Cukkerberg

Téli futófelszerelés tippek

2022. január 26. - egyszerelunk

Miben fussatok télen? Itt vannak az expert tippek Mamintitől.

Köszönöm a lelkesítő hozzászólásokat és a tippeket, ötleteket, hogy milyen témákról is írjak nektek ebben az évben :) Szuperek vagytok! <3 Vágjunk is bele ;)

Ugyan már január van, de messze még a tavasz, a rövidnadrágos idő. A hőérzetet pedig számtalan tényező befolyásolja. 

Egészen „melegnek”, kellemesnek érezhetjük a -3C fokot, ha ragyogó napsütés és szélcsend van. Ugyanez a -3C igencsak didergős, egy párás-ködös, sötét hajnalon. 

Hogy mi a megfelelő téli futóruházat, az mindenkinek vérmérséklete szerint más és más, de általánosságban elmondható, hogy a szigetelésen és a rétegességen múlik minden.

Nézzük hát milyen is egy jó téli futófelszerelés tetőtől talpig! 

img_20220121_173418_461_copy.jpg

Pont pont vesszőcske, készen van a fejecske … avagy, mit vegyél a fejedre?

Sapkát, fejpántot, kendőt. Bármit, amit csak kényelmesnek találsz. Fontos, hogy ne legyen túlságosan vastag, védje a homlokod, a füleid, de ne izzadjon be a fejed. Életem egyik legjobb téli beruházása volt egy „síelős ninja kapucni”. Ez olyan, mint gyerekkorunkban a „csősapka” volt :) Védi a mellkast, a nyakszirtet, a fejet és az arcot a hidegtől. 

Hosszú nyaka, ez a hasa ….és mit vegyél fel a testedre?

A lényeg a rétegesség. Akkor tudod, hogy jól öltöztél fel, ha a futás első 10 percében egy kicsit fázol, majd ez megszűnik, de nem lesz meleged. Nem mindig könnyű eltalálni. Se a fázás, se a túlöltözés nem jó. Én a mínuszokban egy rövid ujjút, egy hosszú ujjút (aláöltöző) és egy széldzsekit szoktam felvenni. Vannak, akiknek ez már túl sok réteg. Ha a hőmérséklet még lejjebb kúszik, téli futókabátot veszek. Ha még hidegebb és nagy szél van, akkor a széldzseki fölé veszem a téli kabátot. (Ilyen idő idén még nem volt ;)) 

A széldzseki /szélmellény nagyon hasznos és jó találmány. Nem izzaszt, de mégsem engedi be a téli jeges szeleket, így jól szigeteli a hőt és általában a derekat, feneket is fedi és védi. Nem beszélve a mellkasról és a hátról. Esős időben pedig egy esőkabát sem árt. 

Apropó szigetelés! Jó hőszabályzó a felső ruhadarabok nadrágba tűrése. Így a hideg időben a derék sem fázik meg! De ha melegebbre fordul az idő egy napszakokat átölelő hosszú futás során ezt ki lehet venni. 

A Kesztyű! Alapdarab! Akár kettőt is felvehetsz! Érdemes olyat választani, melynek a külső rétege, víz- és szélálló!

Mit vigyél magaddal?

Ha hosszabb futásra, túrára indulsz érdemes vinni magaddal egy powerbanket és töltőkábelt ;). A hidegben a telefonok hihetetlen gyorsan lemerülnek.  A telefon pedig a csodás téli fotók elkészítésén túl a helymeghatározásban és nem utolsó sorban vészhelyzetben is nagyon fontos eszköz! Ne hagyd lemerülni! Nálam télen a zsákomban mindig van egy extra fejlámpa, isofólia egy extra csősál és némi „dugicsoki” ;).

Mit vegyél a lábaidra?

Már remek bélelt téli futónadrágokat lehet kapni. Érdemes beszerezni egyet. Nem minden téli napra kell ilyen, de ha odakint tombol a hideg, nagyon jó érzés benne futni, ráadásul segíti az izmokat melegen tartani.

Ha erős a fagy, van hogy, a téli nadrág alá felveszek még egy rövidet, vagy egy vékony hosszút is. Nem szeretem, ha fáznak a combjaim :) 

Szuper beruházás lehet egy téli futózokni (esetleg gyapjú zokni) is a fagyos lábak ellen.

Na és a cipő?

Ebben a kérdésben a terepfutók körében két tábor van. Vannak, akik télen esküsznek a GTX (goratex) cipőkre. Ezek nem áznak be, nem engedik be a vizet…és ugyanúgy kifelé sem nagyon engednek. És vannak, akik ugyanolyan cipőben futnak télen is mint nyáron. Mint például én. Ez egyéni ízlés kérdése. Nincs jó vagy rossz megoldás ;) 

Ahogy a futófelszerelésben semmi sem fekete vagy fehér ;) A lényeg, hogy neked kényelmes és komfortos legyen. Lehet, hogy a szomszéd lány pufidzsekiben fut, a legjobb barátod meg télen is háromnegyedes nadrágot húz, a legfontosabb, hogy neked jó legyen amit viselsz!

Ne feledjétek! Nincs rossz idő, csak nem megfelelően felöltözött futó ;) 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3716824242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása