Cukkerberg

Alkohol és diabétesz: hogyan hat az alkohol a cukorbetegségre?

2018. augusztus 20. - szabari.betti

19674997_1234929_5b4ed6025c6b8bc8ca19e744d49d01ef_wm.jpg

A diabéteszben az önmenedzselés egy "evolúciós" procedúra, ahol a betegek folyamatosan azon dolgoznak - jobb esetben -, hogy megerősítsék, bővítsék ismereteiket és tudatosságukat ezzel az összetett betegséggel kapcsolatban, és a lehető legjobb egészségi állapotot érjék el. Ugyan számtalan olyan tényező van, amely negatívan befolyásolhatja egy cukorbetegséggel élő életét, ebben a cikkben az alkohol és a diabétesz kapcsolatára fókuszálunk, különösen arra, hogy az alkoholfogyasztás hogyan hathat vércukorszintünkre.

Alkohol és diabétesz: limitált önmenedzselés

Diabéteszes páciens alkoholfogyasztása esetén a beteg kevésbé képes "megfigyelni" cukorbetegségét, annak jelzéseit, kevésbé érzi meg a hipókat, és az ítélőképessége is gyengül, kisebb eséllyel hoz jó döntéseket a diabétesszel kapcsolatban. Ha egy diabétesszel élő iszik - főleg, ha sokat - , valószínűleg nem fogja rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintjét és kevésbé fogja betartani az inzulinadásokat, étkezéseket.

Nemrégiben vizsgálták az alkohol és a diabétesz-önmenedzselés közötti kapcsolatot cukorbeteg páciensek esetén. A tanulmány 60.000 diabétesszel élőt elemzett hat - a cukorbetegség szempontjából fontos - kategória alapján, és azt, hogy ezek hogyan állnak kapcsolatban az alkohol fogyasztás mennyiségével. Ezek a kategóriák voltak a rendszeres edzés, a dohányzás, a vércukor-ellenőrzés, az inzulin- vagy gyógyszerterápia, egészséges diéta betartása és az éves Hemoglobin A1c. Több mint a kutatásban résztvevők fele alkalmanként, vagy rendszeresen ivott alkoholt. Nem meglepő módon az eredmények azt mutatták, hogy "morbiditási" arányok a rendszeresen ivók körében a legsúlyosabbak. Figyelemre méltó, hogy jelentős negatív összefüggést találtak az alkohol fogyasztás és a diabétesz önmenedzselése között. A kutatás eredményei alapján minél többet iszik valaki, annál kevésbé sikeres a cukorbetegségének kezelése.

A megfelelő glikémiás kontrol fenntartása összefügg az alkohol fogyasztás mennyiségével. Egyazon diabetológán kezelt cukorbetegek közül azok a páciensek, akik azt állították, hogy az alkohol miatt nem sikeres az önmenedzselésük, változatlanul magas HbA1c szinteket produkáltak egy 12 hónapos megfigyelés során, míg azoknál, akik szerint a rossz anyagcseréjük az új diagnózis, a helytelen diéta, stressz vagy más orvosi hiba miatt áll fenn, a HbA1c szint folyamatosan redukálódott. Ez rámutat arra, hogy az alkohol inkább krónikus problémának tekinthető, amely hosszan tartó és jelentős hatással van a cukorbetegek önmenedzselésére.

Alkohol és diabétesz: a máj

A máj a legnagyobb szilárd szerv a szervezetünkben. A fontosabb anyagcsere-funkciók közül a máj felelős azért, hogy az étkezésből felhasznált tápanyagokat olyan anyagokká alakítsa át, amelyeket a szervezet képes tárolni, vagy kielégíteni a sejtek szükségleteit, ha szükséges. A máj kulcsfontosságú szerepet játszik a szénhidrátok metabolizmusában, ahol biztosítja, hogy a vércukorszint állandó maradjon. Étkezés után az ételben lévő glükózt a máj glikogénként tárolja, ezt alkalmazza akkor, amikor a szervezetnek szüksége van rá. A máj ezt az inzulin és glukagon hormonok jelzéseiből tudja megállapítani. Ez a folyamat azonban alkohol jelenlétében megszakad, amely különösen veszélyes cukorbetegek esetén.

alkohol_betegseg.jpg

Az alkohol hatása a glikémiás kontrollra

A glükóz tárolása és felszabadítása mellett a máj is fontos szerepet játszik a toxinok eltávolításában. Amikor az alkohol bekerül a májba, a máj azonosítja azt, mint toxin, és válaszként, hogy minél előbb "megszabaduljon tőle", a máj biztonságos melléktermékké alakítja azt át. Ez a folyamat gátolja a májat a  glükóz tárolásában és felszabadításában. A máj ilyenkor teljesen az alkohol méregtelenítésére koncentrálódik, így a glükóz nem megfelelően szabályozott, mire kikerül az alkohol a szervezetből. Cukorbetegek esetén ez számos komplikációhoz vezethet, beleértve a hipoglikémiát is. Alkohol jelenlétében a vércukorszint minden egészséges embernél is csökkenni kezd, de ez cukorbetegeknél veszélyes lehet, ha az inzulin vagy az inzulintermelést serkentő gyógyszer éppen kifejti hatását. A hipoglikémia az alkohol fogyasztás után néhány perccel, de akár 12 órával is jelentkezhet. Ezért rendkívül fontos, hogy diabéteszesen rendszeresen mérjünk cukrot abban az esetben, ha iszunk pár pohárral. Fontos kiemelni, hogy ha valaki alkoholt fogyaszt, kevésbé képes megérezni a hipó tüneteit, hiszen az alkohol hatása elfedheti azt. Így az is előfordulhat, hogy a cukorbeteg nem veszi észre azt sem, ha már veszélyesen alacsony a vércukorszintje.

Az alacsony vércukor tünetei lehetnek:

  • Szabálytalan szívritmus
  • Fáradtság
  • Sápadt bőr
  • Bizonytalanság
  • Szorongás
  • Izzadó
  • Éhség
  • Ingerlékenység

Ahogy fokozatosan esik le a vércukor, zavartság és rendellenes viselkedés is kialakulhat. A súlyos tünetek közé tartozik a homályos látás, a görcsök és az eszméletvesztés.

A diabéteszesek minden bizonnyal élvezhetik az alkoholos italokat mindaddig, amíg mérsékelten fogyasztják őket, és amíg a vércukorszintjük kontrollálva van. Kulcsfontosságú a páciensek oktatása az alkohol és a cukorbetegség kapcsolatáról, az alkohol diabéteszre való hatásairól, és arról, hogyan élvezhetjük úgy a görbe estéket, hogy az anyagcserénk, önmenedzselésünk is rendben legyen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr714182563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

namitmondtam 2020.02.21. 12:01:55

Na ezt a cikket is a hajunkra kenhetjük, ember legyen a talpán, aki tudja mi a lényege, mármint hogy lehet-e cukorbetegnek inni alkoholt. Nem a rendszeres és sok alkoholfogyasztásra gondolok, hanem egy egy alkalomra, úgymint szülinap, névnap, ünnepek.Miért kell ilyen hosszú lére engedni? Kb ennek a cikknek a felében benne van a lényeg, csak időigényes lehámozni a felesleget. Ez egy mai jelenség sajnos
süti beállítások módosítása