Cukkerberg

Mítoszok a diabéteszről

2022. november 18. - szabari.betti

istockphoto-831767600-170667a.jpg

Az alapítvány nevében mondhatom, hogy elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél több embernek segítsük megérteni a diabéteszt, amely egy krónikus betegség. Olvassátok el az alábbi gyakori kérdéseket a cukorbetegség mítoszaival kapcsolatban.

K: Ha valaki túlsúlyos, mindig 2-es típusú cukorbetegség alakul ki?

V: A túlsúly a cukorbetegség kialakulásának kockázati tényezője, de más tényezők is szerepet játszanak, mint például a fizikai aktivitás, a családtörténet, az etnikai hovatartozás és az életkor. Sajnos sokan azt gondolják, hogy a testsúly az egyetlen kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, de sok 2-es típusú diabéteszes normális testsúlyú vagy csak mérsékelten túlsúlyos.

K: A cukros italok okoznak cukorbetegséget?

V: A kutatások azt is kimutatták, hogy a cukros italok fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegséggel. Az American Diabetes Association azt javasolja, hogy az emberek kerüljék a cukorral édesített italok fogyasztását, és amikor csak lehetséges, váltsanak vízre a 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében. A cukros italok a vércukorszintet is emelik, és egyetlen adag több száz kalóriát is tartalmazhat. A cukorral édesített italok közé tartoznak a következők: gyümölcslevek, energiaitalok. sportitalok, édes tea, édesített kávéitalok, egyéb cukros italok.

K: A cukorbetegség súlyos betegség?

V: Igen. A cukorbetegség évente több halálesetet okoz, mint a mellrák és az AIDS együttvéve, és a cukorbetegség majdnem megkétszerezi a szívroham esélyét. A jó hír az, hogy a diabétesz megfelelő kezelése csökkentheti annak szövődményeinek kockázatát.

K: A cukorbetegeknek speciális ételeket kell fogyasztaniuk?

V: Nem, nincs szüksége speciális ételre. A speciális „diabétesz-barát” jelzéssel ellátott csomagolt élelmiszerek továbbra is megemelhetik a vércukorszintet, drágábbak lehetnek és/vagy olyan cukoralkoholokat tartalmazhatnak, amelyek hashajtó hatásúak lehetnek. A cukorbetegek egészséges étkezési terve általában ugyanaz, mint bárki egészséges táplálkozása. Valójában sok különböző étkezési terv létezik, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében. 

K: Ha valaki cukorbeteg, ehet keményítő tartalmú ételeket, például kenyeret, burgonyát és tésztát?

V: A keményítő tartalmú ételek részei lehetnek az egészséges étkezési tervnek, de az adagok mérete kulcsfontosságú. Ezek az ételek általában több szénhidrátot tartalmaznak, és fogyasztásuk erősen növeli a vércukorszintet.

K: A cukorbetegeknek kerülniük kell a szénhidrátokat?

V: Nincs bizonyíték arra, hogy a cukorbetegeknek kerülniük kell a szénhidrátokat, bár vannak, akik olyan étkezési terveket választanak, amelyek ezt elkerülik. Valójában a bizonyítékok arra utalnak, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidrát, fehérje és zsír bevitele segíthet a vércukorszint kezelésében. 

K: A cukorbetegek ehetnek édességet vagy csokoládét?

V: Ha az egészséges étkezés részeként fogyasztják, az édességeket és desszerteket cukorbetegek is fogyaszthatják. Az édességek kulcsa, hogy egy nagyon kis adagot fogyasszunk, és tartsuk meg őket különleges alkalmakra, így az egészségesebb ételekre koncentrálunk. 

K: Elkaphatjuk a cukorbetegséget valaki mástól?

V: Nem. Bár nem tudjuk pontosan, hogy egyeseknél miért alakul ki cukorbetegség, másoknál pedig nem, tudjuk, hogy a cukorbetegség nem fertőző. Nem lehet elkapni, mint megfázást vagy influenzát.

K: A cukorbetegek nagyobb eséllyel kapnak el megfázást és egyéb betegségeket?

V: Csak azért, mert cukorbeteg valaki, nem valószínű, hogy nagyobb eséllyel megfázik vagy más betegséget kap el. A cukorbetegeknek ajánlott az influenza elleni védőoltás beadása. Ennek az az oka, hogy bármely betegség megnehezítheti a cukorbetegség kontrollálását, és az influenzás cukorbetegeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos szövődmények, mint mások.

K: Ha 2-es típusú cukorbetegségem van, és orvosa azt mondja, hogy el kell kezdenem az inzulint, ez azt jelenti, hogy nem gondoskodtam megfelelően a cukorbetegségről?

V: Az inzulin használata a vércukorszint egészséges szintre emelésére jó dolog, nem rossz. A legtöbb ember számára a 2-es típusú cukorbetegség progresszív betegség. Amikor először diagnosztizálják, sok 2-es típusú cukorbeteg képes egészséges szinten tartani vércukorszintjét az étkezés megtervezésével, a fizikai aktivitással és a gyógyszerek szedésével. De idővel a szervezet fokozatosan egyre kevesebbet termel saját inzulinból, és végül előfordulhat, hogy a gyógyszerek nem elegendőek a vércukorszint egészséges tartományban tartásához.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7417957784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása