Cukkerberg

Egy szelet barack torta

2020. december 09. - szabari.betti

1_10.png

A különleges alapanyagokkal egyre több hobbicukrász sütött már a verseny fennállásának 9 éve alatt. A legötletesebb, legfinomabb alkotások közül a döntőbe számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült torta is került. A zsűri idén különdíjjal értékelte a menta felhasználásával megalkotott Egy szelet barack tortát és készítőjét, a budapesti Lehoczky Tímeát, aki egy gyógyteákat, tinktúrát és könyveket tartalmazó csomagot vehetett át a Diabess Kft. felajánlásából.

Egy szelet barack

HOZZÁVALÓK

Kakaós lap                                        

4 tojás

35 g kakaó (20-22%)

80 g xilit

Csokoládé ganache

120 g édesítőszeres étcsokoládé

165 ml kókusztej (17-19%)

Barack mousse

400 ml habtejszín

4-5 g friss mentalevél

1 rúd vanília kikapart magja

1 kávéskanál reszelt citromhéj

400 g sárgabarack

150 g eritrit

1 kávéskanál őrölt fahéj

6 lap zselatin (10 g)

Díszítéshez:

250 g sárgabarack

5 g csipkebogyó áltermés

300 ml hideg víz

15 g zselatin

2_6.png

ELKÉSZÍTÉS

Kakaós lap

A tojások sárgáját habosra verjük a xilittel, majd hozzászitáljuk a kakaót, és elkeverjük. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd 2-3 részletben óvatosan a masszához adagoljuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A tésztát elsimítjuk a formában, majd 170°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formából. Ha teljesen kihűlt, sütőpapírral kibéleljük a tortaforma oldalát, és az aljába tesszük a lapot.

Csokoládé ganache

A csokoládét széttördeljük, vízgőz felett megolvasztjuk, majd a lehűtött kókusztejjel összekeverjük. Egyenletesen elkenjük a kakaós lap tetején, hűtőbe tesszük dermedni.

Barack mousse

A tejszínt a mentelevelekkel, reszelt citromhéjjal és a vaníliával forrásig melegítjük, előbb szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, majd 4 evőkanál vízzel addig melegítjük, míg a zselatin teljesen feloldódik. Félretesszük hűlni. A barackot kimagozzuk, az eritrittel és a fahéjjal leturmixoljuk, majd belekeverjük a kihűlt zselatint. A hideg tejszínt leszűrjük, majd habbá verjük. Óvatosan összeforgatjuk a sárgabarack pürével, majd elegyengetjük a tortaformában. Legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.

Díszítés

A csipkebogyó áltermést 250 ml hideg vízzel felöntjük, 5-6 órán keresztül állni hagyjuk, majd leszűrjük. A zselatint 5 ml vízben elkeverjük, ha megduzzadt, kis lángon melegíteni kezdjük forráspontig, hűlni hagyjuk. A barackot kimagozzuk, és 2-3 mm vastagságú cikkekre vágjuk. A mousse-ra helyezzük körben kívülről befelé haladva, kissé átfedésben. A kihűlt zselatint összekeverjük a csipkebogyó teával, és a barackkal kirakott torta tetejére kanalazzuk, hogy mindenhol befedje.

3-4 órára hűtőbe tesszük.

img_9191_edit_3000.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1816325220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása