Cukkerberg

Hogyan kezdd újra az önmenedzsmentet egy kiégés után?

2023. október 05. - szabari.betti

verne-ho-vio0tyzxl4u-unsplash.jpg

A cukorbetegséggel való együttélés megállás nélkül, napról napra, óráról órára kötelezettségek listájával jár. Ha érezted már azt valaha, hogy túl nyomasztó ez az életmód, és inkább feladnád, hogy elfáradtál a végtelen a feladatokban, nem vagy egyedül. Ezzel a cikkel arra az élethelyzetre szeretnék segítséggel szolgálni, amikor túljutsz egy diabétesz okozta kiégésen, és próbálsz visszatérni a napi cukorbetegség-kezelési rutinodhoz.

Mondd ki hangosan: "kiégettnek érzem magam". Bárki bármit mond, fontos, hogy elismerd az érzéseidet. Rengeteg bűntudat és szégyenérzet jár együtt azzal, hogy kiégettnek érezzük magunkat, és meg kell hátrálnunk a cukorbetegség kezelésének mindennapi teendőitől, de ha távolról nézzük, ki ne égne ki ebben? Az, hogy elismered, amit érzel, azt jelenti, hogy megengeded magadnak, hogy érezz, ahelyett, hogy megpróbálnád elnyomni vagy elrejteni mindezt. Sokkal könnyebb lesz ezen dolgozni, ha először is megengeded magadnak, hogy valódi legyél. Emberi. Tehát bármit is érzel, az legyen konkrét! Eleged van a hipókból és a magas cukrokból? Unod az injekciókat? Kioktatnak a családtagok? Folyamatosan ingadozik a vércukrod?  A fentiek mindegyike? Adj neki nevet. Mondd ki hangosan. Oszd meg egy barátoddal vagy családtagoddal, aki igazán meghallgat. És ne feledd, hogy van értelme kimerültnek és stresszesnek érezned magad valami miatt, ami soha nem jár valódi szünetekkel vagy vakációkkal. A kiégés normális.

Kezdd fokozatosan. Az újrakezdés átgondolt, fokozatos lépésekről szóljon. Nem várhatod el magadtól, hogy egyik napról a másikra a kiégésből 100 százalékos cukorbeteg-menedzserré válj. A jojó-effektus annyira leterhelhet, hogy nem is tudod, hol kezdd. Ehelyett, ha úgy érzed, készen állsz arra, hogy visszatérj a napi cukorbetegséggel kapcsolatos kötelezettségekhez, kezdd el egy kis, konkrét diabéteszes feladattal. Megadod magadnak az esélyt, hogy fokozatosan sikerüljön az újrakezdés, ahelyett, hogy egyik napról a másikra megpróbálnád megcsinálni. Adj magadnak esélyt, hogy egy hétig – vagy tovább – erre az egy feladatra összpontosíts, amíg készen nem érzed magad egy újabb feladat bevonására. Például itt van néhány lépés, amivel elkezdheted. (Ne feledd, hogy ezek közül a feladatok közül csak egyet válassz kezdésnek, amelyre először összpontosítani fogsz.)

  • Naponta egyszer ellenőrizd vércukorszintedet, amikor reggel felébredsz.
  • Naponta egyszer ellenőrizd vércukorszintedet ebéd előtt.
  • Naponta egyszer ellenőrizd vércukorszintedet lefekvés előtt.
  • Tölts le egy cukorbetegség-menedzselő alkalmazást.
  • Menj el sétálni ebéd után.
  • Válassz ki egy új receptet, amelyet mindig is szeretettél volna elkészíteni.
  • Próbáld ki a szenzort, ha teheted.
  • Kérj időpontot a diabetológusodhoz.
  • Menj el szemészeti vizsgálatra.
  • Kezdj el rendszeresen sportolni.

Legyen a feladat egyszerű és konkrét. 

Ellenőrizd a gondolataidat! Ámulva nézheted azokat az embereket, akik sikeresek valamiben, és feltételezheted, hogy soha nem kételkednek önmagukban. A legvalószínűbb azonban, hogy egyszerűen kialakították azt a szilárd szokást, hogy ne önmagukban bizonytalankodjanak, hanem küzdjenek. Valószínűleg azt is megtanulták, hogy a „kudarcot” az emberi lét részeként tekintsék, és ez okot biztosít, hogy újra próbálkozzanak. Ha nem várod el másoktól, hogy valamit tökéletesen csináljanak, győződj meg róla, hogy magadnak is ugyanezt a mércét állítod fel. A cukorbetegség már elég nyomást jelent anélkül, hogy az elméd még többet tenne hozzá. A vércukorszint kezelése bármilyen típusú diabétesz esetén bonyolult. Rengeteg tényező van, amely befolyásolhatja a vércukorszinted, amelyek közül sokra egyáltalán nincs befolyásod! Ahelyett, hogy a „hibákra” vagy egy negatív gondolatra összpontosítanál, próbálj ki néhányat az alábbi kifejezések közül, amikor legközelebb kiégve érzed magad:

  • "Oké, ez nem működött. Próbáljuk meg újra, másképp."
  • "Minden szám csak információ."
  • "A cukorbetegség szívás. De én király vagyok. Próbáljuk meg újra."
  • "Azta! Ez a becsült sejtés nem vált be! Nevess."
  • "Hmmm… nem az, amire számítottam."
  • "Ez bosszantó, de azért mindent megteszek."
  • "Nem vagyok tökéletes, és ez tényleg rendben van."

Ezeknek a kijelentéseknek nem célja a cukorbetegség összetettségének túlzott leegyszerűsítése. A lényeg az, hogy a személyes kritikát kivedd a fejedben zajló beszélgetésből, bármilyen butaságnak is érzed majd ezt először. A magas vércukorszint nem azt jelenti, hogy kudarcot vallottál – ez egyszerűen azt jelenti, hogy nem kapott elég támogatást a szervezeted (inzulinból, gyógyszerekből stb.) ahhoz, hogy a tartományon belüli vércukorszintet fenntartsa. Nem vagy tökéletes. És nem is kell annak lenned.

És végül. A nap végén ne felejtsd el elismerned magad. Ne feledd, ma egy újabb napon álltál helyt, és megpróbáltál minden tőled telhetőt megtenni a normoglikémiáért. Ez rengeteg bátorságot és lenyűgöző mennyiségű kitartást igényel minden nap. Add meg magadnak ugyanazt az elismerést, mint egy legjobb barátodnak vagy családtagodnak. Ha megtanulod, hogyan kell ezt megtenni, akkor jobban fogsz tudni a pozitívumokra összpontosítani, és új lendületet kapsz a diabétesz menedzseléséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8118228227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása