Körtés csokoládémousse torta lett idén a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese, melyet a budapesti Erdődi Zsófia alkotott meg. A nyertes tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri tíz torta közül választotta ki a döntőben a legjobb kreációt, mely a szakemberek szerint bármely cukrászdában megállná a helyét.
A győztes torta készítője a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg-, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték-adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz. A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.
A győztes receptet alább olvashatjátok:
Körtés csokoládémousse torta
Kakaós piskótán leheletvékony roppanós csokoládé-földimogyoró réteg, lágyan fűszeres körte és selymes csokoládémousse
Hozzávalók (12 szelethez)
Kakaós piskóta
1 tojás
25 g eritrit
25 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 g (1 púpos tk.) kakaópor (20-22%)
6 g vaj
Roppanós réteg:
30 g földimogyoró
30 g cukormentes csokoládé (70%-os)
Körtés réteg:
450 g körte (pucoltan mérve, ez mérettől függően kb. 4 db)
1 tk. őrölt fahéj
½ tk. őrölt gyömbér
¼ tk. őrölt szegfűszeg
20 g vaj
Csokoládé mousse:
2 tojás sárgája (40 g)
44 + 320 g tejszín (30%)
44 g tej (2,8%)
20 g eritrit
200 g 57%-os cukormentes étcsokoládé (70%-ossal is készíthető, de 57%-ossal lesz igazán finom selymes a mousse)
Díszítés:
- 1 tk. kakaópor (20-22%)
- ½ tk. apróra tört földimogyoró
Elkészítés
Először a piskótát készítjük el. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy 18 cm átmérőjű tortakarika aljára sütőpapírt teszünk. Egy lábasban vizet melegítünk, mert a tojást gőzfürdő felett melegíteni fogjuk. A tojást és az eritritet egy fémtálba tesszük, és ha már gyöngyözik a lábasban a víz, a tálat a gőz fölé tesszük, és az eritrites tojást folyamatos keverés mellett csípősre melegítjük (ez hőmérővel mérve 40°C). Ha ezt a hőfokot elérte a keverék, levesszük a gőzről (a vizet ne öntsük ki, még fog kelleni), és robotgéppel kihabosítjuk (közben ki is fog hűlni). Egészen habosra kell verni, a tál alján is tojáshab legyen, ehhez legalább két percig járatni kell a robotgépet.
Ezután kézi habverőre (vagy fakanálra) váltunk, és hozzákeverjük a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet és az átszitált kakaóport. A vajat megolvasztjuk, és ezt is a tésztához keverjük.
A masszát az előkészített tortakarikába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben 7-8 perc alatt kisütjük. Tűpróbáig kell sütni, 5 perc sütési idő után már sűrűn nézegessük, mert a sütési idő függ a sütőtől is, és hamar kisül.
Ezután a körtés réteget készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni.
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, a magházat kivágjuk, és apró, félcentis kockákra vágjuk. A vajat egy lábasban megolvasztjuk, rádobjuk a körtekockákat, megszórjuk a fűszerekkel, összekeverjük, és kb. 15 perc alatt megpároljuk a körtét. Ha kész, szűrőre tesszük, hogy lecsöpögjön a felesleges folyadék, és ezen hagyjuk kihűlni.
A ropogós réteghez a földimogyorót megtörjük, nem túl apróra, akkor jó, ha kisebb és nagyobb darabok is vannak benne. A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, és hozzákeverjük a földimogyorót. Ezt a keveréket egyenletes rétegben a kihűlt tortalapra kenjük, és legalább 15 percre a hűtőbe tesszük, amíg a ropogós réteg teljesen meg nem szilárdul (ez az idő fagyasztóban való hűtéssel rövidíthető).
Ha kopogósra szilárdult a csokis réteg a piskótán, a tetejére halmozzuk a körtét, egyenletes rétegben elsimítjuk, kicsit lenyomkodjuk, majd visszatesszük a hűtőbe.
Miközben hűl a torta alapja, elkészítjük a csokoládémousse-t. Egy lábasban vizet melegítünk.
Miközben a víz melegszik, egy fémtálba kimérjük a 200 g cukormentes étcsokoládét, kockákra tördeljük; egy másik fémtálban pedig összekeverjük a tojássárgáját, a 44 g tejszínt, a tejet és az eritritet.
Ha felforrt a víz, előbb a csokoládét olvasztjuk fel a gőz fölött, majd ha ez kész, félretesszük, és a tojássárgájás keveréket tesszük a gőzre. Ezt „fakanáltesztig” melegítjük, vagyis addig, amíg egy kicsit sűrűbb lesz (nem pudingsűrű), amit onnan láthatunk, hogy ha egy fakanalat belemártunk a szószba, és a hátoldalán végighúzzuk az ujjunkat, akkor nem fog összefolyni a két rész. (Ez a hőfok hőmérővel mérve 80°C.)
Ha kész a krém, több kis részletben az olvasztott csokoládéra öntjük, és elkeverjük. 4-5 percre betesszük a hűtőbe, mert a langyos csokoládékrémtől összeesne a hab. Ne hűtsük túl sokáig; a lényeg, hogy ne legyen túl meleg.
Eközben a 320 g tejszínt habbá verjük, és több részletben a csokoládés krémhez keverjük. Most még kicsit folyós a keverék, de ettől nem kell megijedni, ha megdermed, nagyon finom krémes-habos állaga lesz.
Mielőtt betöltjük a tortát, a díszítéshez tegyünk félre 2-3 kanálnyit a krémből.
A tortakarikát tegyük vissza a torta alapja köré, előbb habzsák segítségével töltsük ki az oldalt lévő rést, majd halmozzuk a maradék mousse-t a tetejére (ehhez nem muszáj csatos formát használni, a sima, alj nélküli tortakarika is jó, ha sík tálra tettük a tortát, nem fog alul kifolyni a mousse). Tegyük a tortát hűtőbe egy éjszakára, hogy a mousse megdermedjen.
Másnap melegítsük meg a tortakarika oldalát és emeljük le a tortáról. A torta tetejére kis szűrővel szitáljunk kakaóport. A díszítéshez félretett mousse-t töltsük csillagcsöves habzsákba (ha túlságosan megdermedt, előtte óvatosan keverjük át), és a tortát körben díszítsük 12 pöttyel, majd szórjuk meg őket apróra tört földimogyoróval.