Cukkerberg

Injekció nyilvános helyen - ne szégyelld!

2024. február 12. - szabari.betti

istockphoto-1007511810-612x612.jpg

Sok cukorbeteg (1-es és 2-es típusú egyaránt) használ inzulin injekciót a diabétesz kezeléséhez. Mit tegyél, ha te is közéjük tartozol, és nyilvános helyen kell beadnod az injekciót? Talán attól tartasz, hogy az emberek felfigyelnek rád. Talán szeretnéd elkerülni, hogy a körülötted lévők ítélkezzenek. Ugyan ez nem mindig kényelmes dolog, mégis fontos, hogy az injekciókat az előírás szerint add be, még akkor is, ha nyilvános helyen kell ezt megtenned. A lényeg, hogy biztonságban legyél, amikor inzulint kell bevinned, és éppen más emberek közelében vagy. Ne feledd, nincs rá okod, hogy bármi miatt szégyelld magad.

A vércukorszint injekciós kezelését célzó lépések nem járhatnak szégyennel! Nem kell szégyellned magad, ha nyilvános helyen kell ellenőrizned a cukrodat, vagy inzulint kell beadnod. Az injekció beadásának késleltetése nem mindig lehetséges. Persze előfordulhat, hogy furcsa pillantásokat kapsz, vagy valaki megjegyzést tesz rád, de ez még mindig jobb, mint hagyni, hogy az egészséged veszélybe kerüljön. Nem tudod befolyásolni, hogyan reagálnak mások. Azonban kedvesen és tisztelettel elmagyarázhatod, hogy mit csinálsz éppen, és miért fontos mindez, ha megkérdezik mások.

Tippek a nyilvános helyen történő injekcióadáshoz. Bár nincs rá okod, hogy szégyent érezz az inzulininjekciók nyilvános beadása miatt, fontos, hogy közben biztonságban legyél. Próbáld ki a következő tippeket:

Tartsd kéznél a kellékeidet. Amikor nyilvános helyre indulsz, ügyelj arra, hogy nálad legyen a cukorbetegséggel kapcsolatos összes eszközöd. Egy hátizsák remek választás lehet, hogy ezt biztosítani tudd. Így mindig közvetlenül hozzáférhetsz az inzulinodhoz és az egyéb kellékekhez. 

Készülj magyarázattal. Készülj fel arra, hogy ha szükséges, el tudd magyarázni, hogy mit és miért csinálsz éppen. Valaki szimpla kíváncsiságból megkérdezheti, hogy miért kell injekciót beadnod. Az olyan rövid, lényegre törő magyarázat, mint például: „Cukorbetegséggel élek, és injekciót kell beadnom az állapotom kezelésére, naponta több alkalommal”, egyszerű és bárki számára könnyen megérthető.

Ne feledd, hogy mindig az egészséged a prioritás. Ne hagyd, hogy egy kellemetlen érzés visszatartson attól, hogy vigyázz az egészségedre. Az inzulininjekció beadásának késleltetése vagy kihagyása a vércukorszint emelkedését okozhatja. Az egészséged a legfontosabb, függetlenül attól, hogy bárki más mit gondol. Mindig emlékezz erre.

Ha van rá mód, legyél diszkrét. Vannak, akik nem tudják elviselni a tűk gondolatát vagy látványát. Lehetőleg próbáld meg diszkréten beadni az injekciót, hogy elkerüld azt, hogy valaki kellemetlenül érezze magát. A karba vagy hasba adott injekciót gyakran meglehetősen könnyű elrejteni, ha nyilvános helyen tartózkodsz, akkor is. Diszkrétnek lenni nem azt jelenti, hogy senki sem veszi észre, amit csinálsz, csak azt, hogy nem lobogtatod feltűnően a pent mindenki orra előtt.

Győződj meg arról, hogy biztonságos helyen vagy. Ha szükséges, nem gond, ha nyilvános helyen adsz be inzulint. Csak győződj meg arról, hogy a tartózkodási helyed biztonságos az injekció beadásához. Figyelj arra, hogy a hely higiénikus legyen (a nyilvános mosdók sajnos nagyon sokszor nem nevezhetők annak). Ügyelj arra, hogy elegendő hely álljon rendelkezésedre, ne álljon fent az a veszély, hogy az injekció beadása közben valaki meglök vagy neked megy.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2818319087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása