Cukkerberg

Prediabéteszem van. És most?

2022. november 28. - szabari.betti

istockphoto-1199670571-170667a.jpg

Talán úgy érzed, valami nincs rendben a testeddel, vagy sötét foltokat veszel észre a nyakadon, a hónaljadon, a térdeden vagy a könyöködnél. Lehet, hogy egy rutinellenőrzés alkalmával az orvosod észreveszi, hogy vércukorszinted magasabb a normálisnál, és felmerül, hogy cukorbeteg vagy-e. Ehelyett azt a választ kapod, hogy prediabéteszed van. Oké, és az mit jelent? Mit kell most tenned?

Tovább

T1D és szklerózis multiplex

istockphoto-1293627004-170667a.jpg

A szklerózis multiplex (SM) viszonylag ritka betegség; a Sclerosis Multiplex Foundation úgy véli, hogy az Egyesült Államokban körülbelül 400 000 embernek, világszerte pedig 2,5 milliónak van SM-je. Az 1-es típusú cukorbetegség azonban az SM kockázati tényezője. Ha valakinél már diagnosztizáltak 1-es típusú diabéteszt, több mint 3-szor nagyobb az SM kialakulásának kockázata, mint valakinél, aki nem T1D-s.

Tovább

Világnap +1

istockphoto-1300123578-612x612.jpg

Minden évben elmélkedek kicsit az életen a novemberi világnapon. Néha azon kapom magam egy kanülcsere során, hogy az inzulinos ampullát nézem, és arra gondolok, enélkül nem tudnék élni. Enélkül nem húztam volna ki közel 20 évet a diagnózis után. Ritkán agyalok ezen, de időnként hátborzongató belegondolni, hogy az életben maradásom a hűtőmben lévő inzulin mennyiségétől függ. Egy olyan dologtól függnek a mindennapjaim, ami akkor is megöl ha túl sok, és akkor is, ha túl kevés. Ez egy baromi kényes egyensúly. 

Tovább

Education to protect tomorrow, avagy diabétesz világnap 2022-ben

November 14. van, a diabétesz világnapja. Andrew Boulton professzor, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség elnöke idén arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb erőfeszítésre van szükség a cukorbetegséggel kapcsolatos edukációhoz való hozzáférés javítása érdekében. Az egészségügyi intézmények világszerte küzdenek azzal, hogy lépést tartsanak a cukorbetegek egyre növekvő számával. Jelenleg több, mint félmilliárd (!) ember él ezzel az autoimmun betegséggel, és ez a szám 2030-ra valószínűleg meghaladja majd a 640 milliót a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) legfrissebb adatai szerint.

Tovább

Nemzetközi webinárium a cukorbetegség és a mentális egészség kapcsolatáról

Széchy Eszter dietetikus beszámolója

Az IDF a Nemzetközi Gyermek- és Serdülőkori Diabetes Társasággal (ISPAD) karöltve ismét egy színvonalas online eseménynek biztosított teret októberben, amelyen a KiDS hazai megvalósításáért felelős Egy Csepp Figyelem Alapítványt Széchy Eszter dietetikus képviselte.

Ezúttal a cukorbetegség és a mentális egészség kapcsolata került fókuszba mind a cukorbetegségben érintettek, mind pedig a velük szoros kapcsolatban állók (családtagok, tanárok illetve az egészségügyi ellátó személyzet) szemszögéből.

idf_diabetes_and_mental_health.jpg

Tovább

Diabétesz-bűntudat, avagy a kezeléssel járó hulladéktermelés

A diabétesz számos módon együtt jár a bűntudattal. Magas a vércukrom? Bűntudatom van, hogy hozzájárulok a diabétesszel összefüggő szövődmények esetleges kialakulásához. Abba kell hagynom a munkám, mert leesett a cukrom? Bűntudatom van, hogy nem koncentrálok teljes mértékben a feladatomra. Több tízezreket költök a diabétesz kezelés eszközeire? Bűntudatom van, hogy nem inkább utazásra, vagy valamilyen hasznos dologra teszem félre a pénzemet. Eszem egy fánkot? Bűntudatom van, hogy nem úgy étkezem, ahogyan azt a dietetikusok javasolják. Kicserélem a kanülöm és a szenzorom? Bűntudatom van, ránézve arra a temérdek mennyiségű hulladékra, amit egy ilyen művelettel termelek, és ezáltal pusztítom a planétát.

Tovább

Útmutató alváshoz

istockphoto-1356524708-170667a.jpg

Az alvás nagyon fontos, de figyelmen kívül hagyott és alulértékelt része az egészségnek. Különösen az 1-es típusú cukorbetegek számára. A diabéteszesek közösségében a kollektív tudatunk része, hogy a cukorbetegség azt jelenti, hogy valóságként kell elfogadnunk a rossz minőségű alvást – bár ez időnként igaz is lehet, íme néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy jó minőségű (és mennyiségű!) legyen a legtöbb éjszakai alvás.

Tovább

Száraz bőr és 2-es típusú diabétesz

istockphoto-959085266-170667a.jpg

Tudtad, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelése azt jelenti, hogy a vércukorszintet egy bizonyos tartományon belül kell tartani, de tudtad azt is, hogy a bőröd a magas vércukorszint árulkodó jeleit is megmutathatja? A magas vércukorszint a test számos részét érintheti, beleértve a bőrt is. Az orvosok ezért dolgoznak azon, hogy segítsenek elérni glikémiás céljaidat. Szerencsére sok olyan állapot, amelyet a magas vércukorszint okozhat a bőrben, könnyen kezelhető, ha időben észlelik.

Tovább
süti beállítások módosítása