Cukkerberg

Kicsi Gesztenye

2020. január 03. - szabari.betti

kicsigesztenye_egesz_fekvo_es_szelet.jpg

Magyarország Cukormentes Tortájának receptje mostantól elérhető a blogon! 

Kicsi Gesztenye (23 cm átmérő, 16 szelet)

 Felvert

140 g tojás

26 g natúr gesztenye (100% natúr gesztenyemassza vagy főzött szelídgesztenye kutterelve)

10 g eritrit

4 g xilit

0,02 g 100% sztévia por

2 g vanília rúd

0,5 g só

2 g amaránt mag (nem puffasztott)

10 g víz

 

64 g tojásfehérje

16 g eritrit

20 g xilit

50 g mandulaliszt (hántolt mandula őrlemény)

Az amaránt magot előző nap 10 g vízben felfőzzük. (A főzés közben 4 g víz elpárolog, így a végtermék tömege 8 g lesz.) Az egész tojást, a 14,02 g cukorhelyettesítőt, a vanília rúdból kikapart fűszert, a cukrozatlan gesztenyemasszát, az amaránt főzetet és a sót kihabosítjuk.

A tojásfehérjét a 36 g cukorhelyettesítővel felverjük, lazán összekeverjük a masszával, majd hozzáadjuk a mandulalisztet. A bekevert felvertet 2 db 23 cm-es tortakarikába kikenjük, és 200-205 Celsius fokon, hagyományos (nem légkeveréses) sütőben 15-18 percig sütjük.

Gesztenyekrém

125 g tej (2,8% zsírtartalmú)

274 g natúr gesztenye (100% natúr gesztenyemassza vagy főzött szelídgesztenye kutterelve)

155 g víz

35 g eritrit

11 g xilit

19,5 g tojássárgája

84 g tejszínhab (33% zsírtartalmú)

162 g tojásfehérje

35 g eritrit

14 g xilit

69,5 g zselatinmassza (1:5)

A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a 35 g eritritet, 11 g xilitet, a dermedten lereszelt natúr gesztenyemasszát és a vizet, majd a tojássárgáját. A keveréket 85 Celsius fokig melegítjük, majd hozzáadjuk a zselatinmasszát. Félretesszük kihűlni. Felverjük a tejszínhabot. A tojásfehérjét 35 g eritrittel és 14 g xilittel szintén felverjük, majd laza mozdulatokkal a kihűlt krémhez hozzákeverjük a tejszínhabbal együtt.

Áfonyavelő

152 g natúr (mirelit) áfonya

13 g víz

19 g eritrit

2 g xilit

0,07 g őrölt csillagánizs

2,25 g szentjánoskenyérmag-liszt

22 g natúr citromlé

29 g zselatinmassza (1:5)

Felmelegítjük az áfonyát a vízben (a hozzáadott víz felfőzéskor elpárolog), majd hozzáadjuk az eritritet és a szentjánoskenyérmag-liszttel összekevert xilitet. Fűszerezzük, egyneműsítjük, majd belekeverjük a citromlevet, és a zselatinmasszát. A kész keveréket 17 cm-es korongban kifagyasztjuk.

 Mogyorós ropogós

56 g cukormentes tejcsokoládé

20 g cukor nélkül készült mandulapaszta (blansírozott mandulából, kutterrel készítve)

13 g (török)mogyoró olaj

47 g hántolatlan törökmogyoró aprítva

4 g puffasztott amaránt

1 g puffasztott quinoa

 A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a mandulapasztát, majd hozzáöntjük a mogyoró olajat. Egyneműsítjük, hozzátesszük az aprított mogyorót, majd a puffasztott amarántot és quinoa-t (Az amarántot és a quinoa-t előtte 150 Celsius fokra előmelegített, hagyományos - nem légkeveréses - sütőben 1,5 percig kiszárítjuk).

Tejcsokoládé bevonó

50 g cukormentes tejcsokoládé

15 g mogyoró olaj

A felolvasztott csokoládét összekeverjük a mogyoróolajjal.

 

Összeállítás

A kisült felvertre ráhelyezünk egy 17 cm-es tortakarikát, majd a mogyorós ropogóst rátöltjük, és elterítjük benne. Eltávolítjuk a 17 cm-es karikát, majd hűtőbe helyezzük. Ez a két réteg kerül a 23 cm-es tortakarika aljába. Erre vékonyan gesztenyekrémet töltünk, és rátesszük a második réteg felvertet, melyre ismét vékony gesztenyekrém kerül, hogy jól tapadjon az áfonyavelő korong, melynek átmérője 17 cm. A megmaradt gesztenyekrémmel betöltjük a karikát. Sokkolóba helyezzük. Szeletelés előtt bevonjuk a tejcsokoládés bevonóval.

A kész torta díszítés előtt fagyasztható.

Díszítőkrém

24 g eritrit

12 g víz

12 g natúr gesztenyemassza

4 g vaj (82% zsírtartalmú)

Az eritritet a vízzel felfőzzük 121 Celsius fokra, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, majd egyneműre dolgozzuk. Miután egyneműsítettük, a vajat is beletesszük, és összedolgozzuk. A kihűlt langyos krémünket átpasszírozzuk: ezek után alkalmas a pöttyök elkészítésére.

Csokoládé díszek

16 db csokoládépasztilla cukormentes tejcsokoládéból (össztömege kb. 13 g)

A temperált cukormentes tejcsokoládéból fóliára stufnikat teszünk. A fóliát negatív félkörív formába helyezzük, a formát 90-100 fokban elfordítva lecsorgatjuk, majd a csoki íveket hűtőben dermesztjük.

Díszítés

16 db friss (vagy gurulós mirelit) áfonya (össztömege kb. 18 g)

A díszítőkrémből a torta minden szeletére a torta középpontjától kifelé haladva 4 db, növekvő méretű pöttyöt teszünk. Ráhelyezzük a cukormentes csokoládé íveket (1 db/szelet). A csokoládé díszek belső ívébe egy-egy szem áfonyát teszünk (1 db áfonya/szelet).

A torta megalkotója a termék elkészítéséhez Callebaut Malchoc M cukormentes tejcsokoládét használ. Az egy szeletre eső tápérték adatok számítása ennek figyelembevételével történt. A torta hozzáadott cukor nélkül készült, természetes formában előforduló cukrokat

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8915392168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása