Cukkerberg

9 "fun fact" Frederick Bantingról

2020. augusztus 06. - szabari.betti

todays-google-doodle-frederick-banting-704x454-1.jpg

Frederick Banting 1921-ben fedezte fel az inzulint segédjével, Charles Best-tel, megmentve ezáltal cukorbetegek millióit. 1891. november 14-én született Kanadában, az Banting tiszteletére az ő születésnapján ünnepeljük a diabétesz világnapját. Összegyűjtöttünk néhány vicces vagy váratlan tényt az emberről, aki azon túl, hogy az inzulin felfedezőjeként ismert, képregény hősként is debütált.

1. Banting cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásainak motivációja nem teljesen tisztázott.

Még mindig nem világos, hogy Frederick Banting miért érdeklődött annyira a cukorbetegség iránt. A közvetlen családjában nincs információnk cukorbetegségről, vagy ezzel kapcsolatos rendellenességekről, viszont azt tudjuk, hogy gyermekkori barátja 14 éves korában a diabétesz áldozata lett.

2. Bantingnak nem volt előzetes tapasztalata a kutatásban.

Ugyan orvos volt, nem volt tapasztalata a kutatásban, szakterülete az ortopédia volt. Számos diabétesszel kapcsolatos publikációt elolvasott, mindig is izgatta a cukor-anyagcserét szabályozó hormon felfedezésének gondolata. A torontói egyetemen ismerkedett meg a fiziológiai intézet akkori vezetőjével, John James Rockard Macleoddal. A skót orvost érdekelte Banting lelkesedése, ezért laboratóriumot, kísérleti kutyákat biztosított számára, valamint rendelkezésre állította Charles Best orvostan hallgatót is. A többi már történelem.

3. A kutatás érdekében eladta az autóját. 

A kísérletben felhasznált állatok nem voltak elegendők az inzulin kutatásához, ezért Banting eladta az autóját, és a pénzből további kutyákat szerzett be ebből a kísérlet folytatása érdekében.

4. Banting lovag volt.

1934 júniusában ütötte őt lovaggá V. György király (KBE, Lovagi Parancsnok, a Brit Birodalom Rendje). Banting volt az első kanadai, akit lovaggá ütöttek az első világháború után, és az egyik utolsó is, valaha.

5. Képregényhős volt.

Nem kérdés, hogy Banting egy hős volt - nem csak a való életben, de egy képregény oldalain is. 1941-ben az Amerikai Comic Book Corporation kiadta a "Világhírű hősök" sorozatának második kiadását, Bantinggal a borítón. A róla szóló fejezet leírja az életét gyermekkorától az első világháborús katonai szolgálatán át egészen az inzulin felfedezéséig, és végül haláláig. Egyébként 1941-ben egy repülőgép-balesetben halt meg.

6. Magán tesztelte az inzulint.

Banting és Best először kutyákon próbálták ki az inzulin hatását. Egy nőstény eb volt az első cukorbeteg, akit sikeresen életben tartott az inzulinkezelés 1921-ben. Az állatot Marjorie-nak hívták, és 70 napot élt még, mielőtt egy fertőzés elvitte volna. Az első emberek, akik inzulint injekcióztak maguknak, maga Banting és Best voltak! Így igyekezték tesztelni, hogy a hormon alkalmazása biztonságos-e az emberek számára is, kezdetben ugyanis voltak nehézségek különböző kiegészítő irritáló anyagokkal.

7. Egy dollárért adta el az inzulin szabadalmát.

Nem volt hajlandó a nevét hozzáadni az inzulin szabadalmazásához, etikátlannak találta, hogy az orvosok egy olyan felfedezést sajátítsanak ki, amellyel számos emberéletet lehet megmenteni. Kollégái, James Collip és Charles Best végül szimbolikus egy dollárért adták el a szabadalmat a torontói egyetemen.

8. Banting volt a legfiatalabb, aki valaha Nobel-díjat kapott.

1923-ban ő és Macleod megkapták az orvostudományi Nobel-díjat, Best viszont nem. Mivel Banting egy igazán jólelkű ember volt, megosztotta a pénzjutalmat asszisztensével. Mikor megkapta a díjat, mindössze 32 éves volt, a legfiatalabb orvos, és az első kanadai, aki valaha Nobelt kapott.

9. Bónusz.

A ház, ahol élt, ma múzeumként működik, alig három órányi autóútra található a kanadai Torontótól. A ház mellett ég a "Remény lángja", amelyet 1989-ben Erzsébet királynő gyújtott meg. A lángnak addig kell égnie, ameddig a cukorbetegség gyógymódját fel nem fedezik :)

 

forrás: mysugr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4116104454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása