Cukkerberg

A Bence kedvence receptje

2021. október 30. - egyszerelunk
Íme, a Bence kedvence receptje! Az édesség az idei Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny egyik különdíjasa, Éber Zsuzsanna alkotása.
A különdíjat a háziverseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója ajánlotta fel, Zsuzsanna egy Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot vihetett haza.
 
A torta szeletenként 10 gramm szénhidrátot és 216,3 kcal energiát tartalmaz.


img_5410_3000_edit.jpg

img_5414_3000_edit.jpg


Hozzávalók: (22-24cm átmérőjű tortához)

Mogyorós piskótalap:

4 db tojás

80 g eritrit

75 g zabpehelyliszt

40 g darált pirított törökmogyoró

20 g aprított pirított törökmogyoró

15 g olvasztott vaj

csipet só

Őszibarack mousse:

350 g zamatos őszibarack

100 g eritrit

50 ml víz 

200 ml habtejszín (30-32%-os zsírtartalmú)

12 g étkezési zselatin 

3 ek víz

Vanília mousse:

3 db tojássárgája

45 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej

130 g eritrit

1 vaníliarúd kikapart magjai

350 ml hideg habtejszín (30-32%-os zsírtartalmú)

14 g étkezési zselatin 

3 ek víz

csipet só

1 db őszibarack

Őszibarack zselé:

200 g őszibarack

50 g eritrit

10 g zselatin 

3 ek víz

Tetejére/díszítés:

2-3 db nektarin

Elkészítése:

Mogyorós piskóta

A tojásfehérjét elkezdjük habbá verni a sóval, hozzáadjuk az eritritet, kemény habbá verjük, majd a habverőt alacsonyabb fokozatra vesszük és pár mozdulattal a 2 tojássárgáját és az olvasztott vajat is belekeverjük. A mogyorót megpirítjuk és 40 grammnyit ledarálunk, 20 grammnyit apróra vágunk. A darált és aprított mogyorót, valamint a zabpehelylisztet elkeverjük, majd rászórjuk a tojásos habra és óvatosan beleforgatjuk. A 170°C-ra előmelegített sütőben két 22-24 cm átmérőjű tortakarika használatával 20-30 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

Őszibarack mousse

A fölkockázott őszibarackot az eritrittel és a vízzel fölforraljuk és addig főzzük, amíg a barack puha nem lesz. Miután megfőtt az egészet botmixerrel pürésítjük, majd a 3 ek hideg vízben megduzzasztott zselatint belekeverjük a még meleg folyadékba. Szobahőmérsékletűre hűtjük, aztán mikor kihűlt, az időközben habbá vert tejszínhabba forgatjuk. A már korábban előkészített tortakarikába helyezett piskótakorongra öntjük és hűtőben dermesztjük.

Őszibarack zselé

A zselatint megduzzasztjuk 3 ek hideg vízben, közben az őszibarackot pürésítjük és hozzákeverjük az eritritet. A zselatint felmelegítjük és összekeverjük az őszibarackos pürével, majd a már formában lévő, félig megdermedt őszibarack mousse tetejére öntjük, ráhelyezzük a másik piskótalapot és az egészet 2 órára hűtőbe rakjuk. Ha megszilárdult, eltávolítjuk róla a tortakarikát, majd azt 25-26 cm átmérőre állítjuk (azért, hogy a vanília mousse a későbbiekben körbe tudja venni a piskótát) és újból további felhasználásig félrerakjuk.

Vanília mousse

A tejet, a tojássárgájákat, a vaníliarúd kikapart magját, a sót és az eritritet egy hőálló tálban elvegyítjük és vízgőz fölött addig hevítjük, míg kicsit besűrűsödik (kb. 80ºC). Ekkor a hideg vízben megduzzadt zselatint beletesszük és addig keverjük, amíg elolvad. Ezek után szobahőmérsékletűre hűtjük közben párszor átkeverjük. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, aminek egy részét elvegyítjük a tojássárgájás krémben, majd ezt óvatosan a maradék tejszínhabba forgatjuk. Az előkészített tortakarikába öntjük úgy, hogy körbevegye az eddig elkészített őszibarackos tortaalapot és beledobálunk egy meghámozott és felkockázott, papírtörlőn, vagy konyharuhán megszikkasztott őszibarackot. A tetejét elsimítjuk és körkörösen, rózsa alakban kirakjuk félbevágott és felszeletelt nektarin szeletekkel. Az elkészült tortát hűtőbe helyezzük, ahol legalább 4 órán át dermesztjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1316740524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása