy cukrászüzemi körülményekre készült recept. A hozzávalók és a technológia eltérése miatt otthon nem garantált pontosan ugyanolyan eredmény, de az elkészült sütemény a recept minőségi összetevőinek köszönhetően biztosan finom lesz!

Hogyan garantálható, hogy az országban mindenhol ugyanazt a tortát vásárolhatják meg?

A cukrászdák szerződést kötnek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartesületével, ez tartalmazza a sütéssel és árusítással kapcsolatos feltételeket. Ezen kívül a cukrászdák az Egy Csepp Figyelem Alapítványtól kapnak egy úgynevezett tortatáblát, amely tartalmazza a szeletre kiszámolt szénhidrát-, és kalóriaértéket, valamint küldünk számukra egy plakátot, amely részletesebb információkat is tartalmaz a „Magyarország Cukormentes Tortája“ versenyről, egyben felhívja a figyelmet arra, hogy az adott cukrászdában kapható az idei győztes.

Mennyi egy szelet tortában a kalória és a szénhidrát érték?

Egy szelet “Csokis kaland” 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz, ez utóbbi kevesebb mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének. A számítást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készítette, a kész torta elemzését a Wessling Hungary Kft. független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

“Magyarország Cukormentes Tortája” verseny győztes édességéből többet ehetünk, mint egy normál csokoládé tortából?

Az egészséges táplálkozás szabályai szerint édességet heti két, legfeljebb három alkalommal célszerű fogyasztani, ez érvényes felnőttekre és gyerekekre egyaránt. Ugyanakkor nem csak a gyakoriság, de az időzítés és a mennyiség is fontos! Az édesség ne helyettesítsen főétkezést, például ne ebéd helyett együk, hanem az után desszertként. Az elfogadható mennyiség vonatkozásában lényeges a mértékletesség. (Például 1 szelet sütemény vagy 3 dkg csoki, illetve 1-2 gombóc fagyi felel meg egy adagnak.)

Mi számít jó értéknek egy édességnél?

Egy cukorbetegnek meg kell róla győződnie, hogy valóban nincs hozzáadott cukor egy süteményben. Ezen kívül a legfontosabb információ a szénhidráttartalom. A 2014-es nyertes, a “Csokis kaland” értékei megfelelőek, így egy cukorbeteg is megeheti egy ún. kisétkezésre, azaz tízóraira, uzsonnára, vagy desszertként a főétkezés részeként. Az egészségtudatosan táplálkozóknak is kiváló alternatíva ez a torta, mert kevesebb kalóriát és lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így nem okoz gyors vércukoremelkedést.

Ne feledjétek, a héten még dübörög a háziverseny!
Péntekig várjuk a fotókat és a recepteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr606598273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása