Cukkerberg

Hogyan kezeld a napi stresszt?

2024. június 17. - szabari.betti

istockphoto-1436977604-612x612.jpg

A cukorbetegség kezelése gyakran olyan kihívásokkal jár, amelyek miatt kifejezetten stresszesnek érezheted magad. Ha rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintedet, aktívnak kell maradnod, ki kell választanod a megfelelő ételeket, gyógyszereket kell szedned vagy inzulint adnod, és más orvosi döntéseket kell meghoznod, túlterheltnek érezheted magad akár naponta. Szintén idegességre adhat okoz az alacsony vércukorszint kezelése, a szövődmények kockázata, az egészségügyi ellátás költségei. Időnként a diabétesz kezelése túl soknak tűnhet. Ez gyakran megviseli az érintetteket, és az úgynevezett diabéteszes szorongáshoz vezethet. Ez főként akkor fordul elő, amikor az összes frusztráció és aggodalom egyszerre lép fel, és megnehezíti, hogy lépést tarts a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos napi igényekkel. Néhány tipp segítségével azonban megbirkózhatsz a mindennapos nehézségekkel.

Ismerd fel, hogy nem minden nap ugyanolyan! Fontos tudatosítani magadban, hogy nem minden nap egyforma, vagy tökéletes. Egy nap lehet, hogy tökéletesen teljesíted a vércukorszintedre vonatkozó céljaidat. Más napokon elképzelhető, hogy végig magasabb lesz. Ne feledje, hogy a céltartományon kívüli értékeknek számos oka lehet. Ne gyakorolj nyomást magadra, hiszen nagyon ritka az, hogy egész nap tökéletes egy diabéteszes vércukorszintje. Már egy olyan apró dolog, mint a rossz közérzet, megemelheti a cukrodat, ezért meg kell tanulnunk elfogadni ezeket a helyzeteket.

Ne hasonlítgasd össze magad másokkal! Mindenkinek más az útja a diabétesszel. Ami egy másik embernek bevált, az lehet, hogy neked nem, és persze fordítva. Koncentrálj a saját céljaidra, ne másokénak próbálj megfelelni.

Tűzz ki reális célokat! Ha már a célokról beszélünk… győződj meg róla, hogy reális diabétesz-kezelési célokat tűzöl ki. Például fogyni akarsz? Akkor ne azzal kezd, hogy le akarsz fogyni 10 kilót. Ehelyett válassz jóval kisebb célt, például a testsúlyod 5-10%-ának a leadását, és azt is szép fokozatosan. Szeretnél többet edzeni? Kezdd napi 10, majd 30 perces edzésekkel, ne egyből egy kemény egy-másfél órás mozgásba vágj bele. A kisebb célok elérése motivációt ad a nagyobb célokhoz is.

Beszélj másokkal a diabéteszedről! Néha az is segít, ha beszélsz valakivel a stresszről, aminek ki vagy téve. A másokkal való megosztás perspektívába helyezheti a helyzetedet, vagy egyszerűen megkönnyebbülhetsz tőle. Az is nagyszerű, ha a családoddal beszélsz arról, hogyan érzed magad mostanában. Tudasd velük, ha nehézségekkel küzdesz, és segíts nekik megérteni, hogyan támogathatnak téged. 

Keress támogató csoportokat! Fontold meg a csatlakozást egy diabéteszes támogató csoporthoz. Más cukorbetegek sok mindent meg fognak érteni, amit te is megtapasztalsz. Beszéljétek meg, mások hogyan kezelik a diabétesz okozta napi stresszt. Tudd meg, náluk mi az, ami működik. Nem minden fog feltétlenül a te esetedben is működni, de már csak ha beszélgetsz másokkal, akik hasonló kihívásokon mennek keresztül, kevésbé érzed majd magad túlterheltnek és magányosnak.

Ha teheted, próbáld ki a korszerű diabétesz-technológiákat! Az új diabéteszes technológiák alkalmazása enyhítheti a napi cukorbetegség által okozott stresszt. Az olyan opciók, mint az automatizált inzulinadagoló rendszerek vagy a folyamatos glükózmonitorok, leegyszerűsíthetik vagy akár csökkenthetik is a diabétesszel kapcsolatos napi feladatokat (ráadásul nagy mértékben, ez a saját tapasztalatom). Érdeklődj a diabetológusodtól, , hogy milyen új lehetőségek jönnek szóba a te esetedben. 

Tarts egy kis szünetet! Ne feledd, néha szükséged van egy kis szünetre, amikor éppen nem aggódsz az egészséged miatt. Adj magadnak egy kis felszabadulást azáltal, hogy olyan dolgokat csinálsz, amelyeket élvezel. Csinálj legalább naponta valamit, amit igazán szeretsz. Legyen szó játékról a gyerekeiddel, egy hobbiról, amit szeretsz, vagy egy beszélgetésről a barátaiddal, minden nap szánj időt arra, hogy élj, és élvezd is az életed. 

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/how-do-i-deal-daily-diabetes-stress/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7818429807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása