A különleges alapanyagokkal egyre több hobbicukrász sütött már a verseny fennállásának 9 éve alatt. A legötletesebb, legfinomabb alkotások közül a döntőbe számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült torta is került. A zsűri idén különdíjjal értékelte a menta felhasználásával megalkotott Egy szelet barack tortát és készítőjét, a budapesti Lehoczky Tímeát, aki egy gyógyteákat, tinktúrát és könyveket tartalmazó csomagot vehetett át a Diabess Kft. felajánlásából.
Egy szelet barack
HOZZÁVALÓK
Kakaós lap
4 tojás
35 g kakaó (20-22%)
80 g xilit
Csokoládé ganache
120 g édesítőszeres étcsokoládé
165 ml kókusztej (17-19%)
Barack mousse
400 ml habtejszín
4-5 g friss mentalevél
1 rúd vanília kikapart magja
1 kávéskanál reszelt citromhéj
400 g sárgabarack
150 g eritrit
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 lap zselatin (10 g)
Díszítéshez:
250 g sárgabarack
5 g csipkebogyó áltermés
300 ml hideg víz
15 g zselatin
ELKÉSZÍTÉS
Kakaós lap
A tojások sárgáját habosra verjük a xilittel, majd hozzászitáljuk a kakaót, és elkeverjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd 2-3 részletben óvatosan a masszához adagoljuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát elsimítjuk a formában, majd 170°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából. Ha teljesen kihűlt, sütőpapírral kibéleljük a tortaforma oldalát, és az aljába tesszük a lapot.
Csokoládé ganache
A csokoládét széttördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd a lehűtött kókusztejjel összekeverjük. Egyenletesen elkenjük a kakaós lap tetején, hűtőbe tesszük dermedni.
Barack mousse
A tejszínt a mentelevelekkel, reszelt citromhéjjal és a vaníliával forrásig melegítjük, előbb szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, majd 4 evőkanál vízzel addig melegítjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Félretesszük hűlni. A barackot kimagozzuk, az eritrittel és a fahéjjal leturmixoljuk, majd belekeverjük a kihűlt zselatint. A hideg tejszínt leszűrjük, majd habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a sárgabarack pürével, majd elegyengetjük a tortaformában. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.
Díszítés
A csipkebogyó áltermést 250 ml hideg vízzel felöntjük, 5-6 órán keresztül állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zselatint 5 ml vízben elkeverjük, ha megduzzadt, kis lángon melegíteni kezdjük forráspontig, hűlni hagyjuk. A barackot kimagozzuk, és 2-3 mm vastagságú cikkekre vágjuk. A mousse-ra helyezzük körben kívülről befelé haladva, kissé átfedésben. A kihűlt zselatint összekeverjük a csipkebogyó teával, és a barackkal kirakott torta tetejére kanalazzuk, hogy mindenhol befedje.
3-4 órára hűtőbe tesszük.