Cukkerberg

Érzelmi evés

2024. június 03. - szabari.betti

istockphoto-1483458874-612x612.jpg

Akár úgy is lehetünk úgy nevezett "érzelmi evők", hogy egyáltalán észrevennénk azt. Előfordul, hogy az emberek akkor is esznek valamit, ha nem is éhesek, csak enyhíteni akarják a stresszt, a szomorúságot, vagy akár az unalmat. Ezek a plusz étkezések azonban nagy mértékben kihathatnak az érzelmi jólétre és magára a diabéteszre, ha valaki cukorbeteg. Összeírtunk pár tippet, hogyan lehet kezelni az étrenddel kapcsolatos negatív érzéseket, az egészséges táplálkozást és az aktivitás fenntartását.

Kapcsolat az ételek és az érzéseink között. Az ételek sokféleképpen befolyásolhatják az érzéseinket, éppúgy, ahogy az érzéseink is befolyásolhatják azt, hogy milyen ennivalót választunk. Cukorbetegként sokszor nehéz eldönteni, hogy mit és mikor együnk. Előfordulhat, hogy emiatt túlterheltnek érezzük magunkat, ami gyakran ahhoz vezethet, hogy túl sokat eszünk a nem megfelelő típusú ételekből. Persze nem azt mondom, hogy soha nem ehetünk egészségtelen ételeket, de törekednünk kell arra, hogy mértékkel együnk belőlük, és alapvetően egy egészséges étrendet próbáljunk követni. Néhány cukorbetegnek rendszeresen ennie kell, hogy megakadályozza a vércukorszintje csökkenését. Jól tudjuk, hogy a hipózás veszélyes lehet, ha nem kezeljük azt elég gyorsan. Ha olyan ételeket választunk, amelyek lassan szívódnak fel, akkor a vércukorszintünk stabilabb marad, és később fogjuk újra éhesnek érezni magunkat. A magas vércukorszint a hangulatunkra is hatással lehet – ingerlékenynek, dühösnek, rosszkedvűnek vagy letargikusnak is érezhetjük magunkat miatta. 

Diabétesz és érzelmi evés. A cukorbetegség gyakran idéz elő stresszt vagy depressziót, amelyek mind kiváltó okai lehetnek az érzelmi evésnek. Ha azon kapjuk magunkat, hogy az érzelmeink enyhítésére olyan ételeket eszünk, mint a csokoládé, próbáljuk meg azt valami mással helyettesíteni, vagy az evést valamilyen más tevékenységre cserélni. Az evést élvezni kell, de amikor csak rohanva bekapunk valamit, gyakran nem szánunk időt arra, hogy értékeljük azt, amit éppen eszünk. Fontos lenne megpróbálni megváltoztatni az étkezés okát. Mielőtt a kekszes dobozért nyúlnánk, kérdezzük meg magunktól: „Valóban éhes vagyok?”. A válasz nagyon sokszor "nem" lesz, és ez idővel eltántoríthat az indokolatlan falatozásoktól. Az értelmetlen kalóriák fogyasztása nem tesz jót a cukorbetegség kezelésének, de az általános egészségnek sem. Ha kíváncsi vagy arra, hogy az elfogyasztott ételek hogyan befolyásolják a hangulatodat, próbáld ki, hogy hangulatnaplót vezetsz. Ebben dokumentáld az ételeket, az időpontokat, a helyszínt, és az aktuális hangulatodat. Ez nagyszerű módja lehet annak, hogy megfigyeld, milyen ételeket ettél egy adott időszakban, és azok milyen hatással voltak a hangulatodra és a diabéteszedre. 

 

forrás: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/emotions/your-feelings-about-food-and-diabetes

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5218420441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása