Cukkerberg

Szemesnek áll a világ

2013. november 08. - kiskatka

Ennél bénább címmel nem is vezethetném be azt a nagyon fontos információt, hogy a Világnapon idén alkalmatok lesz az évi javasolt lábvizsgálat és szemfenék-vizsgálat elvégeztetésére. Sőt, lábápolásról előadás is lesz a Cukorbeteg Klubtalálkozó helyszínén, a diabtali keretében. Ne hagyjátok ki egyiket sem!

tarsier.jpg

Mind a lábvizsgálat, mind a szemfenék-vizsgálat minden cukorbetegnek évente javasolt, minimum. 

A jó hír, hogy mindkét vizsgálat teljesen fájdalommentes, tehát semmi pánik. A rossz, hogy általában sokat kell várni a váróban vagy éppen hosszú a várólista - úgyhogy érdemes most kapni az alkalmon!

A szemfenék-vizsgálat alapjáraton pupillatágítással működik - nos, itt most pont nem, mert olyan profi szem-szkennelő gépeket hoznak kiállítók, hogy csak jól belenézel és már kész is vagy! Tisztára, mint valami sci-fi-ben! A szken során felvétel készül a retina, azaz a látóhártya rétegeiről, finom struktúráiról, így világosan látszik majd, hogy minden rendben van. Ha mégsem, az is nagyon fontos, mert a látás megőrzésében kulcsfontosságú, hogy bármi elváltozást minél korábban kezelni lehessen.

A lábvizsgálat pedig "tudományosan végzett csiklandozás". Miközben becsukod a szemed, az orvos finom műszerekkel ér a lábfejedhez, vagy éppen rezgő hangvillát illeszt hozzá. A vizsgálat célja, hogy kiszűrjük, vajon a lábfejed kevésbé érzékeli-e a mechanikus hatásokat (csiklandozás és hangvilla) vagy a hőmérsékletet (meleg-hideg pálca).

Alapos csiklandozásra Palik Éva diabetológus, az Édes szívem bloggere vár mindenkit egész nap az egycseppes standnál! Kuncogni ér és kérdéseitekkel is bátran forduljatok hozzá!

A vizsgálat azért fontos, mert ha az érzékelésbe hiba csúszik (neuropátia), jobban kell figyelni a lábra, hogy megelőzhessük a sebeket, fertőzéseket és egyéb csúnya dolgokat, mint amputáció. Ezért a Cukorbeteg Klubtalálkozó helyszínén, a diabtali keretében, A HARTMANN-Rico Hungária Kft. jóvoltából Kozma-Jung Andrea beszél majd a cukorbeteg láb ellátásáról, pont a Diabétesz Séta előtt, 14:40-től. Andrea krónikus sebkezelő specialista, kötszer szaktanácsadó és sebmenedzser (!), a téma pedig a diabéteszes láb szindróma kialakulása, diagnosztikája, megelőzése, terápiája. A szakértő az előadás után elérhető lesz, tőle is lehet majd kérdezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr135619413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása