Cukkerberg

D-vitamin és diabétesz

2023. március 14. - szabari.betti

istockphoto-1319142663-170667a.jpg

A D-vitamin és a cukorbetegség kapcsolatáról viszonylag sokat beszélnek a médiában, és már régóta tanulmányozzák. Tehát mit kell tudni a D-vitaminról és a diabéteszről? Ebben a cikkben a D-vitamin, valamint az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának és kezelésének kapcsolatáról fogunk értekezni.

Mi az a D-vitamin? A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin típus, amely szervezetünk működéséhez szükséges. Az elfogyasztott élelmiszerekből D-vitaminhoz juthatunk, és bizonyos körülmények között szervezetünk is képes ilyet előállítani. 

Miért van szükségünk D-vitaminra? A D-vitamin számos különböző szervezeti funkcióban játszik szerepet, többek között:

  • Kalcium felszívódás
  • Foszfor felszívódás
  • Csontanyag felépítése
  • Immunfunkció
  • Gyulladásszabályozás
  • Az inzulin funkciója

A D-vitamin táplálékforrásai. Nincs olyan élelmiszer, amely természetesen jelentős mennyiségű D-vitamint tartalmaz, de sok élelmiszert ezzel dúsítanak. A D-vitamin természetes forrásai a következők: 

  • Halak: lazac, kardhal, tonhal
  • Tojássárgája

A D-vitaminnal dúsított általános élelmiszerek a következők:

  • Gabonafélék
  • Narancslé
  • Tej
  • Joghurt

A napfény-vitamin. D-vitaminhoz juthatunk az étrendünkkel is, de szervezetünk képes is ilyet előállítani. Valójában a szervezetben jelenleg található D-vitamin nagy része D3-vitamin, amelyet a szervezet az ultraibolya-B-sugárzás hatására termel. De lakóhelyedtől és bőrtónusodtól függően fennállhat a D-vitamin-hiány kockázata, ezért konzultálj egészségügyi csapatoddal, hogy szükséged van-e kiegészítésre.

Összefügg a D-vitamin-hiány és a cukorbetegség? Tudjuk, hogy a D-vitamin-hiány az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel is összefügg, de nem feltétlenül okoz cukorbetegséget. Egyes kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya hozzájárulhat mindkét típusú cukorbetegség kialakulásához. A D-vitamin pótlása pedig növelheti az inzulinérzékenységet. A fokozott inzulinérzékenység a vércukorszint javulásához vezethet. 

D-vitamin és 1-es típusú diabétesz. Vannak olyan vizsgálatok, amelyek szerint összefüggés lehet a korai életkorban jelentkező D-vitamin-hiány és a később kialakuló 1-es típusú cukorbetegség között. Az 1-es típusú diabétesz bizonyos, a vitamintermeléssel és -felszívódással kapcsolatos genetikai mutációkkal is összefügg.

D-vitamin és 2-es típusú diabétesz. Mivel tudjuk, hogy a D-vitamin szerepet játszik mind az inzulintermelésben, mind az inzulinérzékenységben, ésszerű, hogy a D-vitamin-hiány hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára is. A kutatásokból látható, hogy az alacsony D-vitamin önmagában nem okoz magas vércukorszintet, de a D-vitamin-hiány más tényezőkkel együtt hozzájárulhat az alacsonyabb inzulintermeléshez vagy érzékenységhez. Ebből következik, hogy az alacsony D-vitamin szint mindig inzulinrezisztenciával jár együtt. A D-vitamin-kiegészítés nem biztos, hogy előnyös azoknak, akiknek már megfelelő D-vitamin-szintjük van. A D-vitamin-hiányban szenvedőknek és károsodott glükóz-anyagcserével (prediabétesz és 2-es típusú cukorbetegség) azonban jótékony hatása lehet a pótlásnak.

A metformin és a D-vitamin aggodalma. A prediabétesz vagy a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása után sokan elkezdik a metformint a vércukorszint kezelésének elősegítésére szolgáló orvosi kezelés első szakaszaként. A B12-vitamin-hiány a metformin-kezelés gyakori mellékhatása, ezért sokan természetesen kíváncsiak, hogy ugyanez igaz-e a metforminra és a D-vitaminra. A metformin nem okoz D-vitamin hiányt, és úgy tűnik, hogy a D-vitamin-kiegészítő és a metformin nem lép kölcsönhatásba egymással, és nem okoz mellékhatásokat az együttes szedés sem. D-vitamin és vércukorszint - kulcsfontosságú dolgok. Az eddigi kutatásokból a legfontosabb tény, hogy a D-vitamin-hiány és a cukorbetegség (mind az 1-es, mind a 2-es típusú) kapcsolatban állnak egymással, de a D-vitamin-hiány önmagában nem okoz cukorbetegséget. Ez azonban azt jelenti, hogy a D-vitamin hiánya növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

 

forrás: 

https://www.milkandhoneynutrition.com/vitamin-d-and-diabetes-key-things-to-know/

https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5618051106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása