Cukkerberg

Education to protect tomorrow, avagy diabétesz világnap 2022-ben

2022. november 14. - szabari.betti

November 14. van, a diabétesz világnapja. Andrew Boulton professzor, a Nemzetközi Diabétesz Szövetség elnöke idén arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyobb erőfeszítésre van szükség a cukorbetegséggel kapcsolatos edukációhoz való hozzáférés javítása érdekében. Az egészségügyi intézmények világszerte küzdenek azzal, hogy lépést tartsanak a cukorbetegek egyre növekvő számával. Jelenleg több, mint félmilliárd (!) ember él ezzel az autoimmun betegséggel, és ez a szám 2030-ra valószínűleg meghaladja majd a 640 milliót a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) legfrissebb adatai szerint.

Csak 2021-ben a cukorbetegség 6,7 millió ember halálát okozta. Ez azt jelzi, hogy sürgető szükség van egy minőségibb és működőképesebb diabétesz edukáció kialakítására világszerte annak érdekében, hogy a diabétesszel élők támogatást kapjanak az állapotuk kezeléséhez, és az életveszélyes állapotok, valamint a szövődmények elkerüléséhez. A diabétesz nem csak a betegeknek, és azok hozzátartozóinak jelent terhet, de az egészségügyi költségvetésnek is. A cukorbetegség szövődményeinek ellátására évente több millió forintot fordít az állam, a teljes diabétesz ellátásra szánt összeg 70%-át. Mindezek alapján nem megkérdőjelezhető, hogy azon túl, hogy a cukorbetegek életminőségében döntő jelentőségű a szövődménymentesség, gazdasági szempontok alapján is a legfőbb cél ezek elkerülése, késleltetése. Ehhez nélkülözhetetlen a betegek rendszeres, szervezett oktatása, hazánkban népegészségügyi prioritásnak kell legyen a hatékony cukorbeteg edukáció. Az IDF idén  a diabétesz világnap alkalmából felszólítja a kormányokat és a döntéshozókat, hogy növeljék a diabétesz edukációra fordított forrásokat.

Diabétesz-hullám. A diabétesz egyre növekvő hulláma nagy nyomás alá helyezi az egészségügyi dolgozókat. A cukorbetegek évente átlagosan kevesebb, mint három órát töltenek el orvosukkal vagy más szakemberrel, így legtöbbször saját maguk döntenek az állapotukról és a kezelésről. A diagnosztizált diabétesz megfelelő kezeléséhez, a szövődmények elkerüléséhez elengedhetetlen a betegek megfelelő felvilágosítása a betegségről, az önellenőrzésről, nem csak egyszeri alkalommal, hanem rendszeresen, akár 1-2 évente. A cukorbetegség teljes életmódváltást követel a betegtől, és legtöbbször annak családtagjaitól is, amelynek mikéntjét tanulni kell. A diabétesz egyedülálló a betegségek között abban, hogy kezeléséhez nem elegendő 1-2 havonta orvoshoz járni, és gyógyszert feliratni. A cukorbetegek minden nap orvosi döntéseket hoznak meg saját betegségükkel kapcsolatban, de ez csak megfelelő tudásanyag birtokában lehet sikeres. Ez egy olyan betegség, ahol az egészségügyi team sokszor csak a háttérben van, tanácsokat ad, de magának a cukorbetegnek kell önmenedzselőnek lennie.

Diabétesz-oktatás ma, a holnap védelméért. A 2021-2023-as diabétesz világnapok témája a diabétesz ellátáshoz való hozzáférés. 2022.ben a kampány fókuszában a diabétesz edukáció áll, melynek szlogenje "Education to protect tomorrow", vagyis "edukáció a holnap védelméért". A megfelelő oktatás segíthet lelassítani a cukorbetegség terjedését, és megelőzni annak szövődményeit. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány egyik legfontosabb küldetése az edukáció és az érzékenyítés a diabétesz kapcsán. Több százezer emberhez jutottunk el egészségügyi szűrésekkel, továbbképzésekkel, kommunikációs kampányokkal. Az egyik legjelentősebb országos képzésünk az Oktatási Hivatal szervezésében, a Magyar Diabetes Társaság tagjainak közreműködésével zajlik: a DiabMentor azoknak szól, akik a 2021 szeptemberétől hatályos jogszabály alapján az iskolákban és óvodákban a diabéteszes gyerekek ellátásáért felelnek. A Cukor Suli program résztvevői ötleteket kapnak azt illetően, milyen eszközökkel, játékokkal, feladatokkal ismertethetik meg a nem cukorbeteg gyerekekekel a diabéteszt tematikus nap, vagy osztályfőnöki óra keretében. A DiaPed-Belevalók képzés egy félnapos oktatás, melynek célja az érzékenyítés, hogy felkészültebben, nyitottabban fogadják a cukorbeteg gyerekeket az óvodák és iskolák. Utóbbi eddig csaknem 5000 résztvevővel büszkélkedhet, és kezdetektől része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának. A KiDs iskolai felvilágosító programot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) hozta létre tanárok, szülők, gyerekek számára a diabétesz jobb megértéséért, a pedagógusok és iskolások diabéteszes gyerekek iránti érzékenyítéséért, és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének elősegítéséért. Ezt 2018-tól szintén alapítványunk valósítja meg. 17 év alatt 12 ezer pedagógust értünk el továbbképzéseinkkel, webinárjainkkal, csaknem 600 ezer szűrést szerveztünk, és 30 programot raktunk össze ismeretterjesztő céllal. Az idei évben az IDF elismerte az alapítvány munkásságát - a DiabMentor program által a pedagógusok a világon az elsők között Magyarországon kapnak törvényben előírt és központilag szervezett, átfogó képzést a diabéteszről.

Az idei kampány témája kapcsán megkérdeztünk titeket, mi lenne az, amit egy nem diabétesszel élő embernek mindenképpen tudnia kell erről az állapotról, az edukáció során mi lenne az a legfontosabb üzenet, amit ti továbbítanátok. Íme pár példa, hogyan fejeztétek be az alábbi mondatot.

"A nem cukorbetegeknek mindenképp tudniuk kell a diabétesszel élőkről, hogy..."

…cukorbetegként is lehet teljes értékű életet élni .…nem kell megijedniük a diabétesztől, a legtöbb helyzetben nekik ezzel nem kell törődniük.

…minden cukorbeteg fiatal és felnőtt értékes!

…magas vércukor esetén néha türelmetlenebbek és ingerültebbek a körülöttük lévőkkel.

…nem szeretik, ha betegként vannak kezelve, mert ugyanolyan teljes életet élnek, mint bárki más, csak egy kis odafigyeléssel.

…néha segítségre van szükségük a mindennapjaikban, például ha rosszul lesznek az utcán.

…a fahéj nem segít rajtuk :)

…nagyobb a felelősség érzetük, mint másoknak.

…minden nap az életükért küzdenek.

…a cukorbetegség csak egy állapot. Sokkal jobban oda kell figyelniük az étkezésre, de ugyanolyan életet tudnak élni, mint mások. Megfelelő inzulin beállítással, gondosan összeállított étrenddel teljesen hétköznapi életet tudnak élni, nem különböznek semmiben másoktól.

…nincs olyan, hogy valamit nem ehetnek meg, mert ők cukorbetegek. Mindent ehetnek, de mértékkel, és nem mindegy, hogy mikor, milyen körülmények között.

…nagy különbség van 1-es és 2-es típusú diabétesz között.

…nem a cukortól és a túlzott édesség-fogyasztástól alakul ki cukorbetegség. Az 1-es típus pedig nem gyógyítható diétával.

…ők is fogyaszthatnak bármit, csak jobban oda kell figyelniük a mértékre.

…az alacsony vércukorszint néha úgy jelenik meg, mintha az adott személy részeg állapotban lenne.

…ehetnek csokit, és nem halnak meg tőle.

…nem, nem ettek sok cukrot, és nem ezért lettek cukorbetegek. Nincs olyan, hogy “mennyire cukros valaki”, típusok vannak különböző karakterisztikával. Nem, az inzulin pen nem toll, és nem is drogoznak, a karjukon pedig szenzor van, nem nikotin tapasz.

…ez egy teljes munkaidős állás, amiben igenis el lehet fáradni, és ilyenkor nem leszidásra van szükségük, hanem elfogadásra.

....a cukorbetegség nem az édes élet következménye,mert a lúdtalpasság se a libatömő asszonyok betegsége.

…bármikor jelentkezhet alacsony vércukorszint (hipoglikémia) a diabéteszeseknél, ezt verejtékezés, beszéd lassulás, szédülés kíséri, ilyenkor mindig valamilyen cukros ételt, italt kell adni, hogy elmúljanak a tünetek.

…ha sápadtak, remegnek, a szemük környékén sötét a bőr és szédelegnek, akkor nem drogosak, hanem lement a vércukruk, és segíteni kell nekik, mert könnyen elájulhatnak.

…a mai modern eszközöknek és az orvostudománynak hála a szövődményeket akár teljesen el tudják kerülni.

…az átlag embernél jobban kell magukra figyelni.

…bátran kérdezhetsz tőlük a betegségükről.

…ha egy ételt nem fogadnak el, annak oka van, legyen az bármi. Sokszor olyan is lehet, amit egyébként rendszeresen fogyasztanak, csak az időzítés rossz.

…ha sportolni hívod őket, időben szólj, hogy fel tudjanak készülni.

…fontos számukra a rendszeres étkezés.

…nem fertőző betegek.

…nagyobb odafigyelést igényelnek társaiktól.

…ehetnek ők is cukrot, csak mértékkel, és okosan.

…a mai modern technológiákkal viszonylag könnyen együtt tudnak élni a cukorbetegséggel, de ennek ellenére vannak nehéz pillanatok, amelyek sokszor érthetetlenek a kívülállók számára.

 

Ti hogyan fejeznétek be a mondatot? #educationtoprotecttomorrow

 

forrás: 

https://worlddiabetesday.org/

https://www.healthawareness.co.uk/diabetes/educate-today-to-protect-tomorrow/#

https://www.openaccessgovernment.org/diabetes-education-to-protect-tomorrow/142202/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1117978280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása