Cukkerberg

2-es típusú diabétesz

2023. december 07. - szabari.betti

istockphoto-677527278-612x612.jpg

A 2-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, ha vércukorszintet szabályozó hormon, azaz az inzulin nem tudja megfelelően kifejteni a hatását. Amikor eszünk, szervezetünk az összetett szénhidrátokat glükózzá bontja le, amelyre szükségünk van a működéshez. A hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, amely egyfajta kulcsként kinyitja azt az ajtót, amely beengedi a glükózt a sejtbe. 2-es típus esetén a hasnyálmirigy kezdetben többlet inzulint termel, de végül nem tud lépést tartani ahhoz, hogy kordában tartsa a vércukorszintet, az elkezd emelkedni, majd az is előfőrdulhat, hogy a évekkel akár évtizedekkel később azt inzulin termelése lecsökken, akár teljesen elmarad.

A T2D kialakulásának kockázati tényezői. A 2-es típusú cukorbetegség (T2D) összetett állapot, leggyakrabban elhízással függ össze, de számos egyéb tényezővel társulhat.:

  • prediabetes vagy terhességi cukorbetegség
  • PCOS (policisztás petefészek szindróma)
  • életkor: a 2-es típusú cukorbetegség kockázata az életkor előrehaladtával nő
  • kevés fizikai aktivitás
  • környezeti tényezők (például az egészséges élelmiszerekhez vagy az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya)
  • dohányzás
  • genetika: ha valamelyik közvetlen családtagod 2-es típusú diabéteszes, akkor nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának.

A becslések szerint a világszerte 537 millió embernél előforduló cukorbetegség 90 százaléka 2-es típusú. Jelenleg nincs rá gyógymód, de gyakran életmódváltással, diétával, testmozgással, stresszkezeléssel és gyógyszeres terápiával kezelhető. Mindenkinél más a bevált technika. 

Mi a különbség az 1-es és 2-es típus között? A T1D abban különbözik a 2-es típustól, hogy az egy autoimmun állapot, amely akkor fordul elő, amikor a szervezet saját immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit. Az 1-es típusú személyek egész életükben inzulin dependensek, és jelenleg nincs gyógymód az állapotukra. Hacsak nem észlelik idejében, a diagnóziskor a (2-es vagy 1-es típusú) emberek vérében túl sok cukor halmozódik fel, és olyan tüneteket produkálnak, mint a szélsőséges szomjúság, a gyakori vizelés, a homályos látás, a súlygyarapodás vagy -fogyás, vagy a visszatérő fertőzések és a fejfájás. Míg a 2-es és az 1-es típus természetükben különböznek, gyakran hasonlítanak a szövődmények tekintetében. A cukorbetegek hosszan tartó magas vércukorszintje hosszú távú szövődményekhez vezethet a szívbetegségtől, a veseelégtelenségtől, a lábfej-, szem - és idegkárosodástól a bőrbetegségekig.

Milyen vércukorszint tartományokat használnak a diabétesz diagnosztizálásához? A cukorbetegség diagnózisát számos módon meg lehet erősíteni, például az éhomi glükóz meghatározásával, orális glükóz tolerancia teszttel (OGTT), HbA1c-vel és véletlenszerű plazma glükóz teszttel. Az éhgyomri plazmaglükóz  teszt akkor elvégezhető, ha legalább nyolc órával a teszt előtt nem ettél vagy ittál semmit. Cukorbetegséget akkor diagnosztizálnak, ha vércukorszinted 7,0 mmol/l vagy annál magasabb. Emelkedett éhomi glükóznak számít, ha a vércukorszint 6,1-6,9 mmol/l közötti. Az  orális glükóz tolerancia tesztet (OGTT)  úgy végzik, hogy ellenőrzik a vércukorszintet 75 gramm glükózt tartalmazó ital elfogyasztása előtt és két órával utána. A teszt meghatározza, hogy szervezeted mennyire hasznosítja jól a szénhidrátokat. A cukorbetegség diagnózisát megerősíti, ha vércukorszinted két óra elteltével 11 mmol/l vagy annál magasabb. A normál érték kevesebb, mint 7,8 mmol/l. Ha az éhomi vércukorszint 6,1 mmol/l alatti, de az OGTT során 120 percnél mért érték 7,8-11,0 közötti, akkor csökkent glükóz tolerancia áll fenn. A véletlenszerű vagy alkalmi plazma glükózteszt megerősítheti a diabétesz diagnózisát azáltal, hogy véletlenszerűen teszteli, hogy mennyi glükóz van a véredben. Ennél a tesztnél nem számít, hogy ettél-e előtte vagy koplaltál, kórosnak tartjuk, ha 11,0 mmol/l feletti. További megerősítés céljából egy másik véletlenszerű teszt vagy éhgyomri glükóz teszt is elvégezhető. A HbA1C az a mérőszám, amelyet a legtöbben már ismernek. Az A1c, más néven glikozilált hemoglobin teszt, az átlagos vércukorszintet méri az elmúlt három hónapban. A 6,5 százalék feletti vagy azzal egyenlő A1c szintet a cukorbetegség diagnosztizálására használják.  

 

forrás: https://beyondtype2.org/what-is-type-2-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6518273677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása