Magyarország Cukormentes Tortájának receptje mostantól elérhető a blogon!
Kicsi Gesztenye (23 cm átmérő, 16 szelet)
Felvert
140 g tojás
26 g natúr gesztenye (100% natúr gesztenyemassza vagy főzött szelídgesztenye kutterelve)
10 g eritrit
4 g xilit
0,02 g 100% sztévia por
2 g vanília rúd
0,5 g só
2 g amaránt mag (nem puffasztott)
10 g víz
64 g tojásfehérje
16 g eritrit
20 g xilit
50 g mandulaliszt (hántolt mandula őrlemény)
Az amaránt magot előző nap 10 g vízben felfőzzük. (A főzés közben 4 g víz elpárolog, így a végtermék tömege 8 g lesz.) Az egész tojást, a 14,02 g cukorhelyettesítőt, a vanília rúdból kikapart fűszert, a cukrozatlan gesztenyemasszát, az amaránt főzetet és a sót kihabosítjuk.
A tojásfehérjét a 36 g cukorhelyettesítővel felverjük, lazán összekeverjük a masszával, majd hozzáadjuk a mandulalisztet. A bekevert felvertet 2 db 23 cm-es tortakarikába kikenjük, és 200-205 Celsius fokon, hagyományos (nem légkeveréses) sütőben 15-18 percig sütjük.
Gesztenyekrém
125 g tej (2,8% zsírtartalmú)
274 g natúr gesztenye (100% natúr gesztenyemassza vagy főzött szelídgesztenye kutterelve)
155 g víz
35 g eritrit
11 g xilit
19,5 g tojássárgája
84 g tejszínhab (33% zsírtartalmú)
162 g tojásfehérje
35 g eritrit
14 g xilit
69,5 g zselatinmassza (1:5)
A tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a 35 g eritritet, 11 g xilitet, a dermedten lereszelt natúr gesztenyemasszát és a vizet, majd a tojássárgáját. A keveréket 85 Celsius fokig melegítjük, majd hozzáadjuk a zselatinmasszát. Félretesszük kihűlni. Felverjük a tejszínhabot. A tojásfehérjét 35 g eritrittel és 14 g xilittel szintén felverjük, majd laza mozdulatokkal a kihűlt krémhez hozzákeverjük a tejszínhabbal együtt.
Áfonyavelő
152 g natúr (mirelit) áfonya
13 g víz
19 g eritrit
2 g xilit
0,07 g őrölt csillagánizs
2,25 g szentjánoskenyérmag-liszt
22 g natúr citromlé
29 g zselatinmassza (1:5)
Felmelegítjük az áfonyát a vízben (a hozzáadott víz felfőzéskor elpárolog), majd hozzáadjuk az eritritet és a szentjánoskenyérmag-liszttel összekevert xilitet. Fűszerezzük, egyneműsítjük, majd belekeverjük a citromlevet, és a zselatinmasszát. A kész keveréket 17 cm-es korongban kifagyasztjuk.
Mogyorós ropogós
56 g cukormentes tejcsokoládé
20 g cukor nélkül készült mandulapaszta (blansírozott mandulából, kutterrel készítve)
13 g (török)mogyoró olaj
47 g hántolatlan törökmogyoró aprítva
4 g puffasztott amaránt
1 g puffasztott quinoa
A csokoládét felolvasztjuk, hozzáadjuk a mandulapasztát, majd hozzáöntjük a mogyoró olajat. Egyneműsítjük, hozzátesszük az aprított mogyorót, majd a puffasztott amarántot és quinoa-t (Az amarántot és a quinoa-t előtte 150 Celsius fokra előmelegített, hagyományos - nem légkeveréses - sütőben 1,5 percig kiszárítjuk).
Tejcsokoládé bevonó
50 g cukormentes tejcsokoládé
15 g mogyoró olaj
A felolvasztott csokoládét összekeverjük a mogyoróolajjal.
Összeállítás
A kisült felvertre ráhelyezünk egy 17 cm-es tortakarikát, majd a mogyorós ropogóst rátöltjük, és elterítjük benne. Eltávolítjuk a 17 cm-es karikát, majd hűtőbe helyezzük. Ez a két réteg kerül a 23 cm-es tortakarika aljába. Erre vékonyan gesztenyekrémet töltünk, és rátesszük a második réteg felvertet, melyre ismét vékony gesztenyekrém kerül, hogy jól tapadjon az áfonyavelő korong, melynek átmérője 17 cm. A megmaradt gesztenyekrémmel betöltjük a karikát. Sokkolóba helyezzük. Szeletelés előtt bevonjuk a tejcsokoládés bevonóval.
A kész torta díszítés előtt fagyasztható.
Díszítőkrém
24 g eritrit
12 g víz
12 g natúr gesztenyemassza
4 g vaj (82% zsírtartalmú)
Az eritritet a vízzel felfőzzük 121 Celsius fokra, hozzáadjuk a gesztenyemasszát, majd egyneműre dolgozzuk. Miután egyneműsítettük, a vajat is beletesszük, és összedolgozzuk. A kihűlt langyos krémünket átpasszírozzuk: ezek után alkalmas a pöttyök elkészítésére.
Csokoládé díszek
16 db csokoládépasztilla cukormentes tejcsokoládéból (össztömege kb. 13 g)
A temperált cukormentes tejcsokoládéból fóliára stufnikat teszünk. A fóliát negatív félkörív formába helyezzük, a formát 90-100 fokban elfordítva lecsorgatjuk, majd a csoki íveket hűtőben dermesztjük.
Díszítés
16 db friss (vagy gurulós mirelit) áfonya (össztömege kb. 18 g)
A díszítőkrémből a torta minden szeletére a torta középpontjától kifelé haladva 4 db, növekvő méretű pöttyöt teszünk. Ráhelyezzük a cukormentes csokoládé íveket (1 db/szelet). A csokoládé díszek belső ívébe egy-egy szem áfonyát teszünk (1 db áfonya/szelet).
A torta megalkotója a termék elkészítéséhez Callebaut Malchoc M cukormentes tejcsokoládét használ. Az egy szeletre eső tápérték adatok számítása ennek figyelembevételével történt. A torta hozzáadott cukor nélkül készült, természetes formában előforduló cukrokat