Cukkerberg

COVID-19 és diabétesz

2020. március 14. - szabari.betti

corona.PNG

Mi másról is írhatnánk jelenleg Nektek, mint arról, ami körülvesz bennünket az egész világon, amivel tele vannak a hírek, amiről mindenki beszél az utcán, a metróban, a szomszédban: bizonyára mindenki hallott már a koronavírusról, amely jelenleg a világban - és már nálunk, Magyarországon is - terjed. Az általános és legaktuálisabb információkat megtaláljátok a https://koronavirus.gov.hu/ kormányzati oldalon (és számos egyéb, megbízható, és kevésbé megbízható oldalon - légyszi, jól nézzétek meg mindig, honnan származik egy hír), ezeket mi nem írnánk le még egyszer, hiszen a csapból is ez folyik. Viszont próbáltuk megbízható forrásokból  (WHO, JDRF) összegyűjteni, mit is jelenthet ez az új vírus a cukorbetegekre nézve, nagyobb kockázatot jelent-e, hogyan tudunk felkészülni, mikre kell fokozottan odafigyelnünk ebben az újonnan kialakult, számunkra valószínűleg eddig ismeretlen helyzetben.

A koronavírus (COVID-19) kitörése viszonylag nagy pánikot okozott már világszerte, és továbbra is sok a megválaszolatlan kérdés vele kapcsolatban. A vírus Kínából származik, és azóta eljutott a világ szinte minden tájára, beleértve Magyarországot is, így joggal foglalkoztatja az embereket, vajon kik a legveszélyeztetettebbek a fertőzés szempontjából, illetve mi lehet a végkimenetele. Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a magas életkorúak és a krónikus betegséggel élők vannak kitéve fokozott kockázatnak. 

Néhány gyors tény:

  • A számok szerint: több, mint 145.000 ember fertőzött, több, mint 5400 haláleset.
  • A leginkább érintett területek jelenleg Olaszország, Irán, Dél-Korea és Kína.
  • A cukorbetegeknél, különösen a magasabb átlag-vércukorszinttel rendelkezőknél nagyobb a veszélye a vírusfertőzésnek. Általános tény, hogy a glükózszint ingadozása és az egyéb szövődmények miatt diabéteszben sokszor nehezebb kezelni a betegségeket, rosszul karbantartott vércukorszint esetén egy banális vírus is felboríthatja az anyagcserét.
  • A koronavírus eddigi cukorbeteg áldozatai közül a legtöbben 2-es típusú diabéteszben szenvedtek, mind idősebbek voltak, és többnyire egyéb szív- és/vagy légúti betegségekben is szenvedtek.
  • A WHO március 11-én hivatalosan is pandémiaként jellemezte a COVID-19 kitörését.

A statisztikai eredmény a cukorbetegeknél nem meglepő, hiszen a tartósan magas vércukorszint jelentősen megnöveli a fertőzések esélyét, és mivel ekkor csökken a szervezet védekező képessége, nem tudja olyan hatékonyan felvenni a harcot a kórokozók ellen. Így a koronavírussal fertőzött diabéteszeseknél gyakrabban lépnek fel súlyos tünetek, életveszélyes állapotok. Minél gyakrabban van a glükóz szint a referencia tartományon kívül, annál inkább gyengül az immunrendszer védekező képessége! Természetesen cukorbetegségtől függetlenül, bárki számára a legfontosabb és elsődleges dolog a vírus kitörését illetően, hogy ne essen pánikba, és higgadtan, felelősségteljesen hozza meg a döntéseit. 

Miért érinti ez fokozottan a cukorbetegeket? A COVID-19 egy speciális légúti vírus, amelyet először a kínai Wuhan Hupei tartományban azonosítottak. Az ebben szenvedő betegek jelenlegi tünetei közé tartozik az enyhe vagy súlyos légúti megbetegedés, a láz, köhögés és a nehéz légzés, pár embernél előfordultak különböző fájdalmak, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás és hasmenés is. 

Mivel a diabétesz egy krónikus betegség, a fokozott aggodalom érthető. Az 1-es típusnál, különösen tartósan magasabb vércukrok esetén nagyobb a veszélye annak, hogy különféle fertőző betegségeket kapjanak el, ezért fontos és ajánlott például az influenza elleni védőoltás beadatása. Cukorbetegség esetén a sima influenzával is különösen fontos orvoshoz fordulni, gyógyszeres kezeléshez folyamodni, és a lehető legtöbb folyadékot bevinni. Amennyiben ez nem sikerül, a folyadékot mindenképp intravénás úton kell pótolni, a kiszáradás elkerülése érdekében. Általánosságban elmondható, hogy ha egy diabétesszel élő lesz beteg, akkor a kezelés mindig komplikáltabb: hidratáltnak és megfelelően tápláltnak maradni, és folyamatosan ellenőrizni a vércukorszintet nem mindig egyszerű betegség esetén. Nagyon fontos, hogy a cukorbeteg mindent megtegyen annak érdekében, hogy elkerülje a diabéteszes ketoacidózist (amely kialakulására vírusos fertőzések esetén nagyobb az esély), érdemes a ketonokat is ellenőrizni ilyenkor a vizeletben, otthon használható, erre kialakított speciális tesztcsíkkal.

Néhány hasznos tipp. A WHO a következőket ajánlja az egészségünk proaktív kezelésére, és a vírussal való megfertőződés esélyének lecsökkentésére:

  • Gyakran mossuk meg a kezünket alkohol alapú kézfertőtlenítővel vagy szappanos vízzel, legalább 20 másodpercig.
  • Kerüljük a mások által megérintett felületek megérintését. Csuklónkkal nyomjuk meg a gombokat, a könyökünkkel nyissuk ki az ajtókat, fertőtlenítsük gyakran az asztalokat és székeket is.
  • Igenis trenírozzuk magunkat arra, hogy ne érintsük meg az arcunkat. Ha ezt mégis meg kell tennünk, mossuk meg, fertőtlenítsük ezután mind a kezünket, mind az arcunkat megfelelően.
  • Tartsunk távolságot az emberektől nyilvános helyeken, de ha van rá mód, inkább kerüljük most ezeket, különösen a tömegközlekedést, ahol a távolságtartás nagyon sokszor nem megoldható.
  • Köhögés és tüsszentés esetén zsebkendővel vagy a behajlított könyökünkkel takarjuk el a szánkat, a zsebkendőt azonnal dobjuk el, és mossunk kezet ezután.
  • Kerüljük az érintkezést lázas, köhögő, beteg emberekkel.
  • Ha lázat, köhögést és/vagy nehéz légzést tapasztalunk, azonnal konzultáljunk telefonon házi vagy kezelőorvosunkkal, és számoljunk be arról, jártunk-e külföldön az elmúlt időszakban (NEM CSAK A KIEMELTEN FERTŐZÖTT ORSZÁGOKBAN. BÁRHOL. A VÍRUS MÁR MINDENHOL MEGJELENT.), vagy találkoztunk-e külföldön járt személlyel. Orvosi rendelőbe, kórházba csak akkor menjünk be, ha erre az orvos, akivel felvettük a kapcsolatot, kifejezett utasítást ad. Ha azt mondja, NE menjünk be, akkor ennek tegyünk eleget a saját, és a többi beteg érdekében is!
  • A piacokon kerüljük az élő állatokkal való közvetlen érintkezést és az állatokkal érintkező felületeket, hiszen bár a vírust nem tudják elkapni, a bundájuk viszont olyan felületet jelent, mint egy kilincs, akár napokig elél rajta a vírus.
  • Kerülnünk kell a nyers állati termékek fogyasztását.

A WHO a következőt nyilatkozta a napokban: „Tekintettel a vírus jelenlegi terjedésére, valamint a nemzetközi utazás ütemére és összetettségére, az esetek és halálesetek száma valószínűleg tovább növekszik majd. Nem szabad viszont pánikba esnünk annak ellenére, hogy egy komoly és új kórokozóval állunk szemben. ”

Úgy néz ki, ez a probléma addig nem fog megszűnni, amíg ki nem fejlesztenek egy hatékony vakcinát, amelyre valószínűleg még akár 1-2 évet is várni kell, így fel kell arra is készülnünk, hogy a következő hónapokban még nem, vagy csak lassan kezd javulni a helyzet. Ezért kiemelten fontos megtanulnunk azt, hogyan ne fertőződjünk meg. Mivel a fiatal életkorúakra kevésbé veszélyes a vírus, náluk annak nagy most a jelentősége, hogy ne adják át idősebb rokonaiknak, ismerőseiknek. Nagy szerepet kell kapjanak az érintésmentes eszközök, például a Skype vagy a Facetime, amelyekkel érdemes kiváltani a személyes látogatásokat.

Lehetséges egészségügyi ellátási problémák. Talán már sokunkban felmerült, vajon hogyan fogja befolyásolni a koronavírus a cukorbetegek egészségügyi ellátását, ideértve az inzulingyártást és az eszközök forgalmazását. Egyelőre nincs hír arról, hogy a vírus a "diabétesz-termékekre" közvetlen hatással lenne. Az Egyesült Államokban több inzulingyártót és eszközforgalmazót is megkérdeztek, hogy ők hogyan látják a helyzetet. A Lilly sajtóközleményben jelezte, hogy se az USA-ban, se Európában nem befolyásolja inzulingyártó telephelyeiket a koronavírus. Hasonlót állított a Sanofi, a Novo Nordisk pedig arról számolt be, hogy kidolgozott készletpolitikájuk van, amely elősegíti a hosszútávú ellátást, és jelenleg nem számolnak azzal, hogy a vírus megzavarhatná az inzulin gyártását és szállítását. Az inzulinpumpákat és szenzorokat forgalmazó legfontosabb vállalatok a következőket nyilatkozták:

  • Dexcom: "Részletesen áttekintettük ellátási láncunkat, és bár továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük, jelenleg nem várható, hogy a Dexcom a koronavírus eredményeként megszakítsa a termékek előállítását és szállítását."
  • Medtronic: „A Medtronicnál a legnagyobb küldetésünk az egész világon dolgozóink egészsége és jóléte, valamint az egészségügyi ügyfeleink támogatása, amikor szembekerülnek a COVID-19 vírussal. A COVID-19 hatással van üzleti tevékenységünkre, de ennek a helyzetnek a időtartamát és nagyságát jelenleg nehéz a helyzet változékonysága miatt számszerűsíteni. Azt mindenesetre felismertük, hogy a COVID-19 nem gyakorol lényeges hatást az ellátási láncra vagy a termékeink elérhetőségére. Ez egy dinamikus esemény, és továbbra is figyelemmel kísérjük a helyzetet, és friss információkat nyújtunk alkalmazottainknak, ügyfeleinknek és befektetőinknek, amint a helyzet ezt indokolja.”
  • Roche: "A Roche szorgalmasan dolgozik az Accu-Chek termékek folyamatosságának biztosításában, és ezen a ponton nem számítunk a COVID-19 kitörésével kapcsolatos ellátási zavarokra."

Mit szerezzünk be? Alapvetően három hónapra kapunk inzulint és minden más eszközt, gyógyszert, kivéve a pumpához tartozó szerelékeket, amelyekből fél éves mennyiséget biztosítanak egyszerre. Ha valamikor, akkor most különösen fontos, hogy ezeket időben beszerezzük, és meglegyenek a tartalékaink. Ha valamilyen egyéb gyógyszert is szedünk, abból is tankoljunk bele, lehetőleg plusz pár havi adagot. Ez kiemelten fontos, hiszen ha úgy alakul, hogy a vírusos betegek miatt megtelnek a kórházak, kifogynak a patikák, akkor a rutin egészségügyi ellátásban is fennakadásokkal, késésekkel számolhatunk. Márpedig, különösen az inzulin esetében ezt nem érdemes megkockáztatni.

Tehát, készüljünk fel, és írassunk receptre, és még most váltsunk is ki minden szükséges felszerelést a diabétesz zökkenőmentes kezeléséhez:

  • INZULIN és/vagy gyógyszerek
  • pen (pumpások is, ha esetleg szükség lenne rá)
  • pumpa (ha épp letelik a 4 év kihordási idő)
  • tűk, ujjszúrók
  • pót mérők
  • glukagon
  • szerelékek, tartályok
  • tesztcsíkok
  • keton-tesztek
  • ELEMEK (mérőhöz, pumpához)
  • szőlőcukor, biztos ami biztos

     

Ezekben a napokban egyébként javában tombol a sima influenza is, amelynek tünetei nagyon hasonlóak a koronavírus okozta fertőzésével (magas láz, fáradtság, száraz köhögés). Koronavírusra akkor kell gyanakodni, ha  valaki olyan területen járt a közelmúltban, amelyet érint a fertőzés (ez azért nehéz, mert most már szinte minden ország érintett...), vagy ha olyan személlyel került kapcsolatba, aki fertőzött. Amennyiben koronavírusra gyanakszunk, semmiképp se menjünk be a rendelőbe, hanem hívjuk fel háziorvosunkat, diabetológusunkat, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által megadott, ingyenesen hívható telefonszámot! (06-80/277-455, 06-80/277-456).

Tehát, összegezve a fentieket, kiegészítve a személyes tanácsaimmal: 

  1. Tárazzunk be minden, diabétesz-menedzseléshez szükséges készítményből, eszközből!
  2. Fokozottan tartsunk be minden óvintézkedést, amit fent felsoroltunk!
  3. Legyenek tűélesek azok a vércukrok: még több mérés, ha kell, még több inzulin, legyünk minél többet a normál tartományban!
  4. Készítsük fel az immunrendszerünket, szedjünk vitaminokat, együnk sok gyümölcsöt, zöldséget!
  5. Amennyiben munkakörünk lehetővé teszi, preferáljuk az otthoni munkavégzést, kerüljük most a zsúfolt helyeket, a tömegközlekedést!

Összességében elmondható, hogy abban az esetben, ha kiemelten odafigyelünk a WHO előírásaira, a lehető legjobb vércukrokat próbáljuk fenntartani tartósan, és felturbózzuk az immunrendszerünket a megfelelő táplálkozással és vitaminokkal, cukorbetegként sem vagyunk nagyobb veszélyben! Vigyázzatok magatokra! 

 

Források:

https://beyondtype1.org/coronavirus-and-type-1-diabetes/

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://jdrf.org.uk/coronavirus-covid-19-information-for-people-living-with-type-1-diabetes/

https://diatribe.org/what-you-need-know-about-diabetes-and-coronavirus

https://www.cukorbetegkozpont.hu/hireink/koronavirus-cukorbetegek-fokozott-veszelyben

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5115520790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása