Cukkerberg

Szem + cukorbetegség

2012. február 13. - kiskatka

A diabéteszes retinopátia cukorbetegség következtében kialakuló szemkárosodás, mely minden cukorbeteget érinthet és súlyos esetben vaksághoz is vezethet. Valójában sajnos a felnőttkori vakság egyik vezető oka. Alattomos, mert kezdetben nincsenek tünetek és csak szemészeti vizsgálat során lehet tetten érni, miközben érdemben kezelni igazán csak a folyamat kezdetén lehet. Évek, évtizedek alatt alakul ki és leginkább a tartósan rossz cukoranyagcsere okozza.

viagra-eye.jpgFotó innen

A retinopátia legfőbb oka a normálistól eltérő vércukorszint, de kialakulásában örökletes tényezők, magas vérnyomás, nem megfelelő vérzsír-szintek is szerepet játszanak. A dohányzás növeli valószínűségét. A látásromlás oka az erekben bekövetkező változás. Cukorbetegségben ugyanis hosszú évek alatt a retinát behálózó finom erek fala elvékonyodhat, kitüremkedések keletkeznek, elpattannak, bevéreznek. Így a retina egyes területein a vérellátás sérül, melyet a szervezet megpróbál helyre hozni a maga módján: új ereket képez. Még jól is hangzik, a gond csak az, hogy az új erek fala sérülékenyebb és még könnyebben elpattannak.

A rossz vérellátás és a bevérzések miatt a szem látóhártyája sérülhet, súlyos esetben a retina leválik és vakságot okoz. Mivel a retinán leképeződik a világ, ha foltokban sérül, foltokban esik ki a látótér is. Ha a foltok a látóhártya szélén vannak, kevésbé okoz gondot, de ha az éleslátás helyét érinti a sérülés, pont a fókuszpontban lesz látászavar. Ha pedig a bevérzések és hegesedések a szem egyéb területeit érintik (pl üvegtestet), akkor a fény el sem jut a retináig, így a látás elmosódott lesz vagy teljesen megszűnik. (Ha a szem felépítéséről és működéséről szeretnél többet tudni, katt ide).

Minden cukorbetegség okozta szövődménynél igaz, hogy a legjobb a megelőzés és a legfontosabb a korai felismerés. Az elváltozások ugyanis sokszor nem kezelhetőek vagy visszafordíthatóak, viszont komoly látásproblémák sok év alatt alakulnak ki - szóval bőven van idő megelőzni vagy korai stádiumban megakasztani a folyamatot. Manapság mindkettő egyre jobb hatékonysággal sikerül, a vakság nem a cukorbeteg élet törvényszerű következménye.

Ha fontos Neked szemed világa, három dolgot kell tenned:

  • jó vércukorkontroll (továbbá vérnyomáskontroll és megfelelő vérzsír-szintek)
  • rendszeres szemvizsgálat, legalább évente egyszer
  • ne dohányozz.

 

A kezdeti elváltozások nem okoznak panaszt, de egy hozzáértő szemész már nagyon korai pillanatában képes észlelni a kezdődő érproblémákat. Ezért fontos a rendszeres szemészeti kontroll, évente minimum egyszer. Minél előbb érik tetten az elváltozásokat, annál jobban vagy nagyobb eséllyel lehet megállítani vagy lassítani a folyamatot. Szóval ne várd meg, míg jól érzékelhető tüneteid lesznek.

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr634091348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása