Cukkerberg

A diabétesz stigma jelen van, de tehetsz ellene

2023. május 04. - szabari.betti

istockphoto-1301047305-612x612.jpg

A cukorbetegség megbélyegzése magában foglalja a kirekesztés, az elutasítás, az előítéletek és a hibáztatás tapasztalatait, amelyekkel egyes diabétesszel élők találkoznak - sajnos egyre többen. Ismerd meg, hogyan azonosíthatod ezt a stigmatizációt, hogyan vezethet mindez rosszabb egészségügyi eredményekhez, és mit tehetsz a diabétesz megbélyegzése ellen.

A stigma komoly kihívást jelenthet a cukorbetegek számára. A diabétesz megbélyegzése mindenütt jelen van, beleértve a családot, az iskolát, a munkahelyet és az egészségügyi intézményeket is, és megakadályozza azt, hogy az emberek megfelelő ellátást keressenek, és jól kezeljék testi és lelki egészségüket.

Mi az a stigma, és hogyan kapcsolódik a diabéteszhez? A megbélyegzés a negatív attitűdöktől a megkülönböztető tulajdonságokon – például nemen, életkoron vagy valamilyen fogyatékosságon – alapuló nyílt megkülönböztetésig terjedhet, nagyon sokféle lehet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a stigmák jelentős stresszforrások lehetnek, és növelhetik a súlyos szövődmények, és már társbetegségek kialakulásának a kockázatát. A cukorbetegség megbélyegzése a kirekesztésre, elutasításra, előítéletekre vagy hibáztatásra utal, amelyet az emberek méltatlanul tapasztalnak meg a diabétesz következtében. Minden típusú cukorbetegséggel élő embert érint, és családtagjaikat is. A diabétesszel kapcsolatos stigmatizációt nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg a magasabb BMI-vel vagy magasabb HgA1c-vel rendelkező emberek. A megbélyegzés lehet külső, ami azt jelenti, hogy más emberektől és a társadalomtól származhat, vagy lehet belső, vagyis önmagadtól. A megbélyegzés minden egyes személynél eltérő lehet. Az inzulint használó cukorbetegeknél a stigmák gyakran összefüggésbe hozhatók az inzulin befecskendezésével, a vércukorszintméréssel, az inzulinpumpa vagy a folyamatos glükózmonitor viselésével. Mások esetében a megbélyegzés bizonyos testtípusokhoz kapcsolódhat. A szülők esetében mindez téves hibáztatás formájában jelentkezhet, amiért „kiváltotta” gyermekük a cukorbetegségét valamivel. És végül, a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők megbélyegezhetik a diagnózisukat: valami rosszat tettek, vagy nem lesznek képesek egészséges terhességre.

Mi okozza a diabétesz megbélyegzését? A cukorbetegség összetett egészségi állapot, amely számos tényező eredménye lehet, beleértve a genetikai, környezeti, életmódbeli és társadalmi-gazdasági tényezőket, de sokan egyszerűen nem tudnak róla eleget. Elterjedt tévhit, hogy az egyéni viselkedés és a rossz választások önmagukban is eredményezhetik a diabétesz kialakulását. Ez a hiedelem arra készteti az embereket, hogy azt gondolják, a cukorbetegek teljes mértékben felelősek az állapotukért. Ezek a tévhitek nemcsak hibás megítélésekhez, hibáztatáshoz és tiszteletlenséghez vezetnek a cukorbetegekkel szemben, hanem elvonják a figyelmet más olyan tényezőkről is, amelyekkel széleskörűen foglalkozni kell, mint például az élelmiszer-ellátás bizonytalansága és egészségügyi ellátás egyenlőtlensége. Az elhízás szintén nagymértékben hozzájárul a diabétesz megbélyegzéséhez, különösen a 2-es típusú cukorbetegséghez. 

Mi a stigmák hatása? A stigmák nagyon gyakran rosszabb egészségügyi eredményekhez vezetnek. A cukorbeteg személyek félelemről, zavarról, önhibáztatásról, bűntudatról, szorongásról és alacsony önbecsülésről számolnak be a megbélyegzés következtében. Ezek a negatív érzelmek  depressziót és magasabb szintű stresszt okozhatnak, ami növeli az egészségügyi szövődmények, például a retinopátia, a makrovaszkuláris problémák és a szexuális diszfunkció kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a stigmák és az előítéletek rosszabb önmenedzselést is vonhatnak maguk után a cukorbetegség kezelését illetően. A diabétesszel élők gyakran úgy érzik, hogy teljes mértékben felelősek a vércukorszintjük kezeléséért – annak ellenére, hogy számos olyan tényező befolyásolja azt, amelyek rajtuk kívül állnak. Ezenkívül a kemény ítéletek miatti aggodalom arra késztetheti az érintetteket, hogy elrejtsék a cukorbetegség alapvető kezeléséhez szükséges eszközöket. Például diabéteszesek arról számoltak be, hogy mivel nyilvános helyen nem adnak be inzulint, előfordul, hogy egy program miatt késleltetik vagy kihagyják az injekció beadását vagy a vércukormérést. Mások arról meséltek, hogy manipulálják a vércukor adataikat, hogy elkerüljék az orvosok és egészségügyi szakemberek megítélését. A megbélyegzés megakadályozhatja az embereket a szükséges ellátás igénybevételében, különösen akkor, ha az egészségügyi csapat is stigmákkal fordul feléjük. Azok a cukorbetegek, akiket gyakran hibáztatnak a betegségükért, vagy a nem megfelelő értékeikért, jóval ritkábban (vagy egyáltalán nem) csináltatnak A1C-tesztet, vagy szövődményvizsgálatokat. 

Mit tehetünk a diabétesz megbélyegzésének megszüntetése, mérséklése érdekében? Az, ahogyan a cukorbetegségről beszélünk és gondolkodunk, kulcsfontosságú a diabéteszesek egészségi állapotának javítása és az állapot körüli előítéletek csökkentése szempontjából. Az alábbiakban hoztunk néhány módszert, amellyel csökkenthetjük a diabétesz megbélyegzését:

  • Baromira számítanak a szavak. Embereket nevezz meg, ne pedig az állapotukat, ne azzal tedd őket egyenlővé, amikor a cukorbetegségről beszélsz. Például használd a „cukorbeteg személy” kifejezést a „cukorbeteg” helyett.  

  • Kerüld a „normális” kifejezést olyan személy leírására, akinek nincs cukorbetegsége. Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek abnormálisak és „másfélék”, ami több mint megbélyegző lehet. 

  • Ne hibáztasd magad. Lehet, hogy tévesen azt hiszed, hogy te vagy felelős az állapotodért, de az internalizált megbélyegzés ugyanolyan káros lehet az egészségedre, mint a mások által generált stigmák. Tanulj meg mindent magáról a cukorbetegségről, annak számos potenciális okáról, és lépj kapcsolatba olyan emberekkel, akik megosztják veled tapasztalataikat, és segítenek legyőzni az önvádat. 

  • Jelezd, ha megbélyegző viselkedést tapasztalsz, és próbálj meg beszélgetést kezdeményezni másokkal a cukorbetegséggel kapcsolatos pontos információk megosztásával kapcsolatban. A cukorbetegek szövetségesének lenni kulcsfontosságú.

  • Ha képeket is használsz, mikor a cukorbetegségről beszélsz, használj különböző embercsoportokat bemutató fotókat annak bizonyítására, hogy a diabétesz nem egy sztereotípia. A cukorbetegség minden etnikumot, nemet és testalkatot érint, ezért ezt így is kell ábrázolni. 

  • Ha van rá lehetőséged, erősítsd fel a diabétesszel élők hangját. Akár napi beszélgetésekben, közösségi médiában vagy más platformokon keresztül történik, a cukorbeteg személyek valós tapasztalatainak megosztása segíthet csökkenteni a megbélyegzést azáltal, hogy megmutatja az embereknek, hogy nincsenek egyedül. 

A cukorbetegség megbélyegzése komoly akadályt jelenthet az egészséges állapot elérésében, és sok diabéteszes ember a stigmák különféle formáit tapasztalja meg. Egy maga is diabétesszel élő nő egyszer azt mondta nekem: „Azért hívom ezt a „szégyen-betegségnek”, mert úgy gondolom, hogy az embereket hibáztatják és megszégyenítik miatta, és szerintem ez tovább rontja a helyzetet... ettől reménytelennek és elégtelennek érezzük magunkat." Ezek nagyon súlyos gondolatok...épp ezért olyan fontos, hogy dolgozzunk azon, hogy csökkentsük a cukorbeteg személyeket gyakran sújtó hibáztatást és szégyent, és helyettesítsük támogatással, hogy mindannyian egészségesebben és boldogabban élhessünk.

fotó: https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4318111454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása