Cukkerberg

Hová menjünk ősszel kirándulni? Maminti jelentkezik!

2021. szeptember 29. - egyszerelunk

Egy őszi kirándulás rengeteg kalandot tartogathat. Talán ez a legjobb időszak a gyerekekkel is megismertetni az ösvények adta csodákat. Maminti tündér hozott most pár tippet, hogyan tegyük izgalmasabbá a kicsik számára az első túrákat.

20201129_143826-01.jpeg

1) Mindig a gyerekek igényeit szem előtt tartva válasszunk útvonalat.

Ha félős (még), akkor ne vigyük sziklapárkányokra, túlságosan magas helyekre hiába is szeretnénk mi magunk onnan csodálni a kilátást. Egy életre elvehetjük a kedvét a további kalandoktól.
Ellenben, ha szereti a kihívásokat válasszunk sok patakátkelést, sziklamászást is tartalmazó utat. Például az Apátkúti-völgy, Dera-szurdok, Holdvilág-árok. Nagyobbaknak a Rám-szakadék, hogy csak a Pilisben maradjunk. A még bátrabbak (5-6 éves kortól) akár ferrátázni is mehetnek.

2) Mindig jó motiváció, ha a kirándulás közben várat, vadasparkot, függőhidat vagy más különleges helyszínt keresünk fel.

3) Ősszel már csalóka lehet az idő.

Készüljünk plusz pulóverrel, esőkabáttal, csősállal, sapkával. És figyeljünk rá, hogy egyre korábban sötétedik.

4) A kicsiknek sokszor nem izgalmas (még) a „sima” kirándulás, vagy éppen csökken a lelkesedés.

Ilyenkor a sétákat feldobhatjuk egyszerű játékokkal, feladatokkal.

  • Énekeljünk, mondókázzunk az állatokról az időjárásról.
  • Ha találkozunk állatokkal (lepkékkel, bogarakkal, hangyákkal és nünükékkel), álljunk meg és figyeljük meg őket közelről. Számoljuk meg hány lábuk van,
    van-e szárnyuk.
  • Utánozzuk az állatok mozgását. Ugráljunk ahogy a nyuszi, tárjuk szét karjainkat és szaladjunk, mint a madarak. Jó ötlet és segítség ebben a Bogarászó kártyajáték.
  • Használjuk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárhatározóját ha szeretnénk megtudni milyen madár repült el felettünk vagy rebbent fel a bozótosból.
  • Kérjük meg a gyerekeket, hogy ők keressék a turistajelzéseket és ők mutassák az utat. Meséljünk nekik arról, hogy melyik jelzés mit jelent.
  • Gyűjtsünk terméseket, színes faleveleket. Tanítsuk meg felismerni a különböző fákat a levelük/termésük alapján. Az Őszi barangoló kártya csomag ebben segít, és hogy minden kérdésre tudjuk a választ a fákról, a felnőttek leshetnek a Fa applikációból.
  • A begyűjtött zsákmányból otthon képeket, bábukat, játékokat készíthetünk és feleleveníthetjük a kirándulás pillanatait. Ötletek.

Jó utat és szép napot!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4016704086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása