Cukkerberg

Segítenek a házi kedvencek a T1D kezelésben?

2022. március 19. - szabari.betti

diabetes-dog-cat.jpeg

Az 1-es típusú cukorbetegséggel járó stressz és aggodalmak sokszor ijesztőek, és főként fárasztók lehetnek. Mindannyian igyekszünk megtalálni a módját annak, hogy valahogyan ellazuljunk és magunkra összpontosítsunk: meditálunk, zenélünk, festünk, vagy csak a kedvenc sorozatunkat nézzük. De vajon arra gondoltunk már, hogy a játék egy aranyos házi kedvenccel ugyanilyen hatással lehet ránk, és elősegítheti a T1D-stresszből való kiszakadást?

Legtöbben már hallottunk a cukorbeteg rohamjelző kutyákról, amelyeket kifejezetten arra képeztek ki, hogy felismerjék gazdáik vércukrának ingadozását, akár hipoglikémiáról, akár hiperglikémiáról van szó. Egy ilyen háziállat beszerzése azonban egyelőre nem egyszerű, és rendkívül költséges. Fontos tudni viszont, hogy bármilyen más - kiképzésben nem részesült - kisállattól könnyen kaphatunk érzelmi támogatást.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a házi kedvencek simogatása, a velük való játék és a velük való interakciók rendkívüli mértékben képesek enyhíteni a stresszt. Ennek oka a szervezetben megnövekedett oxitocinszint, amely egy stresszcsökkentő hormon, de a tanulmányok a kortizol - egy stresszhormon - szintjének csökkenését is kimutatták a kisállatokkal töltött időt követően.

Hogyan kapcsolódik mindez a diabéteszhez?

Csökkenti a stresszt. Amikor a stresszhormon szintje megugrik, a vércukorszint általában jelentősen megemelkedik. Ennek következtében az állatokkal való interakciók stressz- és szorongás csökkentő hatása pozitívan befolyásolhatja vércukroszintünket. Ezek a vizsgálatok nem feltétlenül 1-es típusú diabétesz specifikusak. A kutatók azt is megállapították, hogy a házi kedvencekkel töltött idő a magas vérnyomással küzdő emberek egészségi állapotára is kedvező hatással volt.

Megakadályozza a magányt. A stressz, a szorongás és a depresszió nagyon gyakran a magány érzéséből fakad. A következetes, feltétel nélküli szeretetet nyújtó kisállat nagyszerű módja lehet annak, hogy leküzdjük ezeket az érzéseket, és elkerüljük az ezzel járó vércukorszint-emelkedést okozó hormonokat.

Testmozgásra ösztönöz. Azok az emberek, akiknek házi kedvencük - és különösen kutyájuk - van, többet mozognak a mindennapokban, mint azok, akiknek nincs kit megsétáltatni és gondozni. Az edzés pedig, mint tudjuk, természetes módja az inzulin felszívódásának gyorsításának és a vércukorszint csökkentésének.

Motiválja az öngondoskodást. Ha valaki mással törődünk, az gyakran ösztönzi azt, hogy saját magunkkal is foglalkozzunk. Az állattartással járó többletfelelősség tudatosíthatja a saját egészségünk fontosságát, hiszen a kis barátunk tulajdonképpen tőlünk függ!

 

forrás: https://beyondtype1.org

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9717784102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása