Cukkerberg

"A sárgabarack legjava" receptje

Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny, 3. helyezett

2023. március 29. - egyszerelunk

Éber Zsuzsanna tortája, ami idei Háziversenyünkben a 3. helyezett lett, nem hiába kapta „A sárgabarack legjava” nevet. Ez a lédús gyümölcs, amelynek szezonja hazánkban az eper szezont követi és az őszibarack szezont előzi meg, lekvár, zselé és mousse formában is megjelenik a tortában, de ha ez mind nem lenne elég, még rá is haraphatunk, mivel különlegességként aprított sárgabarackmagot is rejt magában.

A torta szeletenként 249,4 kcal-t és 10,7 g szénhidrátot tartalmaz, de természetesen az értékek a felhasznált alapanyagok függvényében változhatnak.

Nemsokára akár friss gyümölcsből is elkészíthetjük, de aki nem tud addig várni, az már most is megteheti, mutatjuk a receptet!

Tovább

Az Erdei Séta receptje

Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny, 2. helyezett

Gillichné Makáry Petra tortája lett a 2. helyezett a Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny
múlt heti döntőjében. Habár lassan már április van, a versenykiírás és a nevezési határidő még télre
esett, így fordulhatott elő, hogy egyebek mellett a gesztenyés és a narancsos torták is népszerűek
voltak idén. Petra ezeket az alapanyagokat bogyós gyümölcsökkel kombinálta, a csokoládét pedig
fűszerekkel tette izgalmasabbá, ezekkel az ízekkel pedig garantált volt a képzeletbeli erdei séta.

A torta szeletenként 208,4 kcal-t és 11,3 g szénhidrátot tartalmaz, de továbbra se feledjétek, hogy az
értékek a felhasznált alapanyagok függvényében változhatnak.

Ha megsütitek, a saját háziversenyeteken Ti is kihirdethetitek a gesztenyés ízvilág győztesét!

Tovább

Így próbálok kiegyensúlyozottabb lenni.

istockphoto-1399000024-170667a.jpg

A diabétesz sokszor azt jelenti, hogy állandóan olyan dolgokra gondolok, amelyek miatt a legtöbb ember nem aggódna (vagy nem is tud róluk). Hétköznapi szinten mindig kíváncsian várom, hogy mit hoz a mai nap, legyen szó hétköznapi rutinról vagy váratlan kalandokról, de olyan dolgokat is át kell gondolnom, mint például: „Ha megeszem ezt a muffint, ez milyen hatással lesz a vércukorszintemre?” vagy „Van elég inzulin a pumpámban ahhoz, hogy kibírjam a napot?” vagy Ma reggeltől estig túrázni fogunk, hogy fogja bírni a cukrom az egész napos testmozgást?”. Rengeteg döntéshozatal jár a fejemben, miközben megpróbálom meg is oldani ezeket. A döntések, amelyeket meg kell hoznom, sok érzést, például szorongást vagy stresszt okozhatnak. Én a következő módokon próbálom csökkenteni ezeket, és tudatosan kiegyensúlyozottabb és pozitívabb életet élni, diabétesszel.

Tovább

Krónikus betegség és terápia

leuchtturm-entertainment-u2h4br0_nls-unsplash.jpg

Krónikus betegséggel élsz, és nem tudsz megbirkózni a vele járó stresszel? A szeretteid azt vették észre, hogy megváltozott a hangulatod, és azt mondták, talán itt az ideje, hogy keress egy terapeutát, akivel beszélhetsz? Ezzel nem vagy egyedül! Nagyon gyakoriak az ehhez hasonló kérdések: Hogyan találhatok terapeutát? Jó nekem/ kell nekem a terápia? Hogyan segítenek egyáltalán a terapeuták? Ebben a cikkben a következőket tudhatod meg: mi is számít krónikus betegségnek és hogyan befolyásolják a mentális egészségedet, hogyan segíthet a terápia megbirkózni ezzel, és mikor érdemes terapeutát keresni.

Tovább

D-vitamin és diabétesz

istockphoto-1319142663-170667a.jpg

A D-vitamin és a cukorbetegség kapcsolatáról viszonylag sokat beszélnek a médiában, és már régóta tanulmányozzák. Tehát mit kell tudni a D-vitaminról és a diabéteszről? Ebben a cikkben a D-vitamin, valamint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának és kezelésének kapcsolatáról fogunk értekezni.

Tovább

Diabétesz-stigma: mit tehetsz?

istockphoto-1367358170-170667a.jpg

A megbélyegzés, vagyis stigma definíció szerint egy személy rosszallását vagy diszkriminációját jelenti olyan érzékelhető jellemzők alapján, amelyek megkülönböztetik őket a társadalom többi tagjától. Sajnos a kutatások azt sugallják, hogy a cukorbetegek gyakran megtapasztalják ezt. Az Australian Center for Behavioral Research in Diabetes az első nemzetközi nemzeti kutatóközpont, amely a diabéteszesek viselkedési, pszichológiai és szociális vonatkozásait vizsgálja. 2011-ben kezdtek el kutatni a cukorbetegség megbélyegzésével kapcsolatban, azóta munkájukat nagy elismerés övezi. Az ő megfigyeléseikről írtunk most nektek.

Tovább
süti beállítások módosítása