Cukkerberg

Legyőzni a hipoglikémiától való félelmet

2019. március 24. - szabari.betti

images_11.jpg

Súlyos hipoglikémia - hogyan győzhetjük le az esetleges félelmeinket vele kapcsolatban?

Olvashattunk már olyan híreket, amelyek arról szóltak, hogy cukorbeteg gyerekek vagy akár felnőttek esetében egy éjszakai hipoglikémia tragikus halálesethez vezetett. Természetesen ez minden T1D-vel élőt és hozzátartozóikat, gondozóikat megdöbbentett és megviselt. Sok család egészségügyi dolgozóktól, orvosoktól igyekszik válaszokat, megoldásokat találni, hogy ne kelljen félelmekkel élniük. Manapság a hipoglikémiával kapcsolatos tudatlanság, félreinformáltság még mindig több halálesetet okoz, mint amiről hajlandók vagyunk beszélni. Szintén előfordul olyan, hogy valakinél olyan gyakori az alacsony vércukor, hogy hozzászokik a szervezete, és már nem érzi meg a tüneteket 100%-osan, ami nagyon veszélyes lehet. Épp ezért fontos, hogy ne dugjuk homokba a fejünket a témával kapcsolatban!

Először is, mi is az a hipoglikémia?

A hipoglikémia 70 mg/dl vagy 3,9 mmol/l alatti vércukorszintet jelent, amelyet túl sok inzulin vagy túl kevés glükóz idézhet elő a szervezetben. Kezelés nélkül a hipoglikémia görcsrohamokat, eszméletvesztést és akár halált is okozhat. Az American Diabetes Association a hipoglikémiát különböző szintekre tagolja:

  • 1. szint: 70 mg/dl vagy 3,9 mmol/ l vagy kevesebb
  • 2. szint: 54 mg/dl vagy 2,9 mmol/l, ami már elég alacsony ahhoz, hogy klinikailag releváns esetet jelentsen
  • 3. szint: súlyos hipoglikémia, amely már külső segítséget és beavatkozást igényel

hipoglikemia2.jpg

Mi az a visszatérő hipoglikémia?

Az ismétlődő vagy visszatérő hipoglikémia - ahogyan azt a neve is jelzi - többszöri, gyakori hipoglikémia-epizódokra utal. Ez körülbelül kettő-négy, vagy ennél több hipózást jelent hetente. Ez a gyakoriság már okozhat olyan hozzászokott állapotot, amikor a cukorbeteg nem érzi meg időben vagy egyáltalán a jellemző tüneteteket, mint remegés, izzadás, szédülés, gyengeség, éhségérzet, stb.

Mit jelent az, hogy valaki nem érzi a hipoglikémiát?

Talán ez manapság az egyik legnagyobb aggodalmunk. Ha valaki nem érzi a hipót, nem érez semmilyen tünetet olyankor sem, mikor már extrém alacsony a vércukorszintje, vagy nem érzi meg időben ezeket. Ez az állapot nagyon súlyos hipoglikémiához vezethet: ha a cukorbetegnél nem jelentkeznek a korai tünetek, és tovább zuhan a cukorszint, felléphetnek görcsrohamok, és az eszméletét is elveszítheti.

Mi is az a hipoglikémiától való félelem?

Napjainkban több mód is van rá, hogy "felmérjük" ezt a félelmet. Léteznek kérdőívek és egyéb eszközök, amelyekkel mentálhigiéniai szakemberek érzékelhetik ezt az állapotot. Miért is akarjuk felmérni ezt? Manapság számos cukorbeteg esetében a hipózástól való félelem akadálya lehet a normál anyagcsere-állapot elérésének. Néhány beteg inkább magasabban tartja a cukrát annak érdekében, hogy elkerülje a hipoglikémiát. Viszont ahogyan azt már tudjuk, a magas vércukorszint hosszú távon súlyos szövődményeket és komplikációkat okozhat.

Mit tehetünk?

  • Érzelmi egészségünk értékelése. Természetesen a félelem normális, és sokan közülünk meg is tapasztalják azt. De normális-e az, hogy a félelem meggátol a célértékek elérésében? Normális-e, ha a félelem befolyásolja a döntéshozásunkat? Normális-e, hogy szorongást érzünk a mindennapi teendőink során, amikor menedzselni próbáljuk az anyagcserénket? Valószínűleg nem. Ha ez az állapot fennáll, érdemes felkeresni egy szakembert, és egy közös tervet felállítani. Fontos, hogy ne várjunk ezzel túl sokáig. 
  • Közbeavatkozás és érzelmi egészség. Nagyon nagy szükség van felismerni és beismerni ezeket a félelmeket, és őszintén merni beszélni róluk. Ha ez a gát átszakad, onnantól már sokkal könnyebb változtatni a dolgokon, megoldani a problémát. A nulladik lépés mindig az, hogy nevén nevezzük félelmeinket, hiszen ha ez megvan, nem csak egy víziótól, egy ködös, megfoghatatlan dologtól félünk, hanem egy konkrét, kézzel megfogható, megfogalmazott jelenségtől, amit már egyszerűbb megközelíteni.
  • Technológia a T1D menedzsmentben. Sajnos tisztában vagyunk vele, hogy egyelőre nem mindenki férhet hozzá a legkorszerűbb eszközökhöz, amelyek ma már rendelkezésre állnak a diabétesz kezelésben. Viszont fontos megemlíteni ebben a vonatkozásban a folyamatos glükózmonitorozást: a szenzorok különösen nagy segítséget jelenthetnek extrém hipó-félelem esetén, egy éjszakai hipoglikémia pedig könnyedén kivédhető ezekkel a kütyükkel, ha valaki pumpa-terápián van. Ha a szenzor nagyon erős vércukorszint csökkenést észlel, amely már a normál tartomány alá kerül, leállítja a bázis inzulin automata adagolását a pumpán, anélkül, hogy mi észrevennénk, vagy felébrednénk rá, majd ha azt érzékeli, hogy a cukrunk újra a céltartományba került, újraindítja azt, így attól sem kell tartanunk, hogy reggelre már az egekben lesz a vércukor. Egy másik gyógyszer mellékhatásai - amelyek teljesen hipoglikémia szerűek- a fenti témáról és problémáról teljes mértékben saját tapasztalataim alapján írtam. Nálam egyértelműen a szenzor használata jelentette a megoldást, így aki hasonló cipőben jár, annak nagyon javaslom, hogy próbálja ki, ha van rá lehetősége, illetve hogy járjon utána az egyedi támogatás igénylésének. Ha ebben segítségre van szükségetek, keressetek emailben!
  • Tudásunk revíziója. Fontos, hogy felülvizsgáljuk, miben hibázhatunk anyagcsere-menedzsmentünk során. Nézzük sorra, kellő áttekintéssel hozzuk-e meg a döntéseket: jól számoljuk-e (számoljuk-e?) a szénhidrátokat, megfelelő inzulin dózisokat adagolunk-e. Ezek mind nagyon fontos szerepet játszanak a hipoglikémia-rizikóban.

 

A fentieket summázva elmondható, mennyire fontos LENNE a cukorbetegek (nem csak egyszeri, hanem rendszeres) edukációja és érzelmi egészségének, kiegyensúlyozottságának biztosítása, fenntartása. A témához kapcsolódik az Ifjúsági Diabétesz Blog új kezdeményezése és társadalmi összefogása az 1-es típusú magyar cukorbetegek szenzortámogatásáért. A témáról az IDB Facebook oldalán olvashattok bővebben, de hamarosan mi is írunk róla!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1214710189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása