Cukkerberg

Fogyás 1-es típusú diabétesszel

2024. január 17. - szabari.betti

istockphoto-1217412949-612x612.jpg

A fogyás nagyon gyakran áll az emberek újévi fogadalmainak listájának élén. Mégis, úgy tűnhet sokak számára, hogy végül sosem változik semmi. Az 1-es típusú cukorbetegséggel (T1D) élők számára a fogyás az átlagosnál még nehezebbnek, elérhetetlennek tűnhet, de fontos tudni, hogy ez sem lehetetlen. Íme néhány tipp a kívánt testsúly eléréséhez. 

Gyakori tapasztalat: talán elkezdesz egy fogyókúrát, és két nap múlva már olyan érzésed lesz, mintha most vettél volna egy első osztályú, egyirányú menetjegyet a vércukor-hullámvasútra. Ez megingatja a motivációdat, és elgondolkodtat, miért is akartad ezt az egészet annyira. Cukorbetegséggel is lehet fogyni, mégpedig úgy, hogy az fenntartható legyen és illeszkedjen az életstílusodhoz. 

A vércukorszint kezelése mindennél fontosabb. Mindegy, hogy milyen módszerrel próbálsz lefogyni cukorbetegként, a vércukorszinted kontrollálása prioritás marad, hogy elkerülj minden rövid- és hosszútávú szövődményt (például retinopátia, neuropátia, vagy egy durvább hipó). A sikeres fogyás szempontjából a vércukorszint szabályozása a legfontosabb.  

Hízlal-e az inzulin? Ha már egy ideje diabéteszes vagy, valószínűleg hallottad már azt a tévhitet, hogy „az inzulin súlygyarapodást okoz”, ami persze aggasztó lehet az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára, akik fogyni szeretnének. Sokak súlya valóban jelentősen emelkedik a diagnózis és az inzulinterápia megkezdése utáni első néhány évben. Ne feledd, az inzulin feladata, hogy a glükózt a sejtekbe szállítsa energiaként. A diagnózis felállítását megelőző hetekben vagy hónapokban a szervezetedben nagyon kevés inzulin állt rendelkezésre erre a célra, így a glükóz csak a véráramban van jelen. A vércukorszinted rendkívül magas volt, és a felesleges glükóz kiürült. Ez azt jelenti, hogy nem használtad fel az elfogyasztott energia nagy részét, így a tested katabolikus állapotban van. Aztán elkezdesz életmentő inzulint kapni, és a szervezeted már nem éhezik többé. A felesleges glükózt energiaként használja fel, vagy testzsírként raktározza.   

Ésszerű elvárások. Tedd fel magadnak a kérdést: „Több mint egy-két hétbe (vagy több hónapba) telt, hogy felszedjem azt a súlyt, amit most lefogyni szeretnék?” Ha igennel válaszolsz, akkor ne számíts arra, hogy azonnal meg tudsz válni az összes feleslegedtől – valójában a gyors fogyás az ellenkezője annak, amit szeretnél!  A siker legnagyobb összetevői itt az idő, az irányított erőfeszítés, a jó vércukorszint és a következetesség. Egy ésszerű (és fenntartható) cél lenne az, hogy hetente legfeljebb fél-egy kilót fogyj le. A gyors fogyás módszereinek többsége nem fenntartható, és az elvesztett súly gyors visszanyeréséhez vezethet!  Jojó effektus! 

A kalóriafogyasztás nyomon követése. Ez a „kalóriadeficit” létrehozásáról szól, ami egyszerűen azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát eszel, mint amennyit szervezeted egy nap alatt eléget. Ha már utána olvastál a fogyókúráknak, biztos vagyok benne, hogy ez a koncepció nem lep meg. A fogyáshoz a szervezetnek kalóriadeficitben kell lennie, az alábbiak szerint: elfogyasztott kalória < elégetett kalória = fogyás. Elméletileg, ha ez megtörténik, a súlynak csökkennie kell – azonban egyetlen rendszer sem tökéletes, és vannak bőven példák a rossz megoldásra. Sokan szélsőséges megközelítést alkalmaznak, és a végén túl drasztikusan csökkentik a kalóriákat (azaz az interneten látható „hóbort” diéták bármelyikét alkalmazzák), ami fenntarthatatlan fogyáshoz vezet, emiatt a leadott súly nagyon gyorsan vissza is jön. A gyakori alacsony vércukorszint megelőzése fogyás közben azt jelenti, hogy valószínűleg (és gyorsan) csökkentened kell az alap- és az étkezési inzulin adagodat is. Ez két okból fontos: 

  • Nem akarsz plusz kalóriákat bevinni minden alkalommal, amikor az alacsony vércukorszintet kezelned kell.
  •  Az inzulinadagok csökkentése a szervezet inzulinszükségletének csökkentésével súlyvesztéshez vezethet. 

A saját tapasztalatom az, hogy ezek az alacsony vércukorszintek önmagukban "megölik" a fogyókúrás próbálkozásokat, és amíg nem sikerül megoldani ezek elkerülését, a fogyás alapvetően stagnál. Általában egy-három hétbe telik, mire teljesen alkalmazkodni tudsz a kalóriadeficithez. Miután beállítottad az ehhez megfelelő inzulinadagot, valószínűleg sikeresebb eredményeket fogsz elérni. (De ne feledd, minél többet fogysz, annál valószínűbb, hogy újra és újra módosítanod kell a dózisokat, mert a fogyás növeli az inzulinérzékenységet, ami azt jelenti, hogy kevesebbre lesz szükséged).

 

forrás: https://t1dexchange.org/losing-weight-4-tips/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1018278583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása