Cukkerberg

Diabétesz és hulladékkezelés

2024. április 24. - szabari.betti

istockphoto-925308252-612x612.jpg

Fontos, hogy minél jobban csökkentsük a környezetre gyakorolt esetlegesen ártalmas ​​hatásunkat, de cukorbetegnek lenni bizony azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű egészségügyi hulladékot termelünk. Szuper, hogy folyamatosan növekszik a korszerű diabétesz technológiához való hozzáférés, de ennek következtében a műanyaghulladék mennyisége is drámaian nő. Hatalmas kihívást jelenthet olyan orvostechnikai eszközök létrehozása, amelyek ártalmatlaníthatók, könnyen használhatók és nem termelnek sok hulladékot. Cukorbetegként minden alkalommal gondolok erre, amikor kidobom az infúziós szerelékeimet, inzulinpatronjaimat és lejárt szenzoraimat, amelyek mindegyike olyan műanyagot tartalmaz, amelyet nem lehet újrahasznosítani a biológiailag veszélyes és éles hulladék bonyolult eltávolítása nélkül. Bár a háztartási hulladék szelektív gyűjtése szerencsére egészen kezd általánossá válni, diabétesszel kicsit nehezebb helyzetben vagyunk a témát illetően. Az április 22-es Föld napja alkalmából ezt a témát boncolgattam kicsit.
Mi minősül egészségügyi veszélyes hulladéknak? Ebbe a kategóriába soroljuk az összes olyan anyagot és egyszer használatos eszközt, amely az ellátott személy testnedvével, váladékával vagy ürülékével érintkezett. Tehát lényegében a következők:

  • Használt éles, hegyes eszközök, például injekciós tűk, infúziós szerelékek, valamint ampullák
  • Vér és vérkészítmények, szervmaradványok, fel nem ismerhető testrészek, váladékok, kórbonctani vizsgálati anyagok
  • Fertőzésveszélyes, vérrel, váladékkal szennyezett kötszerek, egyszer használatos katéterek, egyéb betegellátási hulladékok

Ezeken felül ide soroljuk a citosztatikummal szennyezett anyagokat és eszközöket, például ágyneműt, vizeletgyűjtő tasakot, kesztyűt, továbbá a génsebészeti hulladékokat, sőt, még a légszűrő berendezések mikrobiológiai szűrőbetétjeit is. Ami a legfontosabb tudnivaló a veszélyes hulladékok kapcsán, hogy a gyűjtés és tárolás a termelő felelősségi körébe tartozik.

Hogyan kell ártalmatlanítani a diabétesz kapcsán keletkezett hulladékot? A hulladékok megfelelő szelektálása hozzájárul a környezet megóvásához, épp ezért kulcsfontosságú. Íme egy táblázat, amely segíthet eligazodni a cukorbetegség kezelése során keletkezett hulladékok helyes szétválogatását illetően. 

Hulladék típus Mi tartozik ide? Néhány tipp...
Egészségügyi veszélyes hulladék

Éles eszközök, ideértve:

  • penekhez tartozó tűk
  • fecskendők
  • ujjszúró lándzsák
  • infúziós szerelékekből és szenzor behelyezésből származó tűk
  • vércukorszint- és ketonmérő tesztcsíkok

Ha teheted, ne dobj tűket a kommunális szemétbe, hogy elkerüld annak a kockázatát, hogy valaki fertőzéseknek legyen kitéve általa (pl. HIV, hepatitis B vagy C).

A tűt sokszor egy fogóval könnyedén leválaszthatod a a többi kellékről (pl. kanül, szenzor), így elegendő csak azt a veszélyes hulladékok közé tenni, míg a maradék részeket dobhatod a műnyag gyűjtöbe, amennyiben az újrahasznosítható típus.

Újrahasznosítható

Csomagolóanyagok, papír, és néhány műanyag:

  • csomagolás: a legtöbb kartondoboz, amit szállításra használnak, valamint a kanülök, tartályok, szenzorok, tesztcsíkok papír dobozai mind újrahasznosíthatók
  • papírok: mindenféle orvosi dokumentum vagy számla, amire már nincs többé szükséged
  • műanyagok (lásd szomszéd oszlop)

A műanyagok esetében figyeld a csomagoláson lévő jelölést, hogy el tudd dönteni, az adott anyag újrahasznosítható-e, vagy a kommunális gyűjtőbe kell helyezned. Az újrahasznosítást jelző szimbólumot keresd, ezen belül pedig egy számot fogsz találni 1-től 7-ig, amely választ ad erre a kérdésre. Magyarországon az 1-es, 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelzett műanyagokat tehetjük a műanyag-gyűjtő konténerbe.

Kommunális hulladék

Nem újrahasznosíható anyagok:

  • alkoholos törlőkendők, és csomagolásuk
  • tapaszok kanülök és szenzorok felhelyezéséhez
  • kontroll oldatok
  • penek (miután eltávolítottuk az inzulinpatront és a tűt)
  • nem újrahasznosítható műanyagok
Gyógyszertárban leadandó hulladék Tabletták, gyógyszerek, inzulin

Ha olyan gyógyszereid és inzulinjaid vannak, amelyeket már nem használsz, vagy lejártak, vidd el őket valamelyik gyógyszertárba, és helyezd a kihelyezett gyógyszerhulladék-gyűjtő dobozba. 

Veszélyes hulladék Elemek (pumpából, mérőből, távadó-töltőből)

Minden elem- és akkumulátor terméket forgalmazó üzletben leadhatók a keletkező elem és akkumulátor hulladékok, ugyanis az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 445/2012. (XII.29.) Korm. rendelet értelmében a gyártónak – a forgalmazón keresztül – átvételi kötelezettsége van.

Elektronikus hulladék

Elektronikai eszközök, tehát:

  • pumpa
  • vércukormérő
  • szenzor távadó
Szerintem a legjobb megoldás az, ha felveszed a kapcsolatot azzal a céggel, amelyik gyártja az inzulinpumpádat vagy a mérődet, és megkérdezed, hogy vissza lehet-e küldeni nekik. Elképzelhető, hogy néhány vállalat egyes alkatrészeket újra tud hasznosítani. 

 

Csökkenthetem-e valahogyan a keletkező hulladék mennyiségét? Mivel a diabétesz kezelése nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében, és nincsenek kisebb környezeti hatású alternatíváink, nehéz megtalálni a módját a keletkező egészségügyi hulladék csökkentésének. De itt van néhány stratégia, amellyel javíthatunk némiképp a helyzeten:

  • Alkoholos törlőkendőt csak szükség esetén használjunk! Az egészségügyi intézményeken kívül (pl. kórház) nem szükséges alkoholos törlőkendővel fertőtleníteni a bőrt, mielőtt beadnánk az inzulint vagy megszúrnánk az ujjbegyünket. A vércukorszint mérésénél teljesen elegendő, ha szappannal és vízzel kezet mosunk. Szenzor vagy kanül felhelyezésekor fontos lehet az alkoholos fertőtlenítés, hiszen ezek az eszközök több napig az adott helyen maradnak.
  • Penes kezelés esetén, ha teheted, válassz többször felhasználható (újratölthető) inzulintollat. Ha eldobható pent ​​vagy fecskendőt használsz, átválthatsz tollra is, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen kicseréld benne az inzulinpatront, miután az kiürült, miközben ugyanazt a tollat ​​használod. Vedd figyelembe azonban, hogy egyes inzulin típusok csak eldobható tollakban kaphatók (pl. Tresiba, Toujeo). 

 

forrás: 

https://childrenwithdiabetes.com/clinical-director/reducing-diabetes-waste/

https://type1better.com/en/how-to-reduce-and-recycle-type-1-diabetes-related-waste/

https://imrekornyezetvedelmikft.hu/egeszsegugyi-veszelyes-hulladek-szallitas-es-azt-megelozo-teendok/

https://unsplash.com/

https://divany.hu/lajfhekk/2019/09/13/muanyag-fajtak/

https://www.fkf.hu/mit-hova-dobjak-muanyag

https://www.katasztrofavedelem.hu/37089/hogyan-kezeljem-a-hasznalt-akkumulatorokat

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8518388229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása