Cukkerberg

Almás-diós torta: a győztes recept

2019. október 01. - szabari.betti

almas_dios_torta.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese a kecskeméti Puskás Hajnalka lett Almás diós tortájával. A nyertes kreáció nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A versenyre idén 30 hobbicukrász jelentkezett, a zsűri a döntőben a legjobb 10 torta közül választotta ki a legjobb édességet, mely a szakemberek szerint bármely cukrászda kínálatába bekerülhetne.

Egy szelet szénhidráttartalma 10 g,energiatartalma 217,7 kcal.

Almás diós torta, hozzáadott cukortól mentes

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás (M méretű), 70 g nyírfacukor (őrölve), 30 g dió darálva, 30 g zabpehelyliszt, 1 g őrölt fahéj, 1 g őrölt gyömbér, 20 g szeletelt dió

Alma zselé: 500 g reszelt Gála alma, 40 g Eritvia, 2 g őrölt fahéj, 35 g víz, 6 g zselatin

Mascarponés krém: 250 g mascarpone, 30 g Eritvia darálva, 50 g víz, 10 g zselatin, 250 g tejszínhab, kb. 1 g vaníliaőrlemény, 1 g őrölt fahéj, 5-6 csepp bio narancsolaj

Díszítés: 50 g cukormentes tejcsokoládé, 12 g étolaj

16 db fél dió, 15 g cukormentes tejcsokoládé

mct_haziverseny_dijatadas.jpg

 

Elkészítés:

1 db 22 cm átmérőjű piskótakarikát készítünk. Az egész tojásokat a porított nyírfacukorral felverjük, majd beleforgatjuk a darált diót, átszitált lisztet, és a fűszereket. 20 g diót vékony szeletekre vágunk, és a tortakarikában, a sütőpapíron egyenletesen eloszlatjuk. Erre öntjük a masszát, majd 15 percig 180 oC-on, tűpróbáig megsütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt a tészta, akkor visszatesszük a kibélelt belsejű tortakarikába.

A megtisztított, reszelt almát megdinszteljük az Eritviával, fahéjjal, majd botmixerrel átdolgozzuk. A zselatinoldatot belekeverve hűtjük ki, majd az almazselét a tésztán egyenletesen elsimítjuk. Hűtőben dermesztjük.

A mascarponét kihabosítjuk, porított Eritviával, vaníliával, fahéjjal és bio narancsolajjal ízesítjük, majd hozzá keverjük a zselatinoldatot. Végül beleforgatjuk a tejszínhabot és a meghűlt almára simítjuk, hűtőben dermesztjük.

A felolvasztott, étolajjal hígított csokoládéval bevonjuk a torta tetejét, dermesztjük.

16 db fél szem diót olvasztott csokoládéba mártunk félig, majd sütőpapíron dermesztjük, végül ezzel díszítjük a tortát, körben, hogy minden szeletre egy-egy szem dió jusson.

puskas_hajnalka.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6815186024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása