Cukkerberg

Mi is az a 2-es típusú cukorbetegség?

2022. február 08. - szabari.betti

maxresdefault_1.jpg

A 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa sokkoló lehet sokak számára. Sokan nem jutnak hozzá a szükséges információkhoz annak érdekében, hogy megérthessék, mi történik velük, és ezáltal nem is igazán tudják, hogy mit kell tenniük. Ezt most egy gyors "alapozóval" próbáljuk meg orvosolni a 2-es típusú diabéteszről, és arról, hogy mit is jelent mindez a szervezet számára.

Inzulin és vércukor. A 2-es típusú cukorbetegség megértéséhez először meg kell ismernünk, mi is az az inzulin és a vércukorszint. Amikor a szervezet megemészti az ételt, annak egy része különböző típusú cukrokra bomlik, és felszívódik a vérbe. Ezt követően szabadul fel az inzulin nevű hormon. Az inzulin "felveszi" ezeket a cukrokat, és bejuttatja a sejtekbe, amelyek ezáltal energiához jutnak. A diabétesznek több típusa van. Végső soron mindegyik fajtánál túl sok cukor kerül a vérbe, emiatt lesz magas a beteg vércukorszintje. A típusok különbözősége abban rejlik, hogy mi okozza a magas vércukorszintet. 2-es típusnál a szervezet termel (elegendő) inzulint, de a sejtek rezisztensek a hormonnal szemben. Egyszerű példaként, ez olyan, mintha figyelmen kívül hagynád, hogy a futár kopogtat az ajtódon - ha az ajtót nem nyitod ki, a csomagot visszaküldik... Tulajdonképpen ez történik a szervezetben is, a cukor visszakerül a véráramba, ezáltal magas vércukorszintet eredményezve.

Miért rossz a magas vércukorszint? Két fő oka van ennek. Először is, besűrűsödhet tőle a vér - ez majdnem olyan, mintha valaki rossz olajat töltött volna az autóba. Nehezebb pumpálni, hozzátapad a szívhez és a keringési rendszerhez. Másodszor, a vérben lévő cukor olyan kémiai reakciókat idézhet elő, amelyek károsítják a sejteket. Ez az oka annak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség olyan ijesztő szövődményeket eredményezhet (vakság, neuropátia, nefropátia), ha nincs megfelelően kezelve. Ha a vércukorszint túl sokáig marad, a károsodások felhalmozódhatnak, és egy részük visszafordíthatatlan lesz. Ezért fontos, hogy a diabéteszes rendszeresen mérjen vércukrot, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy azt a normál tartományban tartsa.

A diabétesz miatt jelentkező aceton felhalmozódása a szervezetben. A 2-es típusú diabétesz lassú, alattomos dolog lehet, amely sokáig maradhat tünetmentes, és csak hosszú idő után bukkan fel sok esetben. Sokszor valóban 2-es típust diagnosztizálnak olyan betegeknél, akik már valamilyen szövődmény miatt fordulnak orvoshoz - szemproblémák, lassan gyógyuló sebek a lábakon. Mások egy diabéteszes ketoacidózisnak köszönhetően fedezik fel, hogy cukorbetegek. Utóbbi több esemény láncreakciójaként alakul ki, akkor következik be, amikor a vércukorszint huzamosabb ideig extrém magas. Alapvetően ilyenkor a sejtekből kifogy az "üzemanyag", és elkezdik lebontani a fehérjéket, hogy energiához jussanak. Ez az elégetés azonban nem jótékony, hiszen olyan melléktermékek is keletkeznek vele, amelyek veszélyesek, ha a szervezet nem távolítja el őket időben. Az egyik ilyen melléktermék a keton. Talán laikusok is hallhattak már róluk, ha ismerik a ketogén vagy Atkins diétát. Ezek során extrém alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak, amely következtében a szervezet ketózisba kerül. Ez azt jelenti, hogy a szervezet elsősorban zsírt éget el és használ fel energiaként, és sok ketont termel. Ez arra is magyarázza, hogy a cukorbetegség egyik jellemző tünete miért éppen a megmagyarázhatatlanul gyors fogyás, bár ez gyakoribb az 1-es típusnál. Diabéteszes ketoacidózis során az előbb ismertetett folyamat túl gyorsan történik. A ketonok gyors termelődése savak felhalmozódását okozhatja a szervezetben, amelyeket nem lehet elég gyorsan eltávolítani. A ketoacidózis tünetei közé tartozik a rendkívül magas vércukorszint (15-20 mml/l feletti), a túlzott szomjúság és vizelés, hányinger, hányás, fájdalmak, légszomj, a lehelet szagának egyértelmű megváltozása, homályos látás, szélsőséges esetben akár zavartság vagy eszméletvesztés. Ez egy nagyon súlyos állapot, és azonnali, sürgős orvosi ellátást igényel.

Mit tehetünk ellene? Röviden, a 2-es típusú diabétesz akkor fordul elő, amikor a sejtek nem reagálnak megfelelően a szervezet által termelt inzulinra. Ma már sok kezelési lehetőség áll rendelkezésre, és bár fontos komolyan venni ezt a diagnózist, félelelemre mégsem ad okot. Sok apró lépést tehetünk annak érdekében, hogy elmozduljunk a helyes irányba:

  • Keressünk megfelelő diabetológust!
  • Kezdjük el dokumentálni vércukor értékeinket, hogy orvosunk azokat könnyen ellenőrizhesse!
  • Sportoljunk!
  • Keressünk támogatást, ismerjünk meg más cukorbetegeket is, cseréljünk tapasztalatot!

 

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/what-is-type-2-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2916823854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása