Cukkerberg

Útmutató alváshoz

2022. november 07. - szabari.betti

istockphoto-1356524708-170667a.jpg

Az alvás nagyon fontos, de figyelmen kívül hagyott és alulértékelt része az egészségnek. Különösen az 1-es típusú cukorbetegek számára. A diabéteszesek közösségében a kollektív tudatunk része, hogy a cukorbetegség azt jelenti, hogy valóságként kell elfogadnunk a rossz minőségű alvást – bár ez időnként igaz is lehet, íme néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy jó minőségű (és mennyiségű!) legyen a legtöbb éjszakai alvás.

Ne adj bólust lefekvés előtt. Ez a szabály még tinédzser koromból származik: 23 óra után tilos a bólus! Most, hogy felnőtt vagyok, kicsit engedékenyebb vagyok ezzel a szabállyal, de az elv szilárd. Az étkezést és a bólusinzulint próbálom elkerülni a lefekvés előtti 2-3 órában, ez csökkenti azoknak a faktoroknak a számát, amelyek zavarhatják a lapos CGM-grafikont az éjszaka folyamán. Ez segít csökkenteni az éjszakai hipók kockázatát is! 

Fixáld az éjszakai bázist. Életünk hozzávetőleg egyharmadát alvással töltjük – ez azt jelenti, hogy az éjszakai vércukor értékeink jelentősen hozzájárulnak az A1C-nkhez ​​és általános egészségi állapotunkhoz. A megfelelő bázis inzulin (az állandó, normál vércukorszint fenntartásához szükséges háttérinzulin mennyisége) kulcsfontosságú, hogy egész éjszaka az egészséges tartományban maradj.

Tapasztald ki, mi zavarja meg a vércukrod alvás közben. Ez nagymértékben változó az egyének között, sőt idővel ugyanazon egyének életén belül is. Néhányan közülünk megtapasztalják a hajnali jelenséget, amely egyik napról a másikra jelenhet meg (ami az olyan dolgoknak köszönhető, mint például az erős testmozgás vagy az alkoholfogyasztás).

Légy rendszeres. Ezek a cukorbetegséggel kapcsolatos tippjeim, de az egészséges alvási szokások fontossága ránk is vonatkozik! Érdemes kialakítani lefekvés előtti rutinokat és egy következetes lefekvésidőt. Miért kéne ezt feladni felnőttként? Íme néhány tipp:

  • Tarts következetes alvási ütemtervet – találd ki, mikor kell reggel felkelned, és előtte legalább 7 órával korábban feküdj le!
  • Körülbelül fél órával lefekvés előtt kezdd el a lefekvés előtti rutinodat – tréningeld az agyad, hogy a megfelelő időben elaludjon. Kapcsold ki a telefont, moss fogat, írj naplót, készíts egy listát a reggeli teendőkről, olvass egy könyvet – bármi, ami segít megnyugodni.
  • Ne feküdj le, hacsak nem vagy álmos! Ha az ágyban fekszel anélkül, hogy elaludnál, kelj fel, és tégy valami pihentetőt, amíg elég álmos leszel ahhoz, hogy visszafeküdj.
  • A hálószobát csak alvásra használd! Se tévé, se evés.
  • Tartsd hidegen a hálószobát! A tanulmányok azt mutatják, hogy a minőségi alváshoz az optimális hőmérséklet 16-20 Celsius fok.
  • Kerüld a koffein fogyasztását délután, vagy az alkoholt lefekvés előtt – mindkettő zavarhatja az alvást!
  • Mozogj rendszeresen a jobb alvásminőség és az elalvás megkönnyítése érdekében!
  • Ha aggódsz, vagy további kérdéseid vannak az alvásod minőségével, az elalvási képességeddel, a szokatlan alvási szokásaiddal vagy a túlzott nappali álmosságoddal kapcsolatban, keresd fel az orvosodat. Tudnak segíteni! 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3417962260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása