Cukkerberg

Ünnepi szezon diagnózis után

2023. december 11. - szabari.betti

annie-spratt-qko-op_gr9i-unsplash.jpg

Mivel hamarosan itt az ünnepi szezon, izgalmat és ugyanakkor levertséget is érezhetsz, ha ez az első karácsonyod a diabétesz diagnózisod után. Valószínűleg alig várod, hogy újra átéld kedvenc hagyományaidat, ugyanakkor idegesnek érzed magad, hogy mit tegyél, ha kérdéseket tesznek fel neked az új állapotodról, vagy hogy megeheted-e kedvenc ételeidet. Szerencsére van néhány kipróbált és bevált módszer a diagnózis utáni első ünnepi szezonban való eligazodásra!

Hogyan válaszolj a kérdésekre? Mióta diagnosztizáltak, valószínűleg az emberek tettek már fel neked kérdéseket a cukorbetegségeddel kapcsolatban. Vélhetően többet akarnak tudni, szimplán mert törődnek veled, de néha ezek a kérdések tolakodók is lehetnek. Például, ha valaki megkérdezi, hogy biztos vagy-e benne, hogy megehetsz-e egy bizonyos ételt, úgy érezheted, mintha az adott személy átlépne egy határt nálad. Hiszen pontosan tudod, mit ehetsz és mit nem! 

Íme néhány módja annak, hogyan válaszolj az emberek ünnepek alatt (és azon túl) feltett kérdéseire:

  • Vegyél egy mély levegőt, és ne feledd, azért teszik fel a kérdést neked, mert érdekli őket a válasz, nem pedig azért, mert ítélkeznek. Ezt sokszor iszonyú nehéz szem előtt tartani, de fontos.
  • Válaszolj úgy, ahogy számodra kényelmes. Ha csak röviden, a tényekre szorítkozva felelsz, az is rendben van, de ha szívesen belemennél a részletes magyarázatba, tedd azt.
  • Ha úgy tűnik, valakit igazán, mélyebben érdekel a diabétesz, ajánlj neki megbízható forrásokat, ahol utánanézhet a témának.

Ne feledd, hogy a kérdésekre általában nincs megfelelő, egzakt válasz. Mindig úgy válaszolj, ahogy az számodra testhezálló!

Étkezés az ünnepek alatt. Kétségtelen, hogy az ünnepi étkezés az egyik legstresszesebb része a decembernek cukorbetegként. Vannak olyan különleges ételek, amelyeket szeretsz, de előfordulhat, hogy úgy érzed, teljesen el kell őket kerülnöd a megfelelő vércukorszint fenntartása céljábólPróbáld ki ezeket a tippeket, hogy képes legyél stabilizálni a vércukorszinted, miközben kedvenc ételeidet fogyasztod:

  • Kombinálj szénhidrát-tartalmú ételeket olyanokkal, amelyek fehérjét és zsírt tartalmaznak, ez segít lelassítani az emésztést, és csökkenti a vércukorszint megugrásának valószínűségét.
  • Hasonlóképpen fogyassz desszertet az étkezéshez, így a többi ételből származó fehérje és zsír lelassíthatja az édesség emésztését és felszívódását.
  • Maradj végig hidratált, mivel a vércukorszint-értékek megemelkedhetnek, ha kiszáradsz.
  • Korlátozd az alkoholfogyasztást, mert szélsőséges esetben hipoglikémiát okozhat. 

Mivel még mindig éppen csak tanulod azt, hogyan reagál a szervezeted az ételekre, nem baj, ha a vércukorszinted egy nagyon kicsit magasabb az ünnepek alatt. Ne feledd, hogy ez mindössze egy-két nap az évből – próbáld meg bűntudat nélkül élvezni, és közben odafigyelni, amennyire lehet.  

Ragaszkodj a rutinodhoz. Az ünnepi szezon mozgalmas időszak, de fontos, hogy ott tartsd a megszokott rutint, ahol csak lehet. Az ünnepek alatt ajánlott rutin részei a következők:

  • Minimum hét órát aludj éjszakánként!
  • Rendszeresen mozgasd át a tested!
  • Szedd gyógyszereidet / adj inzulint az előírásnak megfelelően! Ha kell, konzultálj orvosoddal!

A rutinod betartása a normalitás érzetét kelti az év ezen időszakában is, miközben az egészségednek is jót tesz!

Próbáld ki a szenzort, ha teheted! A folyamatos glükózmonitor (CGM vagy szenzor) használata lehetővé teszi annak megértését, hogy a különböző tényezők (ételek, testmozgás, stressz, időjárás, menstruáció, stb.) hogyan befolyásolják a vércukorszintedet, hiszen ez a kis szerkezet folyamatosan rajtad van, és méri a kötőszövet glükóztartalmának a változását. Segítségével sokkal könnyebb elkapni egy-egy kisiklást, legyen szó akár magas, akár alacsony vércukorról.  

A szenzorok további előnyei a következők: 

  • Képet kaphatsz a vércukor-értékeidről anélkül, hogy megszúrnád az ujjad.
  • Nagyon könnyen megoszthatod egy internetes felületen az adataidat az egészségügyi csapatoddal.
  • Grafikonok és jelentések segítségével bármikor áttekintheted őket te magad is.

És végül. Az ünnepi szezon célja, hogy szórakoztató legyen számodra, és még akkor is élvezheted, ha közben navigálnod kell a cukorbetegségedet! Ha a számodra megfelelő módon válaszolsz a kérdésekre, gondoskodsz a hidratáltságról, ragaszkodsz a szokásos rutinodhoz és olyan eszközöket használsz, mint a szenzor, ez mind segíthet a diabétesz kezelésében a karácsonyi időszak során. 

 

forrás: https://beyondtype1.org/first-holiday-season-with-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5018275807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása