Cukkerberg

Flow

2021. október 27. - egyszerelunk

Maminti tündér jelentkezik.

"Érezted már azt, amikor csinálsz valamit és megszűnik körülötted a világ, megáll az idő folyama? Amikor nincs múlt, nincs jövő és csak a jelen elnyújtott pillanata létezik? Amikor minden tökéletes, minden részlet egy egésszé áll össze és a mozdulatok az érzés különös, tökéletes hullámzása alatt állnak össze?

Na ez a flow.

flow.jpeg

Szerencsés vagyok, mert futóként sokszor megtapasztaltam már. De ugyanez az érzés előjöhet akár színezéskor, hímzéskor, kötéskor vagy akár tánc, éneklés, zenélés…és igen, munka közben is. Ez az igazi alkotói szenvedély.

A nemrég elhunyt világhírű amerikai-magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály írta le először tudományos pontossággal a „flow-élményt”. A híres pszichológus szerint az, miképp alakul valakinek a sorsa, sok tényezőtől függ: a génektől, a kultúrától és saját élményeitől. 

Döntő azonban, hogy mit kezdünk a lehetőségeinkkel, s miképp használjuk ki őket. Csíkszentmihályi úgy gondolta, hogy a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik az emberrel. Nem kapcsolatos a szerencsével, sem a véletlennel. A boldogság nem egyenlő az anyagi javakkal, és nem vásárolható meg pénzzel, nem szerezhető meg hatalommal. Nem külső eseményektől függ. Akik megtanulják, hogyan kell irányítás alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét meghatározzák.

A legfontosabb az életben azt megtalálni, ami örömet okoz, és amiben kiteljesedhetünk: legyen ez akár a sport, akár művészet vagy a tudomány, illetve bármi más. A lényeg, hogy ezáltal jól érezzük magunkat, és előbbre vigyük a társadalmat, az emberiséget.

A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának. Az időérzékelése is megváltozik, mert úgy érzi, mintha állna az óra. Ezt az érzést bármilyen tevékenység kiválthatja. A sportolástól kezdve a művészetek gyakorlásán át egészen a futószalag melletti munkáig. A flow nem a tartalomtól függ, hanem a tevékenység minőségétől. 

Nevét, vagyis „áramlat” elnevezést onnan kapta a jelenség, hogy Csíkszentmihályi 1975-ben számos interjút készített ezzel kapcsolatban, melyekben az alanyok ezt a fajta élményt úgy írták le, mint a vizet, mely tovább sodorja őket. Pszichológiai értelemben a „flow” egy adott cselekvésben történő lebegést jelent.

De honnan tudhatod, hogy flow állapotban vagy? 

A flow élmény jellemzői segítenek ezen pillanatok azonosításában:

  • Időtlenség: A flow megváltoztatja az idő érzékelését. Eltűnik a múlt és a jövő, amikor belépsz a mostba.
  • Könnyedség: A cselekvés és a tudatosság flow élmény során összeolvad. A mozdulataid automatikussá válnak, alig, vagy egyáltalán nem igényelnek részedről további erőfeszítést.
  • Belső motiváció: A tevékenység célja maga a tevékenység. A flow állapotban végzett munka saját maga jutalmává válik. Semmiféle más gondolat nem vonja el a figyelmünket a pillanatnyi feladatról.
  • Eltűnő önérzet: A belső kritikus, a kételkedés hangjai elnémulnak. Kikapcsol az ego. Eltűnnek a szorongások és a negatív gondolatok.
  • Kontroll: Úgy érzed erőteljes ráhatással rendelkezel a szituáció felett. Flow állapotban a saját magad ura vagy.

Azt hiszem a sport az egyik legjobb „hely” a flow megélésére. A kezdeti nehézségek után könnyű szerelembe esni és belefeledkezni a mozgásba.

Nem hiszitek? Csak próbáljátok ki �"

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9516736660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása