Cukkerberg

Száraz bőr és 2-es típusú diabétesz

2022. november 01. - szabari.betti

istockphoto-959085266-170667a.jpg

Tudtad, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelése azt jelenti, hogy a vércukorszintet egy bizonyos tartományon belül kell tartani, de tudtad azt is, hogy a bőröd a magas vércukorszint árulkodó jeleit is megmutathatja? A magas vércukorszint a test számos részét érintheti, beleértve a bőrt is. Az orvosok ezért dolgoznak azon, hogy segítsenek elérni glikémiás céljaidat. Szerencsére sok olyan állapot, amelyet a magas vércukorszint okozhat a bőrben, könnyen kezelhető, ha időben észlelik.

Hogyan jelzi a száraz bőr a magas vércukorszintet? A hiperglikémia a száraz bőr egyik fő oka. Ha a vércukorszint magas, a felesleges glükóz a vizelettel távozik a szervezetből. Ez kiszáradáshoz vezethet, és a bőr szárazságát is okozhatja. A magas vércukorszint más módon is hozzájárulhat a bőr szárazságához. A folyamatosan magas vércukor idegkárosodáshoz, és az erek károsodásához vezethet. Ebben az esetben a vér nem tud jól áramlani az egész testben, és a szervezet kollagén szintjének megváltozásához vezet. A kollagén segít abban, hogy bőrünk hidratált, rugalmas maradjon és megfelelően gyógyuljon. Az életkor előrehaladtával a kollagénszint csökken. A magas vércukorszint okozta ideg- és érkárosodás azonban megzavarhatja a kollagén azon képességét, hogy megőrizze a bőr egészségét. A viszketés az irritált és száraz bőr tünete lehet. Karcolások keletkezésekor megnőhet a fertőzés vagy a fekélyek kialakulásának kockázata. A legáltalánosabb javaslat az, hogy fürdés után hidratáló krémet alkalmazzunk, és enyhe szappant használjunk.

Diabéteszes dermopátia. A diabéteszes dermopátia olyan állapot, amely világosbarna, kicsi, ovális alakú elváltozásokat vagy száraz foltokat okoz a bőrön. Leggyakrabban a lábszáron találhatók, de a test bármely részén előfordulhatnak. Ez az állapot azonban ártalmatlan. Erre az állapotra nincs specifikus kezelés, de a rendszeres hidratálás, különösen a lábakon és a térdeken, javíthatja egyes elváltozások megjelenését.

A cukorbetegséggel kapcsolatos egyéb bőrbetegségek:

Acanthosis nigricans: A kéz, a térd, a könyök és a nyak körül elsötétült területek jellemzik, bársonyos tapintású.

Hólyagok: Bulosis diabetricorumnak vagy diabéteszes bulláknak is nevezik, diabéteszes hólyagok képződhetnek a kézen, a lábon, a lábszáron és az alkaron. Általában nem fájdalmasak, és maguktól elmúlnak hegesedés nélkül.

Diabéteszes fekélyek: A hosszú ideig tartó magas vércukorszint miatti rossz keringés és idegkárosodás következtében fekélyek alakulhatnak ki a nem megfelelően gyógyuló sebekből. A vércukorszint szabályozása mellett a fekélyek megelőzésének egyik módja a láb rendszeres vizsgálata. Azonnal fordulj orvoshoz, ha lassan gyógyuló sebeket vagy fekélyeket észlelsz magadon.

Digitális szklerózis: Ezt az állapotot kemény, megvastagodó és viaszos bőr jellemzi az ujjakon, lábujjakon, kezeken és néha a homlokon és a karokon. Az ujjak megmerevedhetnek és nehezen mozgathatók. A digitális szklerózis hosszú időn keresztül fejlődik ki, és egyéb szövődmények jele is lehet.

Általános bőrápolási tippek. A 2-es típusú cukorbetegség megfelelő kezelése mellett itt van néhány általános bőrápolási tipp, amelyek segíthetnek:

  • Tartsd vércukorszintedet a lehető legközelebb az orvos által kitűzött célokhoz.
  • Ha a vércukorszint magas, a bőr kiszárad, és nehezebben védekezik a baktériumok ellen.
  • Tartsd bőrödet tisztán és hidratáltan vízivással és hidratálással.
  • Viselj kesztyűt, amikor tisztítószerekkel, mosószerekkel és súrolószerekkel dolgozol.
  • Kerüld a nagyon forró fürdőket. Ha szárazsági problémáid vannak, kerüld a habfürdőt. Ne használj krémet vagy testápolót a lábujjaid között, mert a túlzott páratartalom növelheti a gombásodás kockázatát.
  • Konzultálj orvosoddal vagy bőrgyógyászoddal a bőrbetegségek kezelésével kapcsolatban, beleértve a kifejezetten cukorbetegeknek szánt hidratálókrémek és krémek használatát.
  • Rendszeresen ellenőrizd a lábad. Tanuld meg, hogyan végezz saját lábvizsgálatot.
  • Fordulj orvosodhoz, ha bármilyen vágást vagy sérülést észlelsz. Mosd le jól a területet szappannal. Ne feledd, hogy ne öngyógyíts. Orvosod az, aki veled együtt eldönti, mi a legjobb kezelés.

 

forrás: https://beyondtype2.org/dry-skin-and-type-2-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9717956258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása