Cukkerberg

Érzelmek

2023. június 05. - szabari.betti

istockphoto-1283822563-612x612.jpg

A cukorbetegség nem csak fizikailag hat az érintettekre, hanem érzelmileg is. Akár frissen diagnosztizált vagy, akár már régóta élsz együtt a diabétesszel, támogatásra lehet szükséged. Előfordulhat, hogy stresszel, levertséggel, depresszióval  vagy kiégettséggel kell megküzdened, és mindezt a körülötted lévő emberek is érzik. Fontos leszögezni, hogy bármit is érzel, nem vagy egyedül. Íme néhány információ, amely szerintünk hasznosnak bizonyulhat, és érdemes megosztanod családoddal és barátaiddal is.

Koncentrálj azokra a dolgokra, amelyeket irányíthatsz. Ha azon kapod magad, hogy aggódsz valami miatt, segíthet, ha megpróbálsz azokra a dolgokra összpontosítani, amelyeket irányítani tudsz az életedben. Íme néhány tipp:

  • Légy képben a betegség esetén fennálló szabályokkal!
  • Rendszeresen járj diabétesz kontrollra az orvosodhoz!
  • Tartsd kéznél a fontos telefonszámokat!
  • Győződj meg róla, hogy minden kellékből van elegendő otthon, ha szükséges, időben írass recepteket!
  • Vigyázz a testedre, próbálj egészséges ételeket választani, légy aktív, aludj eleget, moss kezet gyakrabban!
  • Tartsd a kapcsolatot a barátaiddal és a családoddal! 
  • Ha kell, mondj nemet dolgokra, és kérj segítséget, ha úgy érzed, arra van szükséged!
  • Megbízható forrásokból szerezd be az információkat!

És mi van azokkal, amelyeket nem tudsz irányítani? Hiába fókuszálsz olyan dolgokra, amelyek felett nincs kontrollod, ez nem változtat túl sok mindenen. Aggodalomra viszont adhat okot, ezért próbáld meg átirányítani a figyelmed. Próbálj meg kedves és könyörületes lenni magaddal akkor is, ha stresszelsz, vagy ha nem érzed jól magad. Előfordulhat, hogy a diabétesz miatt valami oknál fogva ki kell hagynod a munkát, az iskolát, vagy egy találkozót. Ez teljesen rendben van, és fontos, hogy vigyázz magadra és másokra is. Az is elképzelhető, hogy időnként lemondanak cukorbetegség-kezeléssel kapcsolatos időpontokat, vagy hogy nehezen éred el az orvosi csapatodat. Keress alternatív lehetőségeket, például telefonos vagy videós konzultációk. A legtöbb ilyen időpont nem sürgős, viszont törekedj arra, hogy rendszeresen járj kontrollra vagy konzultálj a kezelőorvosoddal.

Sokszor nem könnyű megállni a szorongást és az aggodalom érzését, és ezek sok körülmény között teljesen normális reakciók. Az érzéseidet nem tudod irányítani, viszont azt igen, hogy mihez kezdesz velük. Legtöbbször segíthet, ha beszélsz arról, hogyan érzed magad.

Beszélj arról, mit érzel! Nem mindig könnyű beszélni a diabéteszről és arról, hogy milyen érzéseket vált ki belőled. Nehéz lehet elkezdeni, vagy találni valakit, akiről úgy gondolod, érdemes megnyílni neki. Talán nem érzed azt, hogy bármiről is beszélned kell, vagy nem akarsz másokat terhelni. De ha mégis megosztod az érzéseidet valakivel, az rengeteg előnnyel jár nem csak számodra, de a hozzád közel állók számára is.

Stressz és diabétesz. Időnként mindenki stresszesnek érezheti magát. De a diabétesz kezelése, valamint tulajdonképpen néha minden más az életben nagyon nyomasztó tud lenni. A stressz befolyásolhatja a vércukorszinted, ezért fontos, hogy tudd, hogyan ismerd fel, ha ideges vagy, és hogyan kezeld azt.

Megbirkózni a diagnózissal. A cukorbetegség diagnosztizálása egészen sokkoló lehet. Az első reakciók a hitetlenség, a túlterheltség érzése, sőt a harag is lehetnek. Általában ezek az érzések egy idő után enyhülnek, és a diabétesz egy idő után az életünk részévé válik. De néha ezek az érzések nem múlnak el könnyen. Ha így érzel, nem vagy vele egyedül. Remélhetőleg sokan támogatnak téged - a családod, a barátaid, az orvosi team-ed. Rajtuk kívül nagyon hasznos lehet, ha megismerkedsz olyan emberekkel, akik ugyanazokon a dolgokon mentek keresztül, mint te.

Depresszió és a cukorbetegség. A diabétesszel nehéz nap mint nap együtt élni, és ez teljesen normális. De ha a fenti érzések nem múlnak el, akkor az állapotod könnyen depresszióba fordulhat. A depresszió és a cukorbetegség együttese gyakoribb, mint gondolnád. Diabéteszeseknél nagyjából kétszer akkora a valószínűsége a depresszió kialakulásának, mint a nem cukorbetegeknél. 

Diabéteszes szorongás. A cukorbetegséggel sokszor nagyon nehéz együtt élni. Néha az emberek szorongást érezhetnek emiatt, ami magában foglalhatja a csalódottságot, a bűntudatot, a szomorúságot, vagy az aggódást. Érthető, ha időnként ezeket érzed, de ezekkel nem vagy egyedül.

Hipófélelem. A hipoglikémia az az állapot, amikor a vércukorszint túl alacsonyra csökken. Nem minden cukorbetegre jellemző, de gyakori, hogy egyesek sokat aggódnak vagy szoronganak a hipoglikémia tünetei miatt. Ha ezek a szorongások nem múlnak el, vagy kezdenek eluralkodni a mindennapi életed felett, akkor fontos, hogy beszélj erről valakivel - egy baráttal, családtaggal, vagy akár egy szakemberrel.

Ételek és érzelmek. A cukorbetegség kapcsán nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az étkezéseinkre, az étrendre. Stresszes lehet, ha nagyon oda kell figyelni arra, mit eszünk, máshogyan kell főznünk, mint ahogyan megszoktuk. Stressz esetén az is előfordul, hogy valaki többet eszik, de az is, hogy pont kevesebbet, mert rosszul érzik magukat. A különböző ételek fogyasztása hatással lehet a hangulatunkra is. Diabéteszben sokszor kell összpontosítanunk a súlyunkra és a testképünkre. Ez időnként egészségtelen kapcsolathoz vezethet az étellel, extrémebb esetben rendellenes táplálkozáshoz, étkezési zavarokhoz. A diabulimia az egyik ezek közül, amely az 1-es típusú diabétesszel élőknél alakulhat ki.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8018139244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása