Cukkerberg

A diabétesz megnevettet.

2020. április 12. - szabari.betti

6-reasons-why-laughter-is-the-best-medicine.jpg

Szándékosan egy provokatív címet adtam a bejegyzésnek, amit biztos vagyok benne, hogy sokan szanaszét szednek majd, és olyan kérdéseket fognak feltenni, miszerint "mégis hogy lehet viccet csinálni egy betegségből?", "mégis mi olyan vicces abban, hogy nem működik a hasnyálmirigyünk?", és hasonlók. Vállalom a kockázatot, mert hiszem, hogy erre szükség van. Szükség van a viccekre, hogy megtanuljuk kinevetni a cukorbetegséget és az ezzel kapcsolatos kis démonjainkat. Hiszen amit kinevetünk, attól már nem is félünk annyira. A nevetésre pedig talán még sosem volt ilyen nagy szükségünk, mint napjainkban.

A diabétesz idegesítő, ez nem kérdés. Naponta többször éles tárgyakkal szurkáljuk magunkat, és összevérezünk dolgokat. Viszont tartogat számos pozitív tényezőt is, amelyek mosolyt csalhatnak az arcunkra, csak energiát kell fordítanunk arra, hogy ezeket felkutassuk. Nem tudom, hogy a folyamatos készenlét, amiben lennünk kell, vagy a komplex helyzetek, amelyekkel minden nap szembenézünk az oka annak, hogy azt tapasztalom, minden cukorbeteg barátom, ismerősöm nagyon jó humorérzékkel van megáldva. Lehet, hogy csak a véletlen műve, de elképzelhető, hogy a diabétesz is hozzájárult, "kiváltotta" belőlük ezen tulajdonságuk fejlesztését. 

Nevetve gondolok vissza számos saját élményemre és olyan sztorikra is, amelyeket másoktól hallottam:

Tesztcsíkok. Tesztcsíkok mindenhol! Találtam már használt tesztcsíkot a zsebeimben, a táskámban, a pénztárcámban, egy szendvicsben, a párna alatt, a kertben, a bevásárló szatyorban, az autóban, és egy barátom talpára ragadva! És tudom, hogy ezzel nem vagyok egyedül. Mikor pedig az utcán vagy nyilvános helyen találok egy tesztcsíkot a földön, szinte mindig érzem az összetartozást azzal a cukorbeteg sorstárssal, aki előttem azon a helyen járt, és elhagyta azt...

Amikor rájössz, hogy az a másik is cukorbeteg! Amikor felfedezed egy idegen nyári barnaságán a kanül vagy a CGM fehéren kimaradt helyét. Amikor ismerős hangokat hallasz a szomszédos fülkéből: egy pumpa csipogása, egy vércukormérő jelzése, a tesztcsíkos doboz kinyitásának jellemző hangja, a pen kattogása, amikor inzulint adagol (és legszívesebben átszólnál, hogy hé, én is itt vagyok, én is ilyen vagyok!). Amikor meglátsz valakit az utcán inzulinpumpával vagy szenzorral a karján, és utánafordulsz. Amikor a strandon látod, hogy valakinek a hűtőtáskája nem sörrel, hanem inzulinnal van tele.  Valamiért - amióta csak diabétesszel élek -, ilyenkor elfog az izgalom, hogy egy másik cukorbetegre találtam, egy másik emberre, akinek egy szempontból biztosan hasonlóak a napjai, mint az enyémek. Szerencsére már leküzdöttem azt a vágyamat, hogy minden ilyen esetben odamenjek nekik köszönni :)

A tipikus kérdések. Neked a jó vagy a rossz típusú cukorbetegséged van? Sok cukrot ettél kiskorodban? Nem is látszik rajtad, hogy cukorbeteg vagy, hogy csinálod? És próbáltad már ezt a csodaszörpöt, mint ellenszer? Ha cukrot eszel, elájulsz? Természetesen sosem azon nevetünk, aki felteszi a kérdést, de "x" év diabétesz után sokszor tényleg megmosolyogtatnak minket az ehhez hasonló kérdések. DE, kérdezni jó, és kell is, a mi közös érdekünk!

A nevetés jobb, mint a gyógyszerek. Persze nem arra gondolok, hogy kiváltja az inzulint, de ettől még bizonyítottan gyógyító hatású, és hiszem, hogy ugyanolyan létszükséglet. Szeretek nevetni. Jó érzés, és boldoggá tesz. Valószínűleg a diabéteszünket is azzá teszi:

  • A nevetésről kimutatták, hogy csökkenti a stresszhormonokat, például a kortizolt és az adrenalint. Sokunk esetében a stressztől is képes az egekbe szállni a vércukor. A nevetés viszont növeli az általános jóllétet és pozitív hangulatot, így a feszültség is könnyebben kezelhető.
  • Egy Japánban végzett kis tanulmány szerint állítólag a nevetés csökkentette az étkezés utáni vércukor értéket 2-es típusú diabéteszeseknél. Vajon mikortól fognak felírni nekünk receptre napi 10 perc nevetést? :)
  • Egyes szakértők szerint a nevetés serkenti az immunrendszert, és erősíti a zervezet védekezőképességét. Jól hangzik, nem? Ez nagyon fontos, különösen mostanában.
  • A nevetés enyhíti a fizikai fájdalmat azáltal, hogy serkenti a vér gyulladásgátló és fájdalomcsillapító összetevőit. Tehát gondoljatok valami viccesre, amikor legközelebb meg kell szúrnotok magatokat!

Mellékesen megjegyzem, nagyon kíváncsi vagyok azokra, akik a nevetés hatását kutatják. Mennyire lehet ez vajon szórakoztató munka? Én kipróbálnám! A cukorbetegség gyakran tele van vastag (ön)iróniával, és egyszerűen sokszor nem jut erőnk más reakcióra, mint a nevetésre. Mint amikor fennakadok a kilincsen a pumpám szereléke miatt. Hogyan néz ki a Ti életetek a diabétesszel? Persze tudjuk, hogy ez nem egy nevetséges téma, de mégis, a kemény munka és erőfeszítés közben, találtok okot a mosolygásra? Tudtok azonosulni a fenti sorokkal? Szívből remélem, hogy a válasz igen.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2015606530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása