Citromfű, hibiszkusz, fehérbabhéj – idén is sok izgalmas és újszerű gyógynövény összetevőt használtak a pályázók a hobbicukrászoknak kiírt Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendez. A legjobb gyógynövényes tortáért járó Diabess-Györgytea különdíjat egy bodzás túrókrémes alkotás, A természet ajándéka torta érdemelte ki, melyet Kónya Mártonné Eta készített.
Egy szelet szénhidráttartalma 4,6 g. energiatartalma 77,8 kalória.
A természet ajándéka
Tészta hozzávalói: 45 g zabpehelyliszt, 45 g őrölt eritrit, ½ kávéskanál sütőpor, 3 db tojás, 1 kávéskanál reszelt citromhéj.
Tojásokat szétválasztjuk. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A fehérjét kemény habbá verjük az őrölt eritrittel. Ha kész, óvatosan belekeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztbe elkevert sütőport. Végül a reszelt citromhéjat. Beleöntjük egy 26-cm-es kapcsos tortaformába, melyet sütőpapírral kibélelünk. Megsütjük, mint egy hagyományos piskótát – nálam 160 °C-on kb. 18 perc. Ha kész, kihűlés után kivesszük a formából, a papírt lehúzzuk róla, s visszahelyezzük a tortaformába.
Krém hozzávalói: 375 g zsírszegény túró, 2 db Danon aktívia pille natúr joghurt (250 g), 250 g bodzalé, 18 g zselatin (kb 1 ¾ cs), 120 g őrölt eritrit, 4 teáskanál citromlé.
A bodzalevet akkor készítjük, mikor virágzik a bodzabokor. A nagy befőttes üveget megtöltünk bodzavirággal, amennyire csak lehet! Karikázunk rá citromot, s felöntjük vízzel. Teszünk rá kicsi nátrium-benzoátot, és hagyjuk érlelődni 4-5 napig. Ezután leszűrjük, és kész is a bodzalé, melyet lehet üvegbe tenni vagy akár lefagyasztani, kis adagokba.
A bodzalébe megáztatjuk a zselatint. A turmixgépbe beletesszük a 375 g túrót, joghurtot, őrölt eritritet, citromlevet. Zselatinos bodzalevet jól felforrósítjuk, s azt is beletesszük. Jól eldogozzuk a géppel.
Málnazselé: 250 g málna, 30 g őrölt eritrit, 1 teáskanál citromlé, ½ cs zselatin (5 g)
A málnát botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk az eritritet, a citromlevet, majd a 2 evőkanál vízben megáztatott, felforrósított zselatint.
Összeállítás: a piskótára öntjük a túrós krém kb. felét és dermedésig hűtőbe tesszük. (Addig nagy tálba teszünk forró vizet, és a maradék krémet tálastól beletesszük, hogy ne dermedjen meg.) Majd ráöntjük a málnás részt. Mehet a hűtőbe, dermedésig. Utána jöhet rá a maradék túróskrém. Megszórjuk reszelt citromhéjjal, és újból mehet a hűtőbe.
Teljes dermedés után, kivesszük a formából, és 16 szeletre vágjuk fel. Jó étvágyat!