Cukkerberg

Vizsgaírás az egyetemen - diabétesszel

2022. december 08. - szabari.betti

istockphoto-1383898963-170667a.jpg

Mindjárt itt a vizsgaidőszak a felsőoktatásban! Ez önmagában is kimerítő és rengeteg stresszel, felkészüléssel jár, pláne, ha valakinek van mellé egy krónikus betegsége. Mire kell ilyenkor figyelnie egy 1-es típusú cukorbetegnek? Ezt gyűjtöttük most össze nektek. 

Beszélj róla a tanárokkal. A legfontosabb lépés annak biztosításában, hogy ugyanolyan hozzáférést kapj a segítséghez, az egyetemmel, főiskolával való megfelelő kommunikáció és az, hogy rendelkezz orvosi igazolásokkal is a diabéteszről. Megjegyzem, pozitív tapasztalat, hogy a kollégiumi férőhely-pályázaton kívül nyolc év felsőoktatásban töltött időszak alatt soha, semmilyen helyzetben nem kellett semmilyen orvosi papírt lobogtatnom. De persze sosem lehet tudni... Ha nyíltan kommunikálsz a tanáraiddal, egyszerűen tájékoztathatod őket a diabéteszről és arról, hogyan kell kezelniük azt, milyen helyzetekben lehet szükség a segítségükre. Mondd el nekik a túl magas és túl alacsony vércukor tüneteit, illetve azt, mit tehetnek egy esetleges vészhelyzet esetén. Arra is térj ki, hogyan befolyásolhatja a vércukorszinted a teljesítményedet, illetve milyen eszközöket használsz, milyen a napi rutinod a diabétesz vonatkozásában.

Mindig mérj a vizsga előtt! Vagy akár közben is. A kiugróan magas vagy alacsony vércukorszint befolyásolhatja a koncentrációt, a memóriát és az általános teljesítményt a teszt megírása során! Ha  van lehetőséged rá, nagy segítséget jelenthet egy szenzor viselése a vizsga közben. Ha a vizsga előtt a vércukorszinted a normál tartomány alsó részében van, érdemes elgondolkodni egy kis plusz étkezésen, vagy pumpás kezelés esetén a bázis inzulin csökkentésén a vizsga időtartamára.

Légy felkészült! Snackek, gyorsan felszívódó szénhidrátok, mérő, tesztcsík, ujjszúró, pen/pumpa, tűk, szerelékek, és persze mindenből pót- vagy akár pótpót. Bármi, amiről úgy gondolod, szükséged lehet rá. Készülj fel a vizsga előtt és közben felmerülő bármilyen teendőre!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr417987036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása