Cukkerberg

T1D útikalauz barátoknak, barátnőknek

2019. május 11. - szabari.betti

lover-couple-touching-each-other-hands_9563-4190.jpg

Gratulálunk! Egy izgalmas, vicces, gyönyörű és erős személlyel randizol, aki diabéteszes is. Ha esetleg aggódsz emiatt, nincs rá szükség. Íme néhány tipp, ami segít gondját viselni választottadnak, és minden más, amit nélkülözhetetlen és kötelező tudni a diabétesz menedzsmentről.

Inzulin. A mi szervezetünk nem termel inzulint, egy autoimmun folyamat következtében. T1D esetén az immunrendszer úgymond saját maga ellen fordul, és elpusztítja az inzulin termelő béta sejteket a hasnyálmirigyben. Pedig szükségünk van rá, hogy feldolgozzuk az ételt, amit megeszünk. Ezért vagy pumpát használunk, vagy injekcióval, úgynevezett penekkel juttatjuk be az inzulint.

Eszközök.  A kis valami/valamik, amelyek a bőrünkre vannak ragasztva, nem dohányzás elleni tapaszok vagy személyhívók. Ezek segítenek abban, hogy egészségesek maradjunk. Két dologról lehet szó, a egyik a CGM, a folyamatos glükóz monitor, egyszerűbben szenzor. Ez a kis eszköz folytonosan, ötpercenként ellenőrzi a szöveti glükóz értékünket, amely megközelítőleg megegyezik a vércukorszinttel. Azért nagyon hasznos, ha van, mert jelezni tud nekünk, ha glükózértékünk túl alacsony vagy túl magas tartományba kerül, és ilyen módon könnyedén, azonnal tehetünk ellene.

A másik tapasz jó eséllyel egy inzulinpumpához tartozó szerelék. Egy inzulinpumpa előre beállított program alapján, percenként adagol nekünk inzulint a nap folyamán, és étkezésekkor extra adagot tudunk vele bejuttatni. Nagyon okos kis szerkezet. A tapasz, amit látsz, kötőszövetbe, tehát közvetlen bőr alá van bejuttatva, a másik végén egy kis teflon kanüllel, és egy rugalmas vezetékkel van összekötve a pumpával. Ezen az infúziós szereléken keresztül áramlik az inzulin.

Extra csomag. Nem, most nem az exekről beszélünk :) Bizonyára feltűnt számodra, hogy diabéteszes szíved választottja mindig viszonylag nagy pakkal érkezik bármikor, bárhova. Vannak dolgok, amelyeknek mindig nálunk kell lennie. Ezek segítenek nekünk végigcsinálni úgy egy napot, hogy végig egészségben és biztonságban legyünk. Mindig van nálunk vércukormérő, tesztcsíkok és ujjszúró. Más szavakkal: a kis kütyü mutatja, méri meg az aktuális vércukor értékünket, a tesztcsík kerül be a mérőbe (rajta egy vércseppel, értelemszerűen), és az ujjszúrót használjuk arra, hogy vért nyerjünk ujjainkból (esetleg lábujjból, fülcimpából, bár én még nem láttam cukorbeteget, aki innen venne vért), és azt a tesztcsíkra helyezzük. 

Mindig van nálunk szőlőcukor, vagy valamilyen gyorsan felszívódó szénhidrát (általában gyümölcslé vagy valamilyen cukros üdítő), amelyet alacsony vércukor esetén kell bevinnünk. Az igazán alapos és körültekintő diabéteszeseknél lassan felszívódó szénhidrátok is találhatók (szendvics, keksz, ropi, ilyesmi), amelyek jól jönnek egy hipoglikémia után, ezek segíthetnek szinten tartani a vércukrot, miután az a normál tartományba került a szőlőcukor hatására. 

Attól függően, hogy milyen terápiát folytatunk, lehetnek nálunk különböző injekciók, penek (legáltalánosabban kettő típust hordunk maguknál, bólus és bázis inzulint), és az ehhez tartozó póttűk, vagy pumpás kezelés esetén pót szerelék és pót tartály van a táskánkban, illetve a hozzá tartozó elemek.

Napi kezelés. Naponta többször is mérünk vércukrot, és adunk magunknak inzulint. Igen, ilyenkor meg is szúrjuk magunkat. Ne akadj ki!

Mit eszünk. Ha vacsora után nem szeretnénk jégkrémet enni, légyszi ne feltételezd, hogy akkor már nem is vagyunk jófejek. Valószínűleg csak el akarunk kerülni egy hatalmas emelkedést a vércukor szintünkben. Ez azt jelenti, hogy viszonylag gyorsan nagyon magas lesz a cukrunk, különböző külső tényezők (pl. az ominózus jégkrém) hatására. Ugyanakkor, ehetünk és szoktunk enni cukrot tartalmazó ételeket. Ilyenkor csak körültekintőnek kell lennünk, és megfelelően meghatároznunk az inzulin dózist.

Mit érzünk. Fontos, hogy tudatában légy, hogy a vércukor szintünk változása olykor a hangulatunkra is hatással lehet. Időnként nagyon makacsak és idegesek lehetünk, de lehet, hogy igazából csak egy gyümölcslére van szükségünk. Különböző jellegzetes tünetei vannak alacsony és magas vércukor szintnek. Ha "magasan" vagyunk, előfordulhat hányinger, nehézkes légzés, zavartság, meleg bőr és álmosság. Ha éppen "hipózunk", tehát alacsony a vércukrunk, izzadhatunk, fájhat a fejünk, remeghetünk, éhesnek és gyengének érezhetjük magunkat, és hirtelen lesápadhatunk. Ha felismered valamelyik tünetet, az első dolog, amit tehetsz, hogy megkérdezed, segíthetsz-e valahogyan. A legtöbb diabos pontosan tudja kezelni mind a két kilengést, állapotot, és valószínűleg hamar ellátja magát, ahogy ilyenkor mindig szokta.

Együttlét. Levegyük a pumpát, vagy fent maradjon? Együnk előtte, vagy ne? Felvet pár kérdést a dolog, de mint minden fizikai aktivitás előtt és közben, itt is figyelni kell a vércukor szintre, nehogy leessen. Érdemes előtte közösen harapni valamit.

Alkohol és egyebek. Ha képbe kerül az alkohol, extrém fontos, hogy odafigyeljünk az alacsony vércukor tüneteire. Az alkohol az egyik faktor, amely jelentős vércukor kilengést okozhat, különösen ha nem tartjuk szem előtt a mértéket. Veszélyes és megtévesztő lehet, hiszen különösen a magas cukortartalmú alkoholok (bor, likőrök) eleinte csak emelik a vércukrot, majd az italozás után órákkal (akár 6-8 óra) okozhat egy erőteljes hipoglikémiát. Leginkább résen lenni a röviditaloknál kell (vodka és társai), ezek erős vércukor csökkenést tudnak okozni. Ha ilyet iszik a cukorbeteg, érdemes közben nassolni is valamilyen szénhidrátot, ami szintet tart.

Sürgősségi forgatókönyv. Ha cukorbeteg párod elveszíti az eszméletét, azonnal hívj mentőt és reagálj a helyzetre úgy, hogy több mint valószínű, hogy mindez az alacsony vércukorszint miatt történt. Ha eszméletlenek vagyunk, használnod kell az ugyancsak mindig a táskánkban lévő (jobb esetben) narancssárga Glukagon injekciót, amelyet izomba (általában combba) szükséges adni, a csomagoláson található kis ábra sorozat alapján. Nem nehéz, viszont életet menthetsz vele. Ha magunknál vagyunk még, azonnal etess velünk gyorsan felszívódó szénhidrátot: ilyenkor érdemes folyadékot választani (kóla, gyümölcslé, cukros üdítők), az könnyebben leér, mint bármilyen szilárd étel. 

Sose félj kérdéseket feltenni annak érdekében, hogy jobban megértsd az 1-es típusú diabéteszt! Ez mindkettőtök érdeke! Viszont légy óvatos az orvosi tanácsokkal, esetleg kritikákkal. Hidd el, tudjuk, mit csinálunk! Légy büszke a párodra és támogasd őt, ahogyan csak tudod. És ha ezt elolvasod, máris ezt teszed.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr714820836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása